• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Alev Alatlı Kimdir?

Ragnar

Emektar Üye
Üyelik Tarihi
30 Haz 2015
Konular
1,446
Mesajlar
4,354
MFC Puanı
37,550
1944'de, İzmir'de dünyaya geldi. Ankara'da başladığı ilkokulu, babasının mesleği dolayısıyla ülkenin muhtelif okullarında tamamladı. Ortaokuldan sonra da babasının ateşemiliter olarak Tokyoya gönderilmesi Alev Alatlı'nın da Tokyo macerasını başlattı. Lise'yi Amerikan Kolejinde bitirdi. Daha sonra Türkiye'ye döndüler ve Alatlı üniversiteyi de Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi-İstatistik bölümüne girdi.

Üniversite'yi bitirdikten sonra yüksek lisans yapmak üzere Amerika'ya gitti. Daha sonra doktorasını Felsefe üzerine verdi. Alatlı bu dönemde ilgi duymaya başladığı Düşünce Tarihi ve İlahiyat üzerine Türkiye'ye döndüğünde 5 yıl araştırmalar yaptı. Bu dönemde İstanbul Üniversitesi ve DPT'de görev aldı. Daha sonra Universty of California, Berkeley'in Türkiye'de yürüttüğü bir psiko-dilbilim projesinin İstanbul ayağını üstlendi. Cumhuriyet Gazetesi ile ortak "Bizim English" isimli, Türkçe temelli bir İngilizce öğretim dergisi çıkardı. YAZKO yazarlar kooperatifinde görev aldı. 1984 yılında hep yapmak istediği bir işi yapmak için eve çekildi ve yazmaya başladı.

Basılan ilk romanı "Yaseminler Tüter mi Hala?" Ocak, 1985'de çıktı. "Yaseminler Türer mi Hala?" Eleni olarak doğan, Naciye'ye dönüşen, Türk kocasına dört çocuk doğurduktan sonra Eski Hisar göçmeni bir Anadolu Rum'u ile evlenen bir kadının sahiciye yakın hikayesidir.

İkinci kitabı, "İşkenceci" bir yıl sonra geldi, 1986. Burada da "şiddet"i ve şiddetin türevi "işkence"yi irdeledi - Türkiye toplumunun şiddete yatkınlığına işaret etti. Yazar bu eserden sonra Türkiye Psikoloji de denilebilecek eserler meydana getirmeye başladı. Bu bağlamda "Or'de kimse varmı?" adlı dört ciltlik kitabını yayımladı.

Yazar bu kitap hakkında şunları söylüyor: "Or'da kimse var mı? Benim sorduğum bir soruydu. Bu düşündüklerimi sadece ben mi düşünüyorum diye bir soru. Gördük ki, hayır, kitap 1992'de basıldı, o zamandan beri her yıl sessiz sedasız yeni bir baskı yapıyor. Or'da ne çok insan varmış, meğer!

Dörtlü, 1970-1990 arası Türk ruhunun cenklerini anlatır - sosyalizmle, sosyal demokrasiyle, ülkücülükle, İslamiyetle, Kürtçülükle cenklerini. Bu arada da trajik bir kadın, Günay Rodoplu, kimselere dert anlatamadan ömrünü tamamlar. Dert anlatamadan, çünkü Günay Rodoplu, hiç farkında değildir ama "fuzzy"dir. "Fuzzy" yani çokdeğişkenli mantık, yani, yeni fizik, yani kaos teorisi, Kelebek Etkisi.

"Hem solcuyum hem de sağcı" dediği için dışlanmış, ne Şiran'a ne de Selahattin'e yar olamamıştır, mesela. Zamanın toplumu "Holistic" ya da "bütüncül" düşünceden çok uzaktır onun için kadına kıyarlar."

Yazarın son kitabı iki ciltlik "Schrödinger'in Kedisi". Kitap "2035 Türkiye'sine dair, fütüristik bir bilim kurgu değil, bilimi temel alan kurgu" olarak değerlendiriliyor yazar tarafından. Dinden, eğitime, ekonomiden, aile yaşamına kadar, bilimdeki yeni gelişmeler ışığı altında ülkemize neler olabileceğini anlatıyor kitap.

