• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Balık Yemek Neden Önemlidir?
2EZANj.jpg

Diyet listelerin vazgeçilmezi olması, çocuklar, hamileler ve kalp hastaları için muhakkak yemesi gerekli besinler içinde sıralanması boşuna değil. Balık insan vücudu için çok kıymetli bir besin. Doğanın insana sunduğu değerli bir hediye. Balık çeşitleri çok fazla her mevsim illaki soframızı şereflendirecek balık türü mevcut. Saklanma koşulları ve faydası nedeni ile biraz pahalı bir besin. Ama bununda imdadına hamsi ve palamut yetişiyor. Bu kadar faydalı olma nedeni hem mineral, hem vitamin hem de yağ asitleri içermesinden kaynaklanıyor. Balık; demir, selenyum, çinko, kalsiyum, fosfor, iyot ve A, B3, B6, B12, E vitaminleri, yağ asitleri (DHA,EPA) içermekte ve protein açısından oldukça zengin. İçerdiği yağ asitleri vücudun tek başına sentezleyemediği yağ asitleri, kişi sadece bu yağ asitlerini dışardan alabiliyor.

Beyaz etin sultanı balığın faydaları;
Kalp sağlığı için çok önemli. İçerdiği yağ asitleri nedeni ile kötü kolesterolü düşürüyor, damar sertliğini engelliyor. Kırmızı et tüketenlere göre balık tüketenlerin kalp krizine yakalanma riski %30 azalıyor.
Kanın pıhtılaşmasını engellediği için damar tıkanıklığını ve beyine pıhtı atma riskini azaltıyor.

Kanserden korunmada çok etkili. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.


Çocuklar, hamile bayanlar, bunama ve alzheimer riski taşıyan yaşlılar için mutlaka tüketilmesi gereken bir besin. Beyindeki hücre sayısını artırıp, mevcudu onarıyor. Çocuklar için beyin gelişiminin 2/3 anne karnında 1/3 doğduktan sonraki beslenme ile tamamlanıyor. Bu nedenle hamile bayanların, emziren annelerin ve üç yaş öncesi çocukların haftada 2-3 kez balık tüketmeleri şart. Anneler bu eksikliği dışardan omega -3 içeren şuruplarla gidermeye çalışıyor. Taze balık tüketmenin o tarz vitamin kullanmaktan çok daha sağlıklı olduğu tartışılmaz.


Kemik gelişimine yardımcı oluyor. Kemik erimesini yavaşlatıyor. Menopoz dönemindeki kadınlar için tüketilmesi gerekli bir beyaz et.


Retinaya olan faydası da en az beyine olan faydası kadar. İçerdiği A vitaminini sayesinde görme yetinizi güçlendiriyor.

Diyabetik olan hastalarında diyet listesinde başköşede yer alıyor. Çünkü kan şekerini ayarlıyor.


Yüksek tansiyonlu hastalar için kırmızı et gibi riskli değil.

Balığı en sağlıklı ızgara, buğulama yada fırında bol sebzeli şekilde pişirebiliriz. Balığı taze alıp hemen bekletmeden tüketmek önemli.

Böylelikle balık hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır.


Balığa eş değer yağ asitti içeren diğer;
besinler ceviz, keten tokumu ve soya fasulyesi. Salatalarınıza yağ yerine bir yemek kaşığı keten tohumu ekleyebilirsiniz.


Balığın taze olduğunu nasıl anlarız;
Balığın gözleri parlak ve şiş olmalı, yüzgeçleri kırmızı ve parlak olmalı kenarları sarıya dönük olmamalı, parmağınız ile bastırdığınızda içine çökmeyip eski haline dönüşmeli. En önemlisi de balıklar mevsiminde dondurucuya girmeden tüketilmeli.
 
Üst