Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

8.Sınıf Türkçe TaramaTest 1

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

1-“Burada güzel bir işim var. Bırakamam. Aslında unutamadım oraları. Keşke hiç göndermeseydiniz beni.”
Cümlelerdeki altı çizili kelimelerin türü, sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?

A) İsim, fiil, sıfat
B) Zarf, isim, zamir
C) Sıfat, isim, zamir
D) Sıfat, fiil, sıfat

2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert sessizlerin yumuşaması olayına bir örnek vardır?

A) İlaçları kullanınca kısa zamanda iyileşti.
B) Mektubu posta kutusundan aldı.
C) Bahçıvan, yeni ekilen çiçekleri suladı.
D) Bayramda çeşitli hediyeler dağıtıldı.

3- Aşağıdaki cümlelerde geçen fiillerden hangisi birleşik zamanlı değildir?

A) Çayına her zaman süt katardı.
B) İşlerini zamanında yaparmış.
C) Her yaz geziye gidermiş.
D) Babasından tatil iznini almadı.

4-“Gitmeliyim – gezsem – oynayasınız” fiillerinin kipleri, hangi seçenekte sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
A) Gereklilik, istek, dilek-şart
B) Dilek – şart, istek, gereklilik
C) Dilek – şart, gereklilik, istek
D) Gereklilik, dilek-şart, istek

5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “abartma” vardır?
A) Arkadaşım çok güçlüydü.
B) Ulaşımda, ses hızını aşan teknolojiler geliştirmeliyiz.
C) Bir fıkra anlattı ki güle güle öldük.
D) Deniz sabah saatlerinde çarşaf gibiydi.

6-“O çocuk kimi arıyor?” cümlesinde altı çizili kelimeler, türü bakımından aşağıdakilerden hangisine uygundur?
A) Belgisiz sıfat – Soru sıfatı
B) İşaret sıfatı – Soru zamiri
C) İşaret zamiri – Soru sıfatı
D) Kişi zamiri – Soru zamiri

7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur?
A) Birkaç arkadaş balık tutmaya gittiler.
B) Günlerce onların gelmelerini bekledik.
C) Değişik balıklar tutuklarını sanıyorduk.
D) Her zaman olduğu gibi yine yanılmışım.

8- “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım,
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım!”
Dizelerinde altı çizili kelimelerin türü, hangi seçenekte verilmiştir?
A) Zarf – zarf – isim B) İsim – zamir – sıfat
C) Sıfat – sıfat – sıfat D) Zarf – sıfat – isim


9-“O, senin kadar çalışkan bir çocuktur.” cümlesine “kadar” kelimesinin kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?
A) Eşitlik B) Aşırılık
C) Üstünlük D) En üstünlük

10- Hangi cümlede sert sessiz yumuşaması vardır?
A) Bu bilgiyi kitaptan öğrendi.
B) Az önce çiçekçiye uğradı.
C) Elbisenin rengi iyice açıldı.
D) Başını hafifçe öne doğru eğdi.

11- Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
A) görmezsin B) görmediler
C) oturuyorsunuz D) başlayacakmış

12-“Güvenme varlığa, düşersin darlığa.” cümlesinde yer alan fiiller sırasıyla hangi kiplerle çekimlenmiştir?
A) Emir kipi – Geçmiş zaman
B) İstek kipi – Gelecek zaman
C) Emir kipi – Geniş zaman
D) Gereklilik kipi – Şimdiki zaman

13- Aşağıdaki cümlelerde bulunan “-ki” lerden hangisi ilgi zamiridir?

A) Mağazamızdaki bütün elbiselerin fiyatları indirildi.
B) Bu elbise çok şık, ama elinizdeki daha güzel.
C) Bazı müşteriler vitrindeki mallara bakıyorlar.
D) Çocuk üzerindeki elbiseyi çıkarmak istemedi.

14-. “Uzun süre derste anlatılanları anlayamadı.” cümlesindeki “anlayamadı” fiilinin türü nedir?
A) Sürerlik fiili B) Tezlik fiili
C) Yaklaşma fiili D) Yeterlik fiili

15-“İki kişi, sönmüş sobanın yanında alçak sesle dertleşiyorlardı.”cümlesindeki altı çizili kelimelerin türü, hangi seçenekte sırasıyla doğru olarak verilmiştir?

A) Zamir-fiil-isim-sıfat
B) İsim-fiil-isim-isim
C) Sıfat-sıfat-isim-isim
D) İsim-sıfat-isim-sıfat

16- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan bir kelime vardır?
A) Bahçenin etrafını dikenli telle çevirdiler.
B) Çevre temizliğine herkes katıldı.
C) Beşer adım arayla fidanları diktiler.
D) Sıra, bahçeye bir kapı yapmaya geldi.

17- Aşağıdaki kelimelerden hangisi birden çok yapım eki almıştır?

A) Susuzluğa B) Yurttaşlar
C) Korkunun D) Gençlikten





1-c 2-b 3-d 4-d 5-c 6-b 7-b 8-d 9-a 10-c 11-d 12-c 13- b 14-d d15-d 16-b 17-a
 
Üst Alt