Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

6.Sınıf Türkçe Test 3

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir topluluk ismi kullanılmamıştır ?
a)Sınıfça resim sergisi hazırladık. b)Karşılaşmaya iki takım da iyi hazırlanmış.
c)Çoban sürüyü otlatmaya götürdü. d)Bazı insanlar sağlığa önem vermiyor.

2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı vardır ?
a)Birkaç gün sonra gezmeye gideceğiz. b)Kolay soruyu herkes cevaplandırmış.
c)Oraya üç saat sonra varırız. d)Bizim köyde kaç gün kalacaksınız.

3-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bu” kelimesi farklı görevde kullanılmıştır ?
a)Bu yıl bağlar az üzüm verdi. b)Bu yazıda birkaç satır atlanmış.
c)Bu kalem, sizinkinin aynısı. d)Bu, çocuğu hayal kurmakla suçluyor.

4-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kaba” kelimesi zarf görevinde kullanılmıştır ?
a)Kaba yataklarda ömrümüz geçmişti. b)Sınıftaki arkadaşlarına kaba davranıyordu.
c)Onun kaba bir kişi olduğunu anlamıştık. d)Kaba sözleriyle kalbimi kırdı.

5-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yoktur ?
a)Ödevini yapmadığını söylemişti. b)Sınıf başkanı herkesi uyardı.
c)Sevincinden gözlerinin içi gülüyordu. d)Öğretmenin sözleri herkesi etkiledi.

6-Aşağıdaki cümlelerde geçen isim tamlamalarının hangisi farklı türde bir tamlamadır ?
a)Çocukların oyuncağını ellerinden aldı. b)Arkadaşımın evi buraya uzaktır.
c)Bunu insanların çoğu beğenmez. d)Vişne suyu güzel bir içecektir.

7-“İle” kelimesi hangi cümlede bağlaç olarak kullanılmıştır ?
a)Beni seven kişiler ile dostluk kurarım. b)Elma ile çilek en sevdiğim meyvelerdir.
c)Uçak ile yolculuk yapmak çok zevkli olur. d)Annem ile pazara gittik

8-“Arkadaşım ve ben sabahtan akşama kadar gezdik” cümlesindeki altı çizili kelimelerin çeşidi sırasıyla aşağıdakilerden hangisine uygundur ?
a)Sıfat-edat b)Edat-bağlaç c)Bağlaç-zarf d)Bağlaç-edat

9-Aşağıda cümlelerin hangisinin fiil kipi farklıdır ?
a)Bize hediye almasını istedik. b)Yeni elbiseler alıyoruz.
c)Bize akşam misafir gelecek d)Ona bir soru sorayım.

10-Aşağıdakilerden hangisi zaman anlamı taşır ?
a)Çalışmalıyım b)Çalışın c)Çalışırım d)Çalışsam




Cevap Anahtarı :
1-d 6-b
2-b 7-b
3-d 8-b
4-b 9-d
5-a 10-c
 
Üst Alt