• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım / Bilgisayar Ders Notları

Lilith

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
5 Ağu 2017
Konular
310
Mesajlar
1,083
MFC Puanı
120
Ağ Kartı (Ethernet)


Bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan en önemli bileşendir.Kablo sayesinde aynı veya birbirine yakın ortam içinde bulunan bilgisayarlar kolayca birbirine bağlanabilirler.Bu sayede bilgisayarlar arasında yüksek erişim hızıyla veri iletişimi sağlanır.Ayrıca bilgisayarlar arasındaki iletişim sayesinde yazıcı,modem gibi çevre birimleri de bilgisayarlar arasında paylaştırılabilir.Ağ kartları bilgisayarlar arası veri iletişim performansı açısından önemlidir.

Ağ için gerekli hub ismi verilen ana donanım bileşeni üzerinden veri iletişimi gerçekleştirilir.Gelişen teknolojiyle kablosuz çalışan ağ kartları(Wi-Fi) üretilmiştir, masa üstü bilgisayarların kullanımının azalmasıyla günümüzde genelde kablosuz bağlantı teknolojisi Wi-Fi kullanılmaktadır.
 

Lilith

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
5 Ağu 2017
Konular
310
Mesajlar
1,083
MFC Puanı
120
Anakart

Anakart;işlemci,bellek,kartlar ve denetleyiciler gibi bileşenlerin birlikte çalışmasını sağlayan özel devreleri içerir.Ayrıca işlemci,ekran kartı,ses kartı,ağ kartı gibi diğer temel işlevlere sahip kartlar da anakartın üzerine takılır.Anakartın yapısı ve buna bağlı olarak veri taşıma hızı bilgisayarın çalışma performansını önemli ölçüde etkiler.
Anakartı oluşturan temel bileşenler şunlardır:
Chipset: Anakartın en önemli parçasıdır ve anakart üzerindeki elemanların haberleşmesini sağlayan denetçilerdir.Anakartın destekleyeceği işlemci,saat hızı ,maksimum bellek miktarı gibi temel özellikleri belirler.Anakartın hızını ve kalitesini belirleyen en önemli faktördür.
BIOS: Bios sistemin her açılışında yürütülen rutin işlerin yüklü olduğu ve bazı programların sistem kaynaklarına erişim için referans aldıkları sistem programıdır. Tüm ana kartlarda elektrik kesilmelerinde dahi silinmeyen bu program rom bellek denilen bir programlanabilir çip üzerine yüklüdür.
Genişleme Yuvaları: Anakart üzerine ekran kartı,ses kartı,faks-modem kartı,TV kartı gibi bileşenlerin takılmasını sağlayan ISA,PCI AGP yuvalarıdır.
Haberleşme Birimleri: Anakartın diğer çevre bileşenlerle(klavye,yazıcı vb.) haberleşmesini sağlayan birimlerdir.(PS/2 portu,usb portu vb.)
Mikroişlemci
Ana Bellek(Ram)
 

Lilith

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
5 Ağu 2017
Konular
310
Mesajlar
1,083
MFC Puanı
120
Arama motoru (search engine), dünyadaki hemen hemen tüm web sitelerinin listelendiği, kategorilere ayrılmış, aradığımız bilgileri en kısa yoldan ve hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlayan web siteleridir.
İnternet üzerinde yüzlerce hatta binlerce arama motoru bulunmaktadır. Bunların bir kısmı kendi alanlarındaki web sitelerini listelemekte, bir kısmı yerel alanlarda hizmet vermektedir. Bir kısmı da dünya üzerindeki hertürlü web sitesini listelemektedir
Arama kriterlerini en aza indirmek arama motorlarındaki komut satırına herhangi bir kelimeyi yazdığımızda, bu arama motoru bu kelimenin geçtiği tüm dökümanları listeler.
Oysa bu dokümanların içinde işimize yaramayan öyle çok doküman listelenir ki, işimize yarayanı bulmakta zorlanmaya başlarız. Mesela bu arama motorlarından bir tanesine web yazıp aramasını istediğiniz zaman, karşımıza yüzbinlerce sayfa çıkar. Diğer taraftan " web sayfası" yazıp aramasını istediğimiz zaman ise hem içinde web geçen hem de sayfası geçen tüm dokümanları listeleyeceğinden bu sefer milyonlarca doküman çıkacaktır.
Oysa bunun için, internetin heryerinde olduğu gibi, büyük bir kolaylık sağlayan arama parametreleri vardır. Bu parametreleri kullanarak aradığımız dökümanlara doğrudan ulaşabiliriz.

