• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Beyaz kitada kirmizi alarm.

Üyelik Tarihi
20 Ocak 2009
Konular
461
Mesajlar
1,226
MFC Puanı
40
Avustralyalı ve İngiliz araştırmacıların açıkladıkları rapor, yaz aylarının gelmesiyle birlikte, Antartika'daki buzulların erime seyrinin son bin yılın en yüksek seviyesine çıktığını ortaya koydu. Söz konusu rapor, Antartika buzulları ve buz katmanlarının küresel ısınmaya dair ne kadar hassas olduklarını da bir kez daha kanıtlarla belgeliyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi ve İngiltere Antartika Araştırmaları Kurumu'nun ortak araştırmasında bir buz çekirdeğinden alınan verilere göre 600 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında erime yoğunluğu son 50 yıl içerisinde 10 kat artmış durumda.

Araştırmaya başkanlık eden uzman Nerille Abram, "Kesin kanıtlara göre, iklim ve çevre koşullarının Antartika'nın bu bölgesinde değişikliğe uğramış durumda" sözleriyle durumun ciddiyetini vurguluyor.

Abram ve ekibi, erime seviyesini incelemek ve ısı değişimini tarihsel sıcaklıklarla kıyaslamak üzere Antartika yarımadasının kuzey ucuna yakın olan James Ross adasında bir buzul çekirdeğini 364 metre derinlikte delmek suretiyle araştırmalarını gerçekleştirdiler.

Son 600 yıla oranla sıcaklığın 2,9 derece arttığını tespit eden ekip, erime yoğunluğunun da son 50 yılın en yüksek seviyesine çıktığı bilgisine ulaştı.

Tüm bu veriler, söz konusu erimenin iklim açısından endişe verici bir seviyeye ulaştığını ortaya koyuyor.

Abram, buzul bölgesinde ısının 0 derecenin üzerine çıkmasının erimeyi hızlandıran hassas bir artış olduğunun altını önemle çiziyor.

İngiltere Antartika Araştırmaları Kurumu'ndan Robert Mulvaney ise son elli yıldır devam eden erime nedeniyle Antartika buzullarının büyük olasılıkla çökmeye başlayacağını belirtiyor.
 
Üst