• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

ABD ve dünyada enflasyon paniği

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Türkiye gibi yüksek enflasyonla yaşamaya alışmış ve alıştırılmış bir ülkede bile ciddi tepki yaratmaya başladı son günlerdeki fiyat artışları ya da zamlar. Umarım iletişim devriminin bir yararı olur ve halkımız bu kez sesini yükseltir bu zamlara karşı cebindeki mesajlaşma araçlarını da kullanarak. Bol sıfırlı paraları cebine doldurup milyonlarla oynamaya alışmış insanımız da o günlere geri dönmenin özlemini duymaktan vazgeçer.

Türkiye’nin enflasyon konusunda ne kadar farklı bir noktada bulunduğunu göstermek için şu güncel örneği vereyim: TUİK’in önceki gün açıkladığı %13.6’lık Aralık ayı enflasyonu rakamı, The Economist dergisinin verilerini yayınladığı 42 ülkenin 39’unun yıllık enflasyonunu ikiye katlıyor. Bu kadar hızlıyız yani bu konuda ve buna karşın ülkeyi yönetenlerin gözünde ve gündeminde enflasyon hala öncelikli bir sorun değil.

Gelişmiş ülkelerde neden panik var?
Dünyada ise benzeri 1970’lerden beri görülmemiş bir enflasyon paniği yaşanıyor. Bunun başlıca nedeni ise Koronavirüs pandemisinin dünyada yaratmış olduğu çok boyutlu kargaşanın ekonomilerin her alanını etkilemiş olması ve tahminlere sığmayan sonuçlar doğurması.

1970’lerdeki OPEC şoku nedeniyle enflasyonun tırmandığı bir dönem yaşamış olan zengin-gelişmiş ülkelerde o günden bu yana ilk kez bu boyutta bir enflasyon paniği yaşanıyor galiba. Bunun başlıca nedeni enflasyonun hesap yaparak ve geleceği düşünerek yaşayan insanları tedirgin etmesi, boşlukta bırakması. İkincisi herkesin yatırım planlarını altüst etmesi. Üçüncüsü süregelen bir enflasyonun paranın değerini belirsiz hale getirmesi ve bir değer ölçüsü olmaktan çıkarması. Türkiye’deki gibi raydan çıkan bir enflasyonun ise her türlü spekülasyona ve haksız kazanca ortam hazırladığı bir gerçek.

Pandemi enflasyonu tetikledi
Türkiye’yi özel örnek olarak bir kenara bırakırsak başta ABD olmak üzere zengin gelişmiş ülkelere etkileyen enflasyon ise insanların yaşamlarının pandemii nedeniyle büyük ölçüde değişmiş olmasından kaynaklandı.

Bu faktör özellikle hizmet sektöründe çok boyutlu bir etki yarattı, birçok işletme kepenk indirmek zorunda kalırken getir-götür sektöründe ve online haberleşmede büyük bir patlama yaşandı. Özellikle büyük platform şirketleri muazzam ciro ve kar artışları yaşadı, şirket değerleri inanılmaz rakamlara erişti. Financial Times gazetesinde yer alan verilere göre ABD’de önde gelen beş şirketin 2020 ve 2021’de elde ettikleri ciro artışı oranı ve şirket değerleri şöyle:

1. Apple %123; 2,9 trilyon dolar

2. Microsoft %110; 2,5 trilyon dolar

3. Google % 108; 1,9 trilyon dolar

4. Tesla %1311; 1,1 trilyon dolar

5. Amazon %85; 1,7 trilyon dolar

Devletin para yağdırması hisseleri azdırdı

Başta ABD olmak üzere birçok ülkede merkez bankalarının işletmeleri ve hane halkını ayakta tutmak için muazzam bir parasal genişlemeye gitmesi ve devletin muazzam bir mali destek sağlaması ortalığın paraya boğulmasına yol açtı. Bunun en önemli sonucu hisse senedi borsalarının yeni rekorlara erişmesi oldu. Ancak hanehalkının elinde de en az 2 trilyon dolarlık bir talep gücü oluştu.

Talebin patlaması için gerekli koşulların oluştuğu ortamda pandemi nedeniyle küresel arz zincirlerinde yaşanan kargaşa ise binçok ülkede arz cephesinde sorunlara yol açınca enfasyonist bir ortamın oluşması kaçınılmaz oldu. Şimdi bunun paniği yaşanıyor gelişmiş ülklelerde. Türkiye’de yaşasalardı ne yaparlardı acaba?

Osman ULAGAY
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
Devletin para yağdırması hisseleri azdırdı
Başta ABD olmak üzere birçok ülkede merkez bankalarının işletmeleri ve hane halkını ayakta tutmak için muazzam bir parasal genişlemeye gitmesi ve devletin muazzam bir mali destek sağlaması ortalığın paraya boğulmasına yol açtı. Bunun en önemli sonucu hisse senedi borsalarının yeni rekorlara erişmesi oldu. Ancak hanehalkının elinde de en az 2 trilyon dolarlık bir talep gücü oluştu.

Bu ancak develasyonu artırır ve gelecekteki enfelasyonun temelini hazırlar.Bu bir devim-daim halinde olan sürekli bir döngü'dür.Bu döngü'yü kırmanın tek yolu, 1970 'de kabul edilen "İdare Para Sistemini" terk etmek, para'yı atınla ilişkilendirerek enfelasyonu ve faizleri % -20'in altına çekmektir.

Türkiye'de enfelasyonun belini kırılması için atılacak basit adımlar

1.1970 'de kabul edilen "İdare Para Sistemini" terk etmek
2.Türk Lirasını , 800 gram altın üzerinden eşitlemek yani

5 TL 'in karşılığı (basılan her 10000 birim için) = 2 gr. altın
10TL'in karşılığı (basılan her 10000 birim için) = 4 gr. altın
20 TL'in kaşılığı (basılan her 10000 birim için) = 8 gr altın
100 TL'in kaşılığı (basılan her 10000 birim için) = 40 gr altın
200 TL'in kaşılığı (basılan her 10000 birim için) = 80 gr altın
1000 TL'in kaşılığı (basılan her 10000 birim için) = 400 gr altın
2000 TL'in kaşılığı (basılan her 10000 birim için) = 800 gr altın

1 ons = 28,3495231 gram'a eşittir.Yaklaşık değer (sayı yuvarlama yöntemi ile) 30 gr....

Altının ons fiyatının ABD doları cinsinden değeri 1838.53 $ yaklaşık değer 2000 $

Serbest Piyasa Koşullarından "Devlet Denetimli Kapalı Ekonomi Modeline" geçilerek;

1 TL = 0,5 dolar olarak sabitlenir ve 2000 $ = 4000 TL olarak birim para basma maliyeti 800 gramlık altın üzerinden "SABİTLENİR"

3.Tansu Çiller zamanında imzalanan "Gümrük Birliği Antlaşması" ya lav edilmeli yada ülke çıkarlarına göre yeniden müzareke edilerek imzalanarak güncellenmelidir.

Böylece T.C.'de ekonomisi rayına oturur.Bu günleri hiç görmemişe döneriz.Bir elimiz bal'da bir elimiz yağ'da olur....

Not:

Bu önerinin fikir babası benim, sakın sahiplenmeye dahi kalkışmayın....!!!!
 
Son düzenleme:
Üst