• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Alan adları ve Hosting Hakkında Terimler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

HackingKirali

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
8 Ağu 2014
Konular
12
Mesajlar
16
MFC Puanı
0
;s9S.A/A.S
Size Bazı Terimler bahsedicem.

Hosting (Web Alanı) Nedir?
Alan adlarının yönlendirilerek içerisinde site tasarım ve resimlerinin yüklendiği dosya deposudur.

Alan Adı (Domain) Nedir?
İnternet sitelerinin isim haklarıdır. En az 1 en fazla 10 yıl olarak kiralanır. Örnek: "google.com" bir alan adıdır.

Linux Hosting Nedir?
Sunucusunun işletim sistemi Linux olan, html ve php yazılım dilleri ile yazılmış olan siteleri çalıştıran hosting türüdür.

Windows Hosting Nedir?
Sunucusunun işletim sistemi windows olan, html asp asp.net yazılım dilleri ile yazılmış olan siteleri çalıştıran hosting türüdür. (windows serverlarda php yazılım dilide çalışır fakat hız ve performansı iyi olmaz. PHP kullanılacaksa linux hosting olınmalıdır.)

Server (Sunucu) Nedir?
Hızlı bir internet bağlantısına sahip, Özellik ve kaynakları(işlemci, ram, sabit disk) yüksel olan bilgisayardır. Server içerisine özel programlar ile bölünerek Hosting,VDS,VPS,Mailler oluşturulur.

Yazılım(Kodlama) Dili Nedir?
İnternet sitelerinin kodlarının türüdür. Kodlama dillerinden bazıları html,asp,asp.net,php,cgi,css dir. Bir sitenin yazılım dilini öğrenmek için sitede sayfalar arasında dolaşılırken adres çubuğuna bakılır site adresinin en sonunda sayfa isimlerinin bitişinde kodlaması yazar. Örnek site adresi: "http://www.google.com/iletisim.asp" ise .asp ile bittiğinden yazlılım dili asp dir. aspden sonra soru işareti "?" olarak devam ederse devamı dikkate alınmaz.

Lokasyon Nedir?
Sunucunun bulundugu ülke/il dir. IP adresinden sunucunun lokasyonu öğrenilebilir. IP whois sorgulaması yapan sitelerden bu sorgulama yapılabilir.

Backorder Nedir?
Alınmak istenen alan adının eski sahibi yıllık ücretini ödemez ise alan adı silindiği saniyede otomatik olarak bu alan adını alınmasıdır. Backorder’da alan adını her saniye otomatik olarak kontrol edilir silindiği an alır.

Domain Sorgulama Nedir?
Alan adlarının boş olup olmadıgını, daha önce alınıp alınmadıgını, alınabilirliğini gösteren sistemdir. Tüm domain satan firmaların ana sayfasında bu sorgulama yer alır.

Domain Uzantısı Nedir?
Alan adlarının "." noktadan sonraki bölümüdür. Örnek: "google.com" alan adının uzantısı "com" dur, "google.com.tr" alan adının uzantısı "com.tr" dir. Her uzantının ana dağıtıcı firması farklıdır. Örnel olarak "com.tr" gibi .tr ile biten alan adları Türkiye’ye aittir ve ana dağıtıcısı www.nic.tr (ODTU) dir.

Bayi Hosting (Reseller) Nedir?
Windows veya Linux olarak iki çeşitir. Müştere verilen kendi hostlarını kendi açabileceği özel bir yönetim panelidir.

DNS (NameServer, Alt İsim Sunucu ) Nedir?
Alan adlarının hostlara gönlenmesini sağlayan isimlerdir. Her hostun an az 2 dns adresi vardır. Alan Adları yönetim panellerinden o alan adı hangi hosta yönlendirilmek isteniyorsa o hostun dnsleri yazılarak kaydedilir. DNSlerin aktif olması 12 saat sürebilir. Alan adlarının whois sorgulamalarında yönlendirilmiş dnslerde görünmektedir. örnek dns: ns1.google.com ve ns2.google.com dur. Host satan her firmanın dnsleri vardır. DNSler domain yönetiminden oluşturulur ve ip adresine yönlenir. Domain yönetiminde yer alan DNS Oluşturma ve DNS Yönlendirme karıştırılmamalıdır. Birinde ns1.google.com gibi dns oluşturularak 123.12.123.1 gibi ip adresine yönlendirilir, birinde ise alan adı ns1.google.com gibi oluşturulan bir DNSe yönlendirilir.

VDS veya VPS (Sanal Sunucu) Nedir?
Özel yapılandırılmış gelişmiş sunucunun özel programlarla parçalara bölünerek her parçasına ayrı bir işletim sistemi kurularak oluşan parçanın adıdır. Ana sistem türü ve program önemli olmaksızın bölünen parçaların her biri ayrı ayrı Windows veya linux işletim sisteminden oluşabilir.

