• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bayramda yemeyi fazla kaçıranlar fazla yürüsün

DeStina

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
9 Haz 2015
Konular
11,091
Mesajlar
13,910
MFC Puanı
27,850
Bayramda yemeyi fazla kaçıranlar fazla yürüsün



1031527_620x413.jpg


Bayram ve tatil dönemlerinde pek çok kişinin daha fazla yemeye eğilimli olduğuna dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, özellikle Kurban Bayramı'nda aşırı et ve tatlı tüketiminin rahatsızlıklara yol açabileceğini kaydetti. Akkurt, "Uyarılara ve bilmesine rağmen yemeği fazla kaçıranlar, fiziksel aktivitesini artırmalı, daha fazla su içmeli ve ertesi günlerde özellikle karbonhidratlı gıdalar tüketmeyerek dengeyi sağlamaya çalışmalı." dedi.

Kurban Bayramı'nda özellikle yağlı et ve fazla tatlı tüketiminden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Akkurt, kurban etinin kesildikten hemen sonra değil, en az bir hafta bekletildikten sonra yenmesini önerdi.

Bayram ve tatil dönemlerinde artan gıda tüketiminin rahatsızlıkları tetikleyebileceğini hatırlatan Akkurt, güne iki bardak suyla aşladıktan sonra kahvaltının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çikolata, şeker, şerbetli tatlılara hayır demekten çekinilmemesi gerektiğini, bunun yerine sütlü tatlılar ya da meyve bazlı tatlıların günde en fazla bir porsiyon olarak tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını dile getirdi. Günlük beslenmenin beşte birini kırmızı et, beşte birini hafif tatlılar, kalan beşte üçünü ise sebze yemekleri ve salataların oluşturması gerektiğini kaydeden Dr. Akkurt, özellikle ikramlar ve aşırıya kaçan porsiyonlar karşısında bozulan bağırsak hareketlerinin düzene girebilmesi için ara öğünlerde lifli meyveler ve bitki çayları tüketilmesini tavsiye etti.

Fazla kaçan öğünler için yürüyüşü yüzde 40 artırın


Dr. Sinan Akkurt, uyarılara ve bilmesine karşı yine de "Eyvah çok kaçırdım, kendimi tutamadım çok fazla yedim" diyen kişiler içinse, fiziksel aktivite ve su tüketimini artırmalarını önerdi. "Neden bu kadar çok yedim" diye pişman olmaktansa çözüm arayanlara seslenen Dr. Akkurt, şöyle konuştu: "İdeali kilogram başına günlük 40 cc su tüketimidir. Yani 70 kilo ağırlığındaki bir kişi günde 2,8 su içmelidir. Ama herkes buna uymayabiliyor. Kişi günde 8-10 bardak su içiyorsa, bunu 12-14 bardağa çıkarabilir. Ertesi gün ekmek başta olmak üzere karbonhidrat ve şekeri kendisine yasaklayarak denge sağlamaya çalışabilir. Akşam yemeğini sadece salata olarak tercih edebilir. Fazla kaçan öğünden itibaren 24 saat içerisinde tempolu yürüyüş ve spor hedefleri %40 oranında artırılabilir. Örneğin kişi günde 10 bin adım atıyorsa, bunu o gün için 14 bin adıma taşımalı. Yürüyüş temposu dakikada 100 adımın altına düşmemeli."


 
Üst