• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Alexsandr Nikaloyeviç Afinogenov

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
İlerici, aydın bir ailenin oğlu olarak Skopin'de dünyaya gelen Alexsandr Nikaloyeviç Afinogenov, ilk ve orta dereceli okulları bitirdikten sonra 1924 yılında Moskova'da Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu. ilk yazarlık çalışmalarına Luddit'ler hareketi üzerine yazdığı Robert Tim adlı oyunuyla başladı. Robert Tim'in ardından yine devrimci konuları işlemeye devam etti. İşçilerin kültür hareketleri Afinogenov'un yapıtları üzerinde geçici de olsa etki yaptı. Bu yapıtlarda düzenleniş olarak bitmemiş ve anti-psikolojik bir biçimlendirmeye, sanatsal olarak inandırıcı olmayan siyasal bir ön plana rastlanır. Afinogenov, Rus Proleter Yazarlar Federasyonu'nun (RAPP) getirdiği şematik kuramsal tasarımlarca estetiksel nitelikler taşıyan oyunlar ortaya koydu. "Tuhaf Adam" ve "Kaygı" bu düşünceyle yazılmış oyunlarına örnek teşkil edebilir.

Bu oyunlarda toplumcu düşüncenin verdiği coşkuyla kişiler ile bürokratlar arasındaki çelişkileri gösterdi. Burjuva aydınların toplumcularla birlikte çalışmaları sonucunda gösterdikleri gelişmeler gibi güncel temalar, psikolojik bir derinlik ve siyasal amaçlılık içinde ele alınmıştır. Afinogenov, Çehov okulu doğrultusunda oda oyunlarına yönelik, gerçekçi bir dram sanatı geleneğine bağlı yazma tarzı içinde en önemli oyunlarını vermiştir. "Dünyada Bir Nokta" adlı oyunu dünya görüşse ayrılıkların; nihilizme karşı yaşama toplumcu bir anlam verme çabasının yer aldığı bir oyundur. Büyükbaba ile Torunu adlı oyununda ise kişisel yaşam ile toplumsal sorumluluğun karşılıklı etkileşmesini işleyen yeni bin aile oyunu tipini oluşturur. Doğrudan tarihsel olaylardan etkilenen Selam İspanya, İspanyol halkının faşizme karşı savaşını güncelliği içinde işler. Arife adlı oyun ise Hitler Almanya'sının birkaç hafta sonrasında bir Sovyet ailesinin yaşadığı tragedyayı verir. Afinogenov'un zengin düşüncelerle dolu anı ve not defterleri dramatik yaratım sorunlarını, özellikle de dram sanatında içerik-biçim diyalektiğini, yeni toplumsal düzende insanlar arasındaki ilişkilerin biçimlendirilmesi açısından içerik-biçim diyalektiğinin taşıdığı önemi ele alır.

Eserleri
Oyun: Robert Tim (1923), Tuhaf Adam (Çudak, 1929), Kaygı (Strach, 1931), Dünyada Bir Nokta (Dalekoe, 1935), Büyükbaba ile Torunu (Maşenka, 1940), Selam İspanya (Salyut, Ispaniya!, 1936), Ananın Talihi (Mat svoich datey, 1939) Arife (Nakanune, 1941)
 
Üst