• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Android Gelisimi Ve Sürumleri

Üyelik Tarihi
14 Eyl 2018
Konular
69
Mesajlar
151
MFC Puanı
20

X3uzwb.jpeg


Android’in Dünden Bugüne Gelişimi

Mobil pazarın günümüzde gelişeceğini gören ve bu yönde atılımlar yapan Google, 2005 yılında Android Inc. firmasını satın almış ve Andy Rubin tarafından yönetilen bir ekip Linux çekirdeği üzerine dayalı bir mobil cihaz işletim sistemi üzerinde çalışmaya başlamıştı.

Günümüzde oldukça önemli bir mobil Pazar payına sahip olan Android işletim sistemini bu haberimizde ilk sürümünden son sürümü Android 5.1 Lollipop’a kadar mercek altına alacağız. İşte karşınıza Android’in dünden bugüne gelişimi.

Android 1.0

2007 yılında Android Alpha sürümü ile karşımıza çıkan Google, Android’in gelişimi yolunda büyük adımlar atacağının sinyallerini vermişti. Google daha sonra Android’in ilk sürümü olarak adlandırılan Android 1.0’ı 2008 yılında HTC Dream telefonu ile bizlere sundu.


Android 1.0’ın öne çıkan uygulamaları; Gmail uygulaması, kamera uygulaması, YouTube video oynatıcısı, Google Haritalar, rehber, takvim ve bir web tarayıcısıydı. Google 2009 yılının ilk aylarında sistemdeki bazı hataları gidermek için Android 1.1 sürümünü yayımladı.

Android 1.5 Cupcake

Google, 2009 yılının Nisan ayında yayınladığı Android 1.5 Cupcake sürümü ile yeni sürümlerinin kod adlarının olacağının sinyallerini verdi. Android 1.5 Cupcake sürümü ile Widget ekleme olayı sisteme kazandırıldı. Kullanıcılar artık müzik çalarını, Google aramaları ve takvim gibi araçları ana ekrana ekleyebiliyordu.

Android 1.5 Cupcake ile ayrıca MPEG-4 formatında video kayıt özelliği ve rehberdeki kişilere fotoğraf ekleme özelliği geldi.

Android 1.6 Donut

Android 1.6 Donut sürümü 2009 yılının Eylül ayında kullanıcılara sunuldu. Bu sürüm ile daha hızlı fotoğraf çekmek mümkün olduğu gibi WVGA (780×480) çözünürlüklü ekranlara destek geldi. Bir önceki sürüme göre daha stabil çalışan Android 1.6 Donut, sistemin geliştiğini gösteriyordu.


Android 2.0 Éclair

Google hızlı bir şekilde yeni sürüm yayınlamaya devam etti ve 2009 yılının Ekim ayında Android 2.0 Éclair sürümü ile karşımıza çıktı. Büyük çaplı bir güncelleme olan Android 2.0 Éclair, Microsoft Exchange e-posta desteği dahil diğer mail hizmet sağlayıcılarına da destek vermeye başladı.

Daha hızlı mesajlaşmak için klavyede bir takım iyileştirmeler yapan Google, kamera uygulamasına flaş desteği, dijital zoom, sahne modları, renk efektleri ve makro odak modları ekledi. Aralık 2009’da ise sistemdeki küçük hataların giderildiği Android 2.1 Éclair güncellemesi yayınlandı.

Android 2.2 Froyo

2010 Mayıs ayında Google elindeki tüm kozları ortaya koydu ve Android 2.2 Froyo sürümü ile karşımıza çıktı. Android 2.2 Froyo güncellemesi hız ve performans optimizasyonlarını içeriyordu.

Wi-Fi Hotspot özelliği bu sürüm ile Android’e kazandırıldı. Android Market uygulamasına ise otomatik güncellemeleri indir ve yükle seçeneği eklendi.


