• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

5'Mart Eğitim Dergisi | İnşaat Mühendisliği Hakkında Detaylı Röportaj

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
1) Bize kendinizi tanıtabilir misiniz?
Merhabalar. Adım Fuat Ersoy. 26 yaşındayım. Antalyalıyım. Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunuyum. Özel bir firmada şantiye şefi olarak çalışıyorum.

2) İnşaat mühendisliği hemen hemen herkesin bildiği bir bölüm. Bu yüzden bize inşaat mühendisliğinden ve okullarda verilen eğitimden bahseder misiniz?

İnşaat mühendisliği kapsamı oldukça geniş, çalışma ağı ve imkanları fazla olan, ancak çalışması zor ve fedakarlık gerektiren bir bölümdür. Şantiye, ofis, laboratuvar ve akademik gibi çalışma departmanları mevcuttur. Türkiye'deki okullarda verilen eğitim çok tatmin edici değildir. Ancak belli başlı üniversitelerde adam akıllı eğitim verilmektedir.
3) İnşaat mühendisliğini tercih etmenizin özel bir sebebi var mıydı?
Babam inşaat mühendisi, ablam mimar olduğu için Çocukluk hayalimdi demeyi çok isterdim ama maalesef ülkemizde işler bu şekilde yürümüyor

4) İş bulma aşamalarından bahsedebilir misiniz? İş bulurken neler yaşadınız?
Açık konuşmak gerekirse iş bulmak için tanıdık olması şart. Çok nadir yeni mezun tanıdıksız iş bulan. Ancak burası çok önemli ilk işi bulduktan sonra olay tamamen mühendisin kendisini geliştirmesine bağlı, kendisini ilk işinde çok iyi geliştirirse iş bulma sıkıntısı yaşamaz. Bende ilk işimi birinin tavsiyesi(!) ile buldum ancak orada kendimi çok iyi geliştirdiğimi düşünüyorum. Keza ilk işimden ayrıldığımda sadece 2,5 saat işsiz kaldım. Anında teklif geldi.

5) Mühendisler genellikle özel sektörü tercih ediyor. Sizce bir mühendis için özel sektör mü daha iyidir, kamu mu neden?
Özel sektörün parası iyi olduğu için tercih ediliyor ancak bir inşaat mühendisi özelde çalışıyorsa gecesi, gündüzü, haftasonu, tatili, bayramı olmaz. En önemlisi düzenli bir hayatı, sabit bir şehri hiç olmaz. Bu yüzden aile hayatı isteyen mühendislere kamuyu, para isteyenlere ise özel sektörü tavsiye ediyorum.

6) Eğitim gördüğünüz üniversiteyi tavsiye eder misiniz?

Kesinlikle ederim, çok iyi teorik ve pratik eğitim aldım. Zaten okuduğum okulun inşaat mühendisliği bölümü dünyada en iyi ilk 100'ün arasında.

7) Üniversite eğitiminiz boyunca ne çok zorlandığınız ders hangisi oldu?
Yapı Dinamiği diye bir ders vardı son sınıfta. 4 yılda gördüğümden tamamen farklı bir dersti, ilk seferde geçmiştim ama çok zorlanmıştım.

8) Geçmişe dönme şansınız olsa inşaat mühendisliği dışında hangi bölümü tercih ederdiniz, neden?
Psikoloji olabilirdi. Çünkü psikoloji konusunda iyi olduğumu düşünüyorum.

9)Bu mesleği tercih etmek isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Bu mesleği tercih edecek ve bölümü okuyan arkadaşlara çok çok önemli üç tavsiyem var. Bunlar gerçekten çok önemli. Öncelikle bölümü okumak ve mesleği yapmak için gerçekten sevmek lazım, sevmezseniz yapamazsınız, tozun toprağın içinde ömür geçmez. İkincisi özel sektörde çalışacaksanız çok sert koşullarda izinsiz, pazarsız, tatilsiz çalışacaksınız. Aile hayatı olmayacak. Üçüncüsü ve en önemlisi ise okulda öğretilenler tamamen akademisyenliğe yönelik ve teorik teknik bilgiler. Yani ilk defa şantiyeye girdiğinizde sudan çıkmış balığa döneceksiniz ve hiçbir şey bilmediğinizi fark edeceksiniz. Yani mesleği ilk işinizde öğreneceksiniz.
 
Üst