Üye Etiketleri

 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Trüf mantarı, Trüf mantarı nedir, Trüf mantarı faydaları neler, Trüf mantarı Nasıl Yetiştirilir?  10 Ekim 2017, Saat 23:13
DurumuÇevrimiçi
ultrAslan
LibertA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
UYARI:
Kullanıcıların Profil Bilgileri Ziyaretçilere Kapatılmıştır.

Görmek için Kayıt Olmalısınız

Trüf mantarı, Trüf mantarı nedir, Trüf mantarı faydaları neler, Trüf mantarı Nasıl Yetiştirilir?

 
Yorum #1


rüf mantarı "KARA ELMAS" olarak tanımlanır. Tanrı ve kralların besini olarak nitelen mantar en değerli tüketim ürünüdür.

O kadar kıymetlidir ki açık artırmayla satılır. Trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşsiz bir afrodizyak olmasıdır.


Kilo fiyatı 2 bin Avro'ya çıkan (yaklaşık 5 bin lira) trüf mantarı Türkiye'de Domalan mantarı ismiyle biliniyor.

Fransa'nın başı çektiği Trüf mantarı yetiştiriciliğine Türkiye'de girmeye hazırlanıyor. Bunun için 3 bin 480 kişiye trüf mantarı hakkında eğitim verilecek. 16 ilde bunun için eylem planı uygulamaya konacak ve trüf mantarı çiftlikleri oluşturulacak.


Trüf mantarı bir kaç çeşidi bulunuyor. Bu mantar yetiştirilmesi en zor olan mantar türlerinden.

Dünyada yüzde 45'ni Fransa, yüzde 35'ini İspanya, yüzde 20'sini İtalya sağlıyor.


Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır. Kokusu nedeniyle eşsiz bir aramoya sahiptir.

Günümüzde dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni ise havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır.


“Kara elmas” da denen trüf mantarı için kullanılan “Tanrı ve kralların besini” söylemi de bu yiyeceğinin kıymetinin bir göstergesidir.

Fransa’nın 17 şehrinde trüf için festivaller düzenlemekte ve bazılarında mantarlar, açık artırma ile satılmaktadır.


Trüf mantarının 70 kadar çeşidi olduğu bilinmektedir. Pek çok yerde yetişen Trüf mantarı başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir.

Sadece Fransa’da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır. Türkiye'de ise doğada kendi halinde yetişmekle birlikte çiftlik bazında üretim yeni yeni başlamaktadır.


Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine - özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine - yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir.

Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise, kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır.

 Alıntı
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Yukarı Git