• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Atatürk'ün Yakın İki Silah Arkadaşı

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
1.FEVZİ, MUSTAFA ÇAKMAK (1856 -1950)

Asker ve siyaset adamı. 1856 yılında İstanbul'da dogdu. Anadolu'da kurtulus kaynasmaları basladıgı sırada, Saray'ın gözde adamları arasındaydı. 1898 yılında kurmay yüzbası olarak Akademi'yi bitirdikten sonra, Arnavutluk'ta görev yaptı (1899). Arnavutluk ve Rumeli vilayetleriyle ile ilgili ıslahat kararlarını uygulamakla görevli heyette bulundu (1912); 1917'de Diyarbakır'da tümen komutanlıgı; aynı yıl Filistin'de 7. Ordu komutanlıgı yaptı. 1918'de Genelkurmay Baskanlıgında görevliydi ve Mustafa Kemal'in Samsun'a hareketinden bir gün önce de 1. Ordu müfettisligine atandı.
1919 yılı baslarında Ali Rıza Pasa Kabinesi'nde Harbiye nazırı oldu. Fevzi Pasa 3 Mayıs 1920'de Kozan milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine katıldı; aynı gün de Milli Savunma Bakanlıgına ve İcra Vekilleri heyeti reisligine getirildi.

1920 sonlarında Erkânı Harbiye'si Umumiye vekil vekiliydi. 1921'de II. İnönü Savası'ndan sonra Korgenerallik rütbesiyle Genelkurmay Baskanlıgına getirildi. Sakarya Zaferi'nin ardından da Meclis'ten maresallik rütbesini aldı. İlk yıllarda aynı zamanda milletvekiliydi ama 1925'te askerlikle siyaset arasında bir seçim yapma durumunda kalınca asıl mesleginde karar kıldı ve 1944 yılında yas haddinden emekliye ayrılıncaya kadar Genelkurmay Baskanlıgında kaldı. En büyük basarısı Atatürk ile İnönü'nün de kesinlikte aynı görüste olmalarından güç alarak, orduyu siyaset dısında bırakabilmesiydi.

Çakmak, askerlik hayatını iki ayrı döneminde, iki eser yayınladı: "Gorbi Rumeli'nin sureti ziya ve Balkan Harbi'nde Garp cephesi hakkında konferanslar" (1927) ve "Büyük Harbde sark cephesi hareketleri" (1936).

Maresal Fevzi Çakmak, 1948'de siyaset sahnesine çıktı ve emekliye ayrılısından sorumlu tuttugu İnönü'ye karsı çıkmak için DP listesinden İstanbul milletvekili olarak Meclise girdi. Atatürk dönemi bakanlarından Cami Baykut ve Tevfik Rüstü Aras ile birlikte sol egilimli İnsan Hakları Dernegini kurdu

2.KAZIM KARABEKİR

Asker, Milli Mücadele kahramanlarından ve siyaset adamı. 1882 yılında İstanbul'da dogdu. İlkögrenimini degisik yerlerde tamamladı. Ortaokul ve liseyi Fatih Askeri Rüstiyesi'nde ve Kuleli Askeri Lisesi'nde okudu. Karabekir, Harp Okulu'nda Mustafa Kemal ile tanıstı.

1902'de Harp Okulu'nu, 1905'te Harp Akademisi'ni bitirdi.1909'da İstanbul'da patlak veren 31 Mart Olayı'nı bastırmak üzere buraya gönderilen Hareket Ordusu'nda Mustafa Kemal ile birlikte Kazım Karabekir'de vardı.

Birinci Dünya Savası baslarında yarbaylıga yükselen Karabekir, savas yılları boyunca İran sınırında, Halep'te, Dogu Cephesi'nde, Çanakkale'de bulundu. 1917'de atandıgı Diyarbakır'daki 2. Kolordu komutanlıgından sonra, Erzincan yakınındaki Kafkas Kolordusu'nun basına getirildi ve bu görevi sırasında Emenileri püskürterek Erzincan ve Erzurum'u geri aldı. Sarıkamıs'taki kolordu ile isbirligi yaparak Kars ve Gümrü kalelerinin alınmasında üstün basarı gösterdi. Bunun sonucu olarak da generallige yükseltildi.

Karabekir'in hayatındaki önemli dönüm noktalarından biri Dogu'daki görevine gidisiyle baslar. Asıl baslangıç tarihiyse Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktıktan sonra, kendisiyle temasa geçmesidir. O günden baslayarak Karabekir'in sınıf arkadası Mustafa Kemal ile tam bir isbirligi yapacak ve bu beraberlik Kurtulus Savası'nın sonuna kadar sürecektir.

Kazım Karabekir Dogu'da Milli Mücadele'yi sürdürürken Edirne milletvekili olarak birinci Büyük Millet Meclisi üyeleri arasına girdi ve böylelikle siyasi hayata atıldı.

1923 seçimlerinde de İstanbul'dan milletvekili seçildi. Aynı zamanda merkezi Ankara'da olan 1. Ordu'nun komutanlıgı görevini aldı. 1.dönem milletvekilligi sırasında pek faal olamayan Karabekir, 1923'ten sonra Parlamento'da sayıları oldukça azalan Mustafa Kemal'in muhalifleri arasında yer aldı. Çok geçmeden de Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Refet Bele, Cafer Tayyar Egilmez Pasalarla birleserek Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nı kurdu (1924) ve bu partinin genel baskanlıgını üzerine aldı. Partinin ömrü uzun olmadı ve 1926'da Mustafa Kemal'e karsı yapılan suikast girisiminden sonra kapatıldı. Kazım Karabekir 1948 yılında Ankara'da öldü.
 
Üst