Alev Alatlı'nın Eserleri

Roman

Yaseminler Tüter Mi Hala? (1985)
İşkenceci (1986)
Kadere Karşı Koy A.Ş. (1995)
Or'da Kimse Var mı?
1. Viva La Muerte (Yaşasın ölüm) (1992)
2. Nuke Türkiye (1993)
3. Valla Kurda Yedirdin Beni (1993)
4. O.K. Musti Türkiye Tamamdır (1994)
Schrödinger'in Kedisi
1. Kabus (2001)
2. Rüya (2001)...
Gogol'un İzinde
1. Aydınlanma Değil Merhamet!.
2. Dünya Nöbeti (2005)
3. Eyy Uhnem Eyy Uhnem (2008)

İnceleme - Deneme

Aydın Despotizmi (1986)
Eylül (1998)
Hayır Diyebilmeli İnsan (2005)
Şimdi Değilse Ne Zaman?
Hollywood'u Kapattığım Gün (2009)
Tercüme

Haberlerin Ağında İslam (özgün adı: Covering Islam) (1985)- Edward W. Said
Filistin'in Sorunu (özgün adı: The Question of Palestine) (1986) - Edward W. Said
En Emin Yol "Akvam ül-Mesâlik'li Marifat Ahval el-Memalik" (Kasım 1986) - Tunuslu Hayreddin Paşa
Diğer

Köşe Yazarları ve Obskürantizm (araştırma)

Ayrıca yazarın internet sitesi tartışma grubuyla birikte hazırladığı Safsata Kılavuzu isimli bir kitabı vardır. (Ocak 2001, Boyut Yayınları.)
 
Üyelik Tarihi
25 May 2016
Konular
124
Mesajlar
3,076
MFC Puanı
8,290
Bi hikaye vardı. Bir gün baba oğluna demiş ki; sen adam olamazsın.
Çocuk buna içerlemiş. Çok okumuş. Yalamış, yutmuş. Çalışmış çabalamış ve en sonunda doğduğu şehre vali olmuş.
Sonra demiş ki bizim bi peder vardı çağırayım da huzuruma gelsin. Nerelerde, hangi makamlarda olduğumu görsün demiş.
Babası davetini reddetmiş. Sonra emrindeki memurları babasına göndererek zorla getirtmiş ve geldiğinde babasına demiş ki; yaa gördün mü? adam olamazsın demiştin. bak nasıl vali oldum... :p

Babası da dönüp demiş ki; ben vali olamazsın demedim. adam olamazsın dedim.

Çok okumak, yalayıp yutmak ve adam olmak bu hikayenin ana teması :p
 
Üyelik Tarihi
28 Şub 2020
Konular
2,107
Mesajlar
26,098
MFC Puanı
301,150
Ortaya koyduğu eserlerde ortalamanin üzerindeki kelime haznesi disinda anlatım gücü zayif kalan ve kurgularında da bir miktar zorlama ve zaman (romanin yazilma sureci) içinde değişmeler gösteren, zarftan çok mazrufu öne çıkartan, tespitlerini ifade etmek için yazdigi izlenimini veren ekonomist, filozof, ilahiyatci. anlattiklarini holistik yaklasimlarla ele almak en belirleyici yönlerinden birisi olsa gerek.
Diger taraftan ozellikle schrodingerin kedisi -kabus-u okurken ne kadar çok kaynak kurcalamış olmasi gerektigini düşününce bir eser ortaya koyarken verdigi emeğin takdire şayan oldugu besbelli.
 

Brida

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
15 May 2020
Konular
12
Mesajlar
513
MFC Puanı
8,810
bazı kesimlerce çok yazıp, hiçbisey anlatamayan bir yazar olarak nitelendirilmiştir. bazı kesimlerce de çakma cemil meric diye nitelendirilmişliği vardır.
entellektüel olmadığı düşünülür ama iyi bir yazardır, iyi bir aydın türk kadınıdır aslında. akıl her daim gerekli de amma velakin her daim yeterli değil demesiyle hatirlarim kendisini. birde aklın yolu birdir kitabını okuyarak, kitabındaki temel yaklaşımı sevmiştim. o kadar. rte "dünya beşten büyüktür" dediğinde "orwell olsa sizi ayakta alkışlardı" demiş. işte bu konuda bir çok kesimlerce linç edilmesini takdirle karsiliyorum. ama kusura bakmasın bu yorumuyla kapasitesi hakkında elbette benim de bir yorumum oluştu ama illa da tüm kitaplarını okuyacağım, aman aman harika bulacağım bir yazar değil. daha iyi yazarlar varken tabi.
 
Üst