Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

6.Sınıf Türkçe Test 6

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

1) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde ünsüz benzeşmesi vardır?
A) Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar.
B) Her şey incelikten, insan kabalıktan kırılır.
C) Hesapsız kasap ya bıçak kırar ya masat.
D) Herkesin aklı bir olsa,koyuna çoban bulunmaz.

2) Aşağıdaki dörtlüğün hangi dizesinde,ünlü düşmesine uğramış bir sözcük vardır?
A) Havalar güzel gidiyor;
B) Sen de çiçek açtın erkenden
C) Küçük zerdali ağacım,
D) Aklın ermeden.

3) “ Ev – oda” sözcüklerindekine benzer bir anlam ilişkisi,aşağıdaki sözcüklerin
hangileri arasında vardır?
A) Demirci – demir B) Okul – öğretmen
C) Gemi - kamara D) Fırıncı – ekmek

4) “Boy” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “uzunluk” anlamında
kullanılmıştır?
A) Gördüğümüz pitonun boyu altı metre vardı.
B) Kıyı boyunca yürüdük.
C) On saat boyunca konuşmuşlar!...
D) Kavgada boyunun ölçüsünü almıştı.

5) Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin eş anlamlısı yoktur?
A) yurt B) bol C) sinek D) süre

6) Aşağıdaki sözcüklerden hangileri özelden genele doğru sıralanmıştır?
A) varlık – tahıl – başak – buğday – tane
B) canlı – kuş leylek – kanat
C) küpe – altın – metal – varlık
D) cansız – kılıç – kalkan – ok

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili ekin görevi diğerlerinden farklıdır?
A) Gönlüm herkese hoşgörülü ile bakıyor.
B) Derdim büyüktür kimselere söyleyemem.
C) Bilim çağında yaşıyoruz.
D) Sözüm çevreyi kirletenlere.

8) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin türü diğerlerinden farklıdır?
A) Çocuklardan hiçbiri bahçeye çıkmak istemiyor.
B) Birkaç sepet elma toplamamız gerekiyor.
C) Kimi insanları memnun edemezsiniz.
D) Birçok arkadaşım seneye yurt dışına gidiyor.

9) “İnsan , çalıştığının karşılığını alır.” Aşağıdakilerden hangisi, anlamca bu cümle
ile çelişir?
A) Ne ekersen onu biçersin.
B) Yazın başı pişenin kışın aşı pişer.
C) Emeksiz yemek olmaz.
D) Besle kargayı oysun gözünü.

10) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi “takı” sözcüğündeki yapım ekiyle türetilmiştir?
A) Tartı B) Askı C) Sevgi D) Katkı





CEVAP ANAHTARI
1) B , 2) D, 3) C , 4) A , 5) C , 6) C , 7) C , 8) A , 9) D , 10) A
 
Üst Alt