Arama Motorunda Sıralama Nasıl Yapılır?
Arama motorları, sayfanızı inceleyip kelimelerin kullanılma oranlarını, yerlerini ve şekillerini ölçer. Bir kelime diğerlerine göre, çok sık olarak, hem başlıkta, hem yazılarda, hem resimlerin açıklamalarında kullanılmışsa, o sayfanın o kelimeye yönelik içeriğe sahip olduğu kanısına varılır. O kelimeyle arama yapıldığında, o sayfa, kelimeyi daha az kullanan yada başlığında o kelimeye yer vermeyen sitelere göre daha üst sırada yer alır.

Arama Parametreleri Nelerdir?
Arama parametreleri, arama motorlarına göre zaman zaman değişkenlik içerse de, tüm arama motorlarında geçerli olan bir kaç parametre vardır. İşte bunlardan birkaçı:

+ parametresi "ve" anlamına gelir. Sık kullanılan bir kelime istediğiniz sonucu almanızda önemliyse, kelimenin başına “+” koyarak aramaya dahil edebilirsiniz. (“+” işaretinden önce boşluk bıraktığınızdan emin olunuz.)
Arama satırına web sayfası yerine web+sayfası yazarsak, arama motoru artık bize içinde sadece web sayfası geçen dokümanları listeleyecektir. Bu dokümanların içinde web kelimesi ortada sayfası kelimesi başta veya sonda olabilir. Bu işimizi biraz daha kolaylaştırmış olacaktır. Ama hala tam aradığımız doküman bu olmayabilir. O zaman da;

"" parametresini kullanmalıyız. Yani "web sayfası" yazıp aranmasını istediğimiz zaman, içinde sadece web ve sayfası yan yana geçen dokümanlar listelenecektir. Yani sadece belirli bir ifadeyi içeren sonuçlara ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu durumda arama terimlerinizin başına ve sonuna çift tırnak koyun. Şarkı sözleri, İsimler vb.

- parametresi Aradığınız terimin birden fazla anlamı varsa (örneğin çay, hem sıcak bir içecek hem de bir tür akarsu anlamına gelir) istemediğiniz anlamı ifade eden kelimelerin önüne eksi (“-”) işareti koyarak arama işleminizi daha da özelleştirebilirsiniz.
(Çay -akarsu) Arama motorunun arama satırına "web sayfası" - eğitim yazarak aramasını istediğimiz zaman, arama motoru, içinde web ve sayfası yan yana bulunan ama eğitim kelimesi içermeyen tüm dokümanları listeleyecektir.
 

