• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Abajur Nasıl Kaplanır?

KalbimdekiDeniz

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
29 Eyl 2015
Konular
1,319
Mesajlar
1,594
MFC Puanı
940
vfkl34gp.jpg


Abajur Nasıl Kaplanır?
Özellikle yatak odalarında kullanılan aydınlatma unsuru abajur dekorasyonda önemli bir ayrıntıdır. Yapımı oldukça basit abajur kaplama işlemine başlamadan önce çevre incelemesi yapılır. Böylelikle kullanılacak malzemenin abajura yerleştirildiğinde uyumu anlaşılmış olur. Burada önemli olan bir başka konuda abajurun yerleştirileceği odadır. Eğer oturma odasına, yatak odasında kullanılacaksa diğer eşyalarla uyum sağlaması önemlidir. Bu incelemeyi yapıp karar verdikten sonra kaplama işlemine geçilebilir. Abajurum iskeleti mevcut malzemeyle kaplanabilir olmalıdır. Uygun model ve malzemelerin tespitinde şu hususlara dikkat edilir:

Eldeki tüm kaynaklar etkili ve verimli kullanılır.
Seyrek dokunmuş kumaşlar tercih edilir. Bu, hem kolay bir kaplama ve şekillendirme imkânı sunar hem de ışığı daha fazla geçirir.
Kumaşın ince olması da ışık geçirgenliği açısından önemlidir.
Yıkanabilir veya silinebilir kumaşlar tercih edilir. Böylece istenmeyen kazalar sonucunda yapılan emeğin boşa gitmesi önlemiş olunur.
Kumaşın abajur teli modeline uyum sağlamasına özen gösterilir.
Renk uyumuna dikkat edilir. Açık renk bir kumaşın koyu renkli bir abajur iskeletine kaplanması göze batan bir görüntü oluşturabilir.
Kaplama yapılacak abajur iskeleti seçilirken kullanım alanın inceleme aşamasında uygun ölçülerde olmasına dikkat edilir. Küçük dar mekânlara konulacak büyük abajurlar ya da tersine büyük mekânlara konulacak çok küçük abajurlar işlevlerini yerine getiremezler. Ayrıca görsellik ve işlevsellik noktasında sorun oluşturabilir.
Abajur iskeletinin tellerinin sağlam, bölme aralarının eşit olmasına dikkat edilir.
Bu hususlara dikkat ettikten sonra abajurun kaplama işlemine başlanayabilir. Öncelikle abajur iskelet teline ekstrafor sarılır. Bu işlem sırasında verev olmasına dikkat edilir. Ekstraforun abajur teli üzerinde dönmemesi sağlanacak şekilde sıkı sarılır. Tellerin etrafına kalın olmayacak şekilde sararak tamamlanır. Daha sonra bu iskelet uygun kumaş kalıbı çıkartılarak kesilir. Kesilen bu kalıplar numaralandırılarak olası karışıklıklar engellenir. Oluşturulan bu kalıp kumaşlar daha düzgün bir görünüm için ütülenebilir. Sonrasında elde bulunan imkânlar çerçevesinde yapıştırma ya da dikiş ile iskelet kaplanır. Abajur artık kullanıma hazır. Ancak isteğe göre kurdele, boncuk, kumaş, harç gibi malzemeler ile süsleyerek daha gösterişli bir görünüm sağlamak da mümkündür. Bunu yaparken ışığın yansımasını engellemeden yapmak önemlidir.
 
Üst