Android 2.3 Gingerbread

Pek çoğunuzun Android ile ilk tanıştığı sürümün Android 2.3 Gingerbread olduğunu tahmin ediyoruz. 2010 yılının Aralık ayında yayınlanan Android 2.3 Gingerbread sürümü ile NFC özelliği Android platformuna adım attı. Yeni indirme yöneticisi ile artık Android’e dosya indirmek ve yönetmek daha kolay hale geldi.

Android 2.3 Gingerbread’in en güzel yanı ise jiroskop, barometre ve diğer sensörlere destek vermesiydi.

Android 3.0 Honeycomb

Sadece tabletler için geliştirilen Android 3.0 Honeycomb ile Google farklı şeyler planlamıştı. Motorola Xoom ile 2011 yılında gelen Android 3.0 Honeycomb, holografik kullanıcı arayüzü ile büyük ilgi toplamıştı.


Sistem kısayollarının ekranın alt bölümüne konumlandırıldığı bu sürümde geri, ev ve açık uygulamaları gösteren sanal tuş takımı bulunuyordu. Android 3.1 Honeycomb güncellemesi ile FLAC ses dosyası çalma özelliği sisteme eklendi.


Android’in görünüm değişikliği açıcısından en sevdiğim sürümü Android 4.0 ICS olduğunu belirterek başlamak istiyorum. 2011 yılında yayınlanan Android 4.0 Ice Cream Sandwich güncellemesi ile sisteme “Roboto” isminde yeni bir yazı tipi eklendi.


Uygulamalar kilit ekranından erişilebilir hale geldi. Kamera uygulamasına ise 1080p video desteği eklendi. Sisteme eklenen en büyük yenilik ise yüz tanıma sistemiydi. Artık kullanıcılar şifre belirlemek yerine yüzleri ile kilidi açabiliyordu.

Android 4.1 Jelly Bean

Google, 2012 tarihinde Android 4.0 ICS’nin geliştirilmiş sürümü Android 4.1 Jelly Bean ile karşımıza çıktı. Bu sürümde arayüz hızı 60 FPS kare saniyeye çıkarıldı. Android artık daha akıcı bir kullanıcı arayüzüne sahip oldu. Kilit ekranında bulunan kısayol özellikleri geliştirildi. Android 4.1 Jelly Bean ile ayrıca bildirim merkezine hızlı ayarlar bölümü eklendi.


Google 2013 tarihinde bu sürümü Android 4.3 Jelly Bean’e güncelleyerek oyun odaklı Open GL ES 3.0 desteğini ve düşük Bluetooth özelliklerini sisteme ekledi.


Android 4.4 KitKat

Ekim 2013 tarihinde Google tüm marifetlerini Android 4.4 KitKat sürümü ile ortaya koydu. Nexus 5 ile çıkışını gerçekleştiren Android 4.4 KitKat sürümü renklendirilmiş arayüzü ile dikkat çekiyordu.


Sistem performansının ve stabilitenin arttırıldığı bu sürüm ile kişiselleştirilmelere de önem verildi. Android 4.4 KitKat’ın günümüzde en fazla kullanılan sürüm olduğunu belirtelim.

Android 5.0 Lollipop

Android gelişim tarihindeki şimdilik son sürüm olan Android 5.0 Lollipop sürümü ile materyal tasarım anlayışına adım atıldı. Artık Android uygulamaları daha düz tasarım ile kullanıcılara sunulacak. Bu hamle Google adına büyük bir revizyon. 2014 yılında sunulan Android 5.0 Lollipop ile pil ömründe çeşitli iyileştirmeler yapıldı.


Sistem daha stabil ve daha güvenli bir hale getirildi. Geçtiğimiz aylarda ise küçük çaplı iyileştirmelerin yapıldığı ve birden fazla çift sim kart desteğinin olduğu Android 5.1 Lollipop sürümü kullanıcılar ile buluştu.

Android 6.0 (Marshmallow

Android 7.0 (Nougat)

Android 8.0 Oreo

Android 9.0 P
 
Üst