• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Amatör Denizcilik

Sentinus

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Ağu 2013
Konular
3,490
Mesajlar
10,553
MFC Puanı
7,510
AMATÖR DENİZCİ KİMDİR?

Tekne kullanabilmek için yasaların belirttiği yaş, sağlık şartları ve gerekli teknik bilgilere sahip, maddi bir çıkar gözetmeden;
Ticari yat ve ticari sürat motorları dışındaki gezi, amatör balıkçılık, dinlence gibi amaçlarla motorlu, motorsuz tekneleri sevk ve idare eden, diğer su kullanıcılarına karşı nazik ve haklarına saygılı, çevrenin korunması ve sevgisi bilincinde, amatör ruha sahip ve işini severek yapan kişidir.

Amatör Denizci'nin dilimizde sıkça kullanılan ve yanlış bir ifade olan "Amatörce" sözcüğünde ifade edilen "acemilikle" ilgisi yoktur. En az profesyonel denizciler kadar bilgili ve işinin ehlidir.


AMATÖR DENİZCİNİN SORUMLULUKLARI

1. "Önce Güvenlik" ilkesini benimsemek,
2. Aktif ve uyanık olmak,
3. Teknesini, donanımlarını iyi tanımak ve her zaman iyi durumda tutmak,
4. Seyir kurallarını yerinde ve zamanında kullanmak,
5. Konuklarına, diğer denizcilere karşı saygılı ve nazik,
6. Yüzücülere, dalgıçlara karşı her zaman dikkatli ve haklarına saygılı,
7. Can ve mal güvenliğine, ekolojik çevreye zarar vermemek için duyarlı olmaktır.
AMATÖR DENİZCİ BELGESİ
International Certificate of Competence For Operator of Pleasure Craft (ICC)

Amatör amaçlı tekne kullanabilmek için Amatör Denizci Belgesi (A.D.B.) sahibi olmak yasal zorunluluğu vardır. Bu belge uluslararası geçerliliğe sahiptir.

Motoru on(10) beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri) spor amaçlı tekneleri kullananlarda A.D.B. aranmaz.


A.D.B. SAHİBİ OLABİLMEK İÇİN YETERLİK KOŞULARI
1. 14 yaşını bitirmiş olmak,
(Jet-Skiler 18 yaşından küçük kişilerce kullanılamaz.)

a. 18 yaşından küçük olanların Ek–1deki Muvafakatnameye uygun imzası noterlikçe onaylanmış veli veya vasi muvafakati aranır.

b. En az ilkokul veya ilköğretim okulu mezunu olmak,

2. Yasada belirtilmiş fiziksel ve ruhsal sağlık şartlarını taşımak,

2.a. ADB alacak kişilerin göz ve kulak-burun-boğaz (KBB) muayenelerinden geçerek, bünyesinde göz ve KBB uzmanı çalıştıran resmi veya özel sağlık kuruluşlarından "Amatör Denizci Belgesi Alabilir" raporu almaları gerekir. Rapor sınav tarihinden en çok dört ay önce düzenlenmiş olmalıdır.

2.b. Amatör denizcilerin göz ve KBB sağlık muayeneleri, kara taşıt sürücüleri için geçerli olan esaslar dâhilinde yapılır. Ancak, monoküler olup sağlam gözü 10/10’dan daha az görenler, renk körlüğü veya gece körlüğü olanlar ADB alamazlar.

2.c. İdare sağlık durumlarından kuşku duyulan ya da hasta oldukları bildirilen ADB sahiplerinin, sağlık durumlarının tekne kullanmalarına engel olup olmadığının belirlenmesi amacıyla sağlık yoklamalarının yenilenmesini her zaman isteyebilir.

3. Amatör Denizci sınavında başarılı olmak.
 
Üst