Lilith

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
5 Ağu 2017
Konular
310
Mesajlar
1,083
MFC Puanı
120
Belge Ve Klasör İşlemleri
BELGE VE KLASÖR KAVRAMI
Farklı programlarda düzenlenen metin, tablo, resim, grafik v.b. uygulamaların saklandığı ve bu uygulamaları temsil eden nesnelere belge denir.
Hazırlanan belgeleri gruplandırmak veya birbiri ile ilişkili belgeleri ortak bir isim altında toplayabilmek için kullanılan simgelere klasör adı verilir.
Belgeler hazırlandıkları programlara göre farklı simgeler ile ifade edilebilir. Fakat klasörler bilgisayarın neresinde olursa olsun aynı simge ile ifade edilir.
YENİ KLASÖR OLUŞTURMAK
Yeni bir klasör oluşturulmak istenen alanda boş bir yerde farenin sağ tuşuna basın ve karşınıza gelen menüden Yeni alt menüsü ve ardından gelen menüden de Klasör komutu seçilir. Böylece yeni bir klasör oluşturulmuş olur. Daha sonrasında yapılması gereken işlem ise bu yeni klasöre yeni bir isim verilir ve enter tuşuna basılarak bu işlem onaylanarak bitirilir.
KES - KOPYALA - YAPIŞTIR İŞLEMLERİ
İstenilen belge veya klasörleri bilgisayar içerisinde bir yerden başka bir yere aktarmak veya başka bir yere bir kopyasını almak istersek kes - kopyala - yapıştır işlemleri kullanılmalıdır.
İstenilen belge veya klasörleri bulunduğu yerden başka bir yere taşımak için;
Taşınacak olan belge, belgeler, klasör veya klasörler işaretlenir. Farenin işareti seçilmiş olan simgelerden herhangi birinin üzerine götürülür ve farenin sağ tuşuna basılır. Karşımıza gelen menüden Kes komutu seçilir. Daha sonrasında aktarılacağı yere gidilir ve burada boş bir alana sağ tıklanır. Bu seferde ise gelen menüden Yapıştır komutu seçilir.
İki pencere arasında klasör veya dosyaları fareyle sürükleyerek diğer pencereye bırakabiliriz. Bu işlem taşıma işlemidir. Eğer Ctrl tuşuna basarak sürüklersek kopyalama yapmış oluruz.
İstenilen belge veya klasörlerin bulunduğu yerden başka bir yere bir kopyasını almak için;
Kopyası alınacak olan belge, belgeler, klasör veya klasörler işaretlenir. Farenin işareti seçilmiş olan simgelerden herhangi birinin üzerine götürülür ve farenin sağ tuşuna basılır. Karşımıza gelen menüden Kopyala komutu seçilir. Daha sonrasında kopyanın aktarılmak istendiği yere gidilir ve burada boş bir alana sağ tıklanır. Bu seferde ise gelen menüden Yapıştır komutu seçilir.
BELGE VEYA KLASÖR ARAMAK
Herhangi bir belge veya klasörün bulunduğu yeri hatırlayamıyorsak bunu aramak işlemini bilgisayara yaptırabiliriz. Bu işlem için şu yol izlenmelidir;
Başlat - Ara - Dosya ya da Klasör
Birinci adım olarak ne aramak istediğinizi belirlemelisiniz. Resim, müzik ya da video - Belge - Tüm dosya ve klasörleri - Bilgisayar ya da kişi seçeneklerinden birini seçmelisiniz. Bunlar içerisinde en verimli ve en yakın sonuç Tüm dosya ve klasörleri seçeneği ile bulunacaktır.
Arama seçeneği belirlendikten sonra hangi belgenin veya klasörün yani NEYİN, bilgisayar içerisinde NEREDE aranacağının belirlenmesi gerekiyor.
Dosya adının tamamı ya da bir kısmı başlığı altındaki alana aranacak belge veya klasörün adının tamamı veya bir kısmı yazılmalıdır. Daha sonra Konum başlığı altındaki liste kutusu açılır ve istenilen belge veya klasörün nerede aranacağı belirlenir. Ardından Ara butonuna basılmalıdır. Arama işlemi devam ederken bulunan sonuçlar pencerenin içerik alanında listelenir. Eğer ki aranan belge veya klasör bulunmuş ise artık aramanın devam etmesine gerek yoktur. Bu yüzden Durdur butonuna basarak arama işlemi sonlandırılır.
BELGE VEYA KLASÖR ADINI DEĞİŞTİRMEK
Herhangi bir belge veya klasörün adını değiştirmek istiyorsak, farenin işareti ismi değiştirilmek istenen belge veya klasör üzerine götürülür ve farenin sağ tuşuna basılır. Gelen menüden Yeniden Adlandır komutu seçilir. Ardından yeni bir isim verilir enter tuşuna basılır. Bu işlem farklı bir yöntem kullanılarak ta yapılabilir. İkinci yöntem ise şudur; adı değiştirilmek istenen belge veya klasör farenin sol tuşu ile işaretlenir ve klavyeden F2 tuşuna basılır. Ardından yani isim verilir ve enter tuşuna basılarak işlem onaylanarak sonlandırılır.
 

Lilith

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
5 Ağu 2017
Konular
310
Mesajlar
1,083
MFC Puanı
120
Bilgi ve İletişim Teknolojileri Nedir?
1. Tanım: Bilişim teknolojileri, "bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin birlikte kullanılmasıyla oluşturulmuş sistemler" dir.
2. Tanım: Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel basılı ve yazılı araçlardır.
3. Tanım: Bilginin toplanmasını, işlemesini, depolanmasını, ağlar aracılığı ile bir yerden bir yere iletilmesini sağlayan iletişim ve bilgisayar teknolojilerini de kapsayan bütün teknolojiler "bilişim teknolojisi" olarak adlandırılmaktadır.

