• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Askerler üniformalarıyla iletişim kuracak

Üyelik Tarihi
19 Eki 2012
Konular
407
Mesajlar
532
MFC Puanı
240
Gelecekte askeri üniformasıyla konuşan askerler görebilirsiniz. ABD ordusu için geliştirilen yeni teknoloji, askerlerin giyeceği tişört ve kamuflaja mikroskobik iplik dokunmasını amaçlıyor. Bu şekilde, en zor savaş şartlarında bile askerler üniformaları aracılığıyla iletişim kurabilecek.

askerler_uniformalariyla_iletisim_kuracak13615305200_h993422.jpg

Gelecekte askeri üniformasıyla konuşan askerler görebilirsiniz. ABD ordusu için geliştirilen yeni teknoloji, askerlerin giyeceği tişört ve kamuflaja mikroskobik iplik dokunmasını amaçlıyor. Bu şekilde, en zor savaş şartlarında bile askerler üniformaları aracılığıyla iletişim kurabilecek.
ABD ordusundaki askerler, yakın gelecekte en üstün iletişim teknolojisi 'giyebilir.' Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile ABD ordusu işbirliğinde geliştirilen teknoloji, askeri üniformaların kendi aralarında iletişim kurabilmelerinin yanı sıra, ışığı ısıyı ve sesi de tespit edebilmesini amaçlıyor.
Üniformalara dokunacak olan iplikler, transistör, işlemci içermeyecek veya akım iletme özelliği bulunmayacak. MIT ve ordunun işbirliğinde çalışan Askeri Nanoteknolojiler Enstitüsü'nün direktörü John Joannopoulos, "Artık kendileri cihaz işlevi gören iplikler var" ifadesini kullandı.
Wired dergisinin haberine göre, üniformalarda kullanılacak 'mikro iplikler' yıllardır geliştirilmeye çalışıyor ancak henüz istenilen iletişim kapasitesine erişmiş değiller. Joannopoulos'un Wired'a verdiği bilgiye göre, 'henüz üniformalarda kullanılmak için çok kalınlar.' Şu an çağı bir milimetre olan ipliklerin, 100 mikron boyutuna indirilmesi amaçlanıyor. Mikro ipliklerin Ar-Ge sürecinin 10 yıl daha sürmesi bekleniyor.
ASKERİ TEKNOLOJİDE ÇIĞIR AÇACAK
Massachusetts eyaletindeki Ordu Askeri Sistemleri Merkezi'nde ilk testleri yapan ABD'li mühendisler, ilk aşamada, ipliklere zarar vermeden üniformalara dokunabileceklerini ortaya koydu.
Başarılı olması halinde, mikro iplikler askeri alanda çok büyük işlevler görecek. Duma ve toz altındaki veya karanlığa bürünmüş savaş alanlarında askerler birbirleriyle iletişim kurabilecek. Kimliği bilinmeyen bir askere lazer işaretleyici tutulduğunda, eğer aynı üniformayı giyiyorsa kimliğini doğrulayan sinyal üniformasından geri gönderilecek. Isı algılayıcıları ise askerlerin vücut sıcaklığından kalp atışına kadar sağlık durumunu ortaya koyan bilgileri iletecek.
Joannopoulos, "Üniformanız, hiç konuşmanıza gerek kalmadan gerekli olan bilgiyi iletecek... Amaç, askerin vücudunu tamamen tarayabilen alıcılar geliştirmek" dedi.
PROJE NASIL DOĞDU?
Askeri alanda ilk giyilebilir 'akıllı cihaz' olarak beliren mikro iplikler, MIT materyal bilimi profesörü Yoel Fink tarafından birkaç yıl önce ortaya atıldı. Fink, fiberoptik kabloların yapıldığı fiberglasların yerine, 'birçok materyalden' fiber üretilebileceğini öne sürdü. İpliklerin bir cihaza dönüşebileceği fikri de buradan doğdu.
Fink, yalıtıcı, yarı iletken ve iletkenleri bir araya getirdi. Ardından bu materyaller 'termal çekme' adı verilen bir yöntemle 'akışkan' hale getirildi. Ardından, süper ince parçalara indirgendiler. Elde edilen materyal, çeşitli işlevler için test edilecek hale geldi.
Fink, "Eğer akustik bir fiber istiyorsanız, yapmanız gereke, kullanacağınız materyallerden birinin transdüksiyon özelliğine sahip olması... Eğer mikro sıvımsı bir materyal istiyorsanız, o zaman girdilerinizden biri sıvı olabilir. Farklı fonksiyonlar, farklı materyaller gerektiriyor. Ancak bir normalde yalıtkan, iletken ve bir diğer özellikte materyal kullanıyoruz. Tabii ki bunlar çok, çok küçük ölçekte oluyor" dedi.
SORUNLAR YOK DEĞİL
Ancak geliştirilen teknolojinin üstesinden gelmesi gereken durumlar da var. Örneğin, akıllı ipliklerden dokunan üniformaları giyen iki askerin arasına bir nesne girerse, iletişim kopuyor. ABD'li mühendislerin şu ana kadar test ettiği en uzun mesafe ise 75 metre.
Dahası, iletişimin nasıl yapılacağı konusu kesin değil. MIT mühendisleri geliştirilmek istenen üniformaların radyo ve telsizlerin yerini tutamayacağı da biliniyor. Fink, "Savaş alanında bu teknolojinin nasıl işleyeceği konusunda çalışmalar sürüyor. Ses ve görüş mesafesi konusunda kapatmamız gereken boşluklar var" dedi.
 
Üst