Domain Uzatma Nedir?
Alınan alan adlarının süresinin uzatılmasıdır. Yıllık olarak uzatma işlemi yapılır. Uzatma sonunda alan adı toplam süresi 10 yılı geçemez. Örnek: 3 yıl süresi olan bir alan adı an az 1 en fazla 7 yıl uzatılabilir.

Hosting ve Sunucu Panel Adresleri?
Plesk panelli hosting, Sunucu ve bayi paketine giriş adresi: http://<ServerIpAdresi>:8880 cPanelli sunucu ve bayi paketine giriş adresi: http://<ServerIpAdresi>:2086 cPanelli hostinglere giriş için panel adresi: http://<ServerIpAdresi>:2082 Not: cPanel sadece linux serverlarda olur, Plesk panel ise Windows veya linux sunucularda da olabilir.

Whois Nedir?
Bir alan adı (domain) kim almış bilgisidir. İnternetde binlerce whois sitesi vardır. Buraya alan adı google.com gibi yazılarak kimin aldığı öğrenilebilir.

IP Adresi Nedir?
İnternet üzerinde sunuculara ulaşılmasını sagayan belli formatda bir adrestir. IP adresi aynı zamanda alan adlarının sunucuya yönlenmesini sağlar. Örnek: "123.12.123.1" (rakamlardan oluşur, 3 nokta ile birbirlerinden ayrılır, her rakam gurubu 1 ile 3 karakter arasında olabilir)

Domain Transfer Nedir?
Bir firmada olan alan adını farklı bir firmaya taşımadır. Her alan adının bir transfer şifresi vardır. Transfer edilmesi için bu şifrenin alan adının kayıtlı oldugu firmadan öğrenilmesi gerekir. Transfer işlemi 5-10 gün arasında dürmektedir. Transfer olan alan adı süresi otomatik olarak bir yıl uzamaktadır.

Hangi Hostingi Almalıyım?
Sitenizin yazılım dili asp veya asp.net ise Windows hosting almalısınız, Yazılım dili php ise Linux Hosting almalısınız. Eğer aynı site içeriğinde herm asp hemde php kullanacaksanız Windows hostlarda PHP desteği olan paketlerden birini tercih etmelisiniz. Alacağınız hostda birden fazla site açacaksanız bayi paketlerini tercih edebilirsiniz. Alacağınız bayi paketinide yine Windows ve Linux seçimlerine bağlı kalarak almalısınız

SSL (Güvenlik Sertifikası) Nedir?
Sitelerin güvenli oldugunu gösteren bir sertifikadır. Sitelerin hostuna yüklenir. Yüklenebilmesi için sitenin özel ip adresine sahip olması gerekir. SSL olan site adresleri http yerine https olarak başlamaktadır.

Web Site Trafiği Nedir?
Web site trafiği o anda web sitenizde kullanılmakta olan veri transferleridir. Bir başka deyişle bant genişliği (Bandwidth) olarak adlandırılır. Örneğin; web sitenizden herhangi bir download işleminin yapılması, bir resmin yada yazının gösterilmesi veya ziyaretçilerin sayfalarınızı ziyaret etmesi gibi işlemler aylık bant genişliğinizden harcamanız anlamına gelir. Web site trafiğinin oluşturulma sebebi web sitelerinin sunucuları zorlamaması veya sunucular için yorucu işlemler oluşturmaması için düşünülmüş veri transfer sınırlamamasıdır. Aylık veya günlük belirli oranlarda ziyaretçi sağlamanız web sitenize sabit trafik yaratmanız anlamına gelir. Bir web sitesi aylık trafiğini aştığı anda, sınırı aşılan trafik limiti nedeni ile web sitesi ulaşılamaz hale gelir. Bu neden ile aylık trafik limitinize göre web sitenizi dizayn edip ziyaretçi stratejilerini buna oranla geliştirmelisiniz. Bunlara rağmen bütün web siteleri aylık trafik gereksimine ihtiyaç duyarlar. Çünkü Alexa veya Google arama motoru gibi internet üzerinden arama yaptıran firmaların web sitenize puan/hit verme algoritmalarından bir çoğu bunlara göre geliştirilmiştir. Eğer arama motorlarından hit almak ve arama sonuçlarında web sitenizi üstlerde çıkarmak istiyorsanız web sitenize trafik sağlamalısınız. Bir diğer değişle trafik sitenizden ziyaretcilerin indirdiği veri boyutudur. Örnek olarak sitenize 1 GB boyutunda bir filim attını ve sitenize giren biri bu bilmi indirdi veya izlediği zaman trafiğiniz 1 GB azalmış olacaktır.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst