Go Back   Megaforum.COM - Forumun Bir Adım Ötesi > > >


GÜNÜN SÖZÜ ► Zaman unutturmaz, uyuşturur. Bilgi < ArtemiS >
Forum Duyuruları
Teknik Duyurular
forumlar MEGAFORUM.COM - Moderatör Olmak İstiyorum? Şartları Nelerdir?
MEGAFORUM.COM - 32.Haftanın Konuğu Galadriel # Tıkla :)
MEGAFORUM.COM - 33.Haftanın Konuğu Kim Olsun İstersiniz?
MEGAFORUM.COM - Nick Altı Tag'ımı Değiştirmek İstiyorum?
MEGAFORUM.COM - Avatar / Profil Resmimi Değiştirmek İstiyorum?
MEGAFORUM.COM - Var Mısın Bizimle Yarışmaya? :)
MEGAFORUM.COM - Özel Mesajlar Hakkında: Önemli Bilgilendirme
MEGAFORUM.COM - Vee Megaforum.Com artık DMOZ'da!
MEGAFORUM.COM - vBSeo out, DBSeo In!
MEGAFORUM.COM - Forum ile ilgili Seo Çalışmaları
MEGAFORUM.COM - Forum Bakım Duyuruları Hk.
MEGAFORUM.COM - Teknik Gelişmeler - Bilgilendirmeler

 Yeni Konu   Cevapla
 
Seçenekler Stil
Kireçli kabak tatlısı  28.12.2008, Saat 18:54
DurumuÇevrimdışı
PERFİNYA
Kayıtlı Üye
PERFİNYA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
UYARI:
Kullanıcıların Profil Bilgileri Ziyaretçilere Kapatılmıştır.

Görmek için Kayıt Olmalısınız

Kireçli kabak tatlısı

 
Yorum #1

Hani bayramlarda muhakkak ziyaret edilen büyükler vardır. Bilirsiniz ki, o kapı çalındığında, sofra kurulmadan, hele de her bayram yapılan o meşhur yemekler yenilmeden, o kapıdan dönülmez.

İşte kireçli kabak da böyle bir tatlı.Her bayram ziyaret ettiğiniz halanızın, teyzenizin sofrasında karşınıza çıkan, hatta kabak tatlısını sevmenizi sağlayan bir tatlı. Ağza ilk alındığında o çıt sesini duymanın verdiği zevkle tabağın ansızın boşalıverdiği bir tatlı.
Uzun yıllar bu tatlıyı bayramlarda yemiş biri olarak, kireçle yapıldığını ilk duyduğumda şaşkınlığımı gizleyememiştim. Başka hiçbir yerde tarifine rastlamadığım bu tatlının malzemeleri:
1- 3 kg. kabak.
2- Şeker.
3- Sönmemiş kireçten elde edilmiş, “cevizden biraz büyük” ıslak kireç. Katkı maddesi olmamasından dolayı sönmemiş kireç kullanılmalıdır.

Yapılışı:
Kabak soyulup ince ince doğrandıktan sonra genişçe bir kaba alınır. Başka bir yerde kireç suyun içinde çözdürülür. Sonra bu kireçli su kabakların üzerine çıkacak kadar konulur. 15 dakika bu su içinde bekletilir. 15 dakikayı geçmemesine dikkat edin. Yoksa kabaklar çok sertleşir. Daha sonra bol su ile birkaç kez yıkanır. İyice temizlenir.
Daha sonra tencerenin dibine bir sıra kabak üzerini kapatacak kadar şeker, tekrar bir sıra kabak, tekrar üzerini kapatacak kadar şeker konulur. Bu işleme kabaklar bitene kadar devam edilir. Su konulmaz, kabakların suyu yeterlidir. Gerekli görülürse şeker ilavesi yapılır. Servis yapılırken, tencerenin dibindeki şerbetten kabakların üzerine bir miktar dökülür ve servis yapılır.
 Alıntı