• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Ali Kılıç(Süleyman Asaf Emrullah)

Üyelik Tarihi
24 Mar 2017
Konular
1,018
Mesajlar
2,425
MFC Puanı
4,910
Ali Kılıç(Süleyman Asaf Emrullah)



Ali Kılıç, asıl adı Süleyman Asaf Emrullah ya da bilinen adıyla Kılıç Ali (1889 - 14 Temmuz 1971), Türk asker ve siyasetçi.[1]

3 Mart 1906 tarihinde İstanbul Gedikli Küçük Zabit Mektebi'ni bitirdikten sonra, gösterdiği üstün hizmetleriyle Yüzbaşı rütbesine kadar terfi etti. I. Dünya Savaşı'na katıldı. Çanakkale Savaşlarında yaralandı. Kafkas İslam Ordusu'nda Nuri Paşa'nın yaverliğini yaptı.

28 Ekim 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa tarafından Maraş, Antep yöresinde Kuva-yi Milliye'yi kurmakla görevlendirildi. Bu göreve giderken de Mustafa Kemal Paşa'nın önerisiyle, Beşiktaş'ta oturduğu mahalleden hareketle, sonradan adı yerine geçecek olan kod adını (Kılıç Ali) aldı.[2] Karayılan ve Şahin Bey ile birlikte çıkan ayaklanmaları ve Kırşehir İsyanı'nı bastırdı. Keferdiz (Sakçagözü) ağası Hurşit Ağa'nın konağını karargâh olarak kullandı ve Hurşit Ağa'nın 200'den fazla silahlı adamının askeri taktiklerini koordine etti. Yine Hurşit Ağa'nın kişisel servetiyle aldığı silahların ve cephanenin bölgedeki direnişçilere ulaşmasını sağladı. Ağrı İsyanı sırasında kurulan İstiklal Mahkemeleri'nde üyelik yaptı. Başarılarından ötürü 21 Ekim 1923 tarihinde Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi.

1920-1938 yılları arasında Antep milletvekilli olarak TBMM'de bulundu. 7 Haziran 1934 tarihinde Milis Albay rütbesiyle ordudan emekli oldu. Hurşid Ağa'nın Hatay'ın anavatana katılması için Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'e verdiği desteğin devletle koordinesini sağladı.[3] 1961'de Yeni Türkiye Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı.

14 Temmuz 1971 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.

Cumhuriyet tarihinin ilk kadın seramikçisi Füreya Koral ile evlendi. Türk futbolcu ve teknik direktör Gündüz Kılıç, yazar Altemur Kılıç, Fahir Kılıç ve Keskin Kılıç'ın babasıdır.
Kaynakça ;
Wikimedia Commons'ta Ali Kılıç ile ilgili medyaları bulabilirsiniz.
^ Türk Parlamento Tarihi Araştırma Grubu, Türk Parlamento Tarihi, Millî Mücadele ve T.B.M.M. I. Dönem 1919-1923 - III. Cilt: I. Dönem Milletvekillerinin Özgeçmişleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Vakfı Yayınları, Ankara, 1995, ISBN 975-7291-06-4, s. 423.
^ "Füreya" - Ayşe Kulin, s. 46, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2004
^ Hatay'ın Kurtuluşu İçin Harcanan Çabalar - Tayfur Sökmen / Tarih Kurumu Yayınları - 1992
 
Üst