Bilişim Teknolojileri Araçlarından Bazıları:
Bilgisayarlar
Akıllı TV
Akıllı Telefonlar
Akıllı arabalar
Yazıcılar
Kameralar
Depolama Araçları
Fotokopi Makineleri
Güvenlik Sistemleri
Modemler
Görüntüleme Sistemleri
GPS Sistemleri
Tomografi cihazları
Sismograf aletleri
Güvenlik sistemleri
Araç tanıma sistemi
Araç takip sistemi
Mobese sistemi
Deprem tanıma sistemi
Suni kalp cihazı
Tarım sulama sistemi
(MR)Emar cihazı
Cep Telefonu santralleri (GSM)
Uydular
Hızlı Tren
Xray cihazları
Yazarkasa ve pos cihazı
Ultrason
İnsansız uçaklar
dersimiz.com

Bilişim Teknolojilerinin Kullanıldığı Alanlar:
Bankacılık, Bilim, Eğitim, Haberleşme, İletişim, Tıp bilimi, Mühendislik, Savunma sanayii, Ticaret, ulaşım, Üretim…

Bilgisayar ve iletişim teknolojisindeki hızlı gelişmenin, üretime sağladığı avantajlar nelerdir?
Her türlü bilgi akışını hızlandırıp kolaylaştırır,
Zaman kullanımında avantajlar sağlar,
Üretimde etkinlik ve verimliliği arttırır.

Bilişim Teknolojilerinin Yazılı İletişime Sağladığı Kolaylıklar
Maliyetleri azaltır ve verimliliği artırırlar.
Tekrarı azaltır, veri girişini kolaylaştırır ve zaman tüketimini azaltırlar.
Kâğıt kullanımının gerektirdiği fiziksel alan kullanımını daraltırlar.
Doküman yönetiminde etkinlik sağlarlar.
Ofislerde görülen işlerin maliyetlerini önemli ölçüde azaltırlar.
 

Lilith

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
5 Ağu 2017
Konular
310
Mesajlar
1,083
MFC Puanı
120
Bilgisayar Çeşitleri
Bilgisayarlar genel olarak aşağıdaki şekilde gruplandırlabilir.
Ana Bilgisayar (Server)
Mini Bilgisayar
Ağ (Network) Bilgisayarı
Kişisel Bilgisayar (PC)
Dizüstü Bilgisayar

1. ANA BİLGİSAYARLAR: Server adı verilir. Özellikle eğitim, öğretim, sağlık, maliye, bankacılık ve işletmelerde tüm işlemlerin bir bilgisayardan paylaştırılması ile kontrolün sağlanması için kullanılan bilgisayarlar ana bilgisayarlardır.
Bazen ülke çapında, bazen dünya çapında hizmet verir.
Yüksek hızda işlem gücüne sahiptir.
Yüksek kapasitelere sahiptir.
Ana Bilgisayarı masaüstünden ayıran özellikler:
Verimlilik
Ölçeklenebilirlik
Güvenilirlik ve Devamlılık

2. MİNİ BİLGİSAYAR (PDA): Bilgisayar özelliklerinden bazılarına sahip olup cepte, çantada taşınabilen ve işlevleri sınırlı olan bilgisayarlardır.
Kullanıcının kendisine ait işlemleri yapabilecek kapasite ve hıza sahiptir.
Boyutları çok küçüktür. d e r s i m i z . c o m
Normal bir bilgisayarın yaptığı işlemleri minimum seviyede yapabilir.

3. AĞ (NETWORK) BİLGİSAYARI: Kurumlarda, laboratuar ortamında kablolu ya da kablosuz olarak bir ağa veya sunucuya bağlı bilgisayarlardır.
Terminal olarak isimlendirilmektedir.
Kendi kaynaklarını ortak olarak kullanırlar.
Bankalardaki bilgisayarlar ve bankamatikler bu sistemdedir.

4. KİŞİSEL BİLGİSAYARLAR (PC): Yaygın olarak kullanılmaktadır. Dizüstü bilgisayarların yaygınlaşmasıyla kullanımı gün geçtikçe azalmaktadır. Ev, ofis ve iş ortamlarında kullanılır.

5. DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLAR (LAPTOP): Günümüzde bireysel kullanıcılar tarafından çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Hemen her ortamda kullanılır, genelde kişiye özel bilgisayarlardır.
 

Lilith

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
5 Ağu 2017
Konular
310
Mesajlar
1,083
MFC Puanı
120
BİLGİSAYARIN ANA DONANIM BİRİMLERİ
Anakart
RAM
Hard Drive (Sabit Disk)
Ekran Kartı
Power (Güç Kaynağı)
İşlemci (CPU)
 
Üst