• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bir Efsane İsmin Öyküsü Ve Hazin Sonu....

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Not:

Herkese merhabalar ve iyi geceler.....

Gecenin bu saatinde (00:05) az sonra aktaracağım (alıntılayacağım) öykünün sahibi, yakın bir zaman'da GNU/Linux dağıtımı geliştirmeyi bıraktı.Neden bıraktı derseniz, tek kelime ile "değersiz ve basit insanların, kendisini ve yaptığı dağıtımı karamalası" yüzünden....Bu durum GNU/Linux camiyası yönünden tam bir hezimettir.Çünkü yerli dağıtımlar bir elin parmak sayılarını geçmeyecek kadar az....Böyle kendini kendisiyle geliştirmiş pc kullanıcılarını küstürülmemeleri gerekiyordu.

Herkese iyi okumalar....


illedelinux nedir?​


Herkes illedelinux kelimesini benim sıradan bir takma isimden ibaret olduğunu zan eder.
Oysa illedelinux basit bir takma isimden ziyade bir öyküyü, bir mücadeleyi ve biraz da komediyi içinde barındıran yaşama sahiptir.
"illedelinux nedir?" sorumuzun cevabı için bundan 17 yıl öncesine 2003 yılına gidelim.
O tarihlerde köşe yazarlığı yapıyordum, yazılarımı e-mail yoluyla gazeteye gönderiyordum, fakat bilgisayarım olmadığı gibi kullanmayı da bilmiyordum. Yazılarımı kağıda yazıyordum, internet kafelerde çalışan elemanlara parasıyla düzenletip öyle gönderiyordum. Tabii bu gönderme işini utandığım için gizli yapıyordum, bilgisayarım olmadığını ve kullanmayı bilmediğimi gazeteden ve herkesten gizliyordum.
2009 yılında hapishaneden çıktığımda gazetecilik bitmiş ev hapsine maruz kalmıştım.
Evde yapacak bir şey yoktu, sıkılıyordum. Evde çocukların bir kenara attığı antika bir bilgisayar vardı. Vakit geçirmek hem de öğrenmek için iyi bir fırsat saydım. Hiç kimseden yardım almadan bir hafta içinde kullanmayı öğrendim. Lakin bilgisayarla birebir tanıştığım gibi virüslerle de tanışmıştım. Bilgisayarda normalde bile film izleyemezken virüsler yüzünden sitelere dahi giremiyordum. Bir ay içinde format atmayı öğrendim. Bu bir nebze işe yaradı ama bir-iki gün sonra yine kullanamıyordum.
Bu durum beni bir hayli sinirlendiriyordu, arama motoruna küfür yazacak hale getirmişti. Yine böyle küfür yazdığım bir gün bir sitede şu yazıyı gördüm "Boşuna küfür etmeyin, Linux kullanın" yazıyordu. Herhalde anti virüs olmalı diyerek ISO dosyasını indirdim. Dosyaya tıklıyorum ama ne next next var ne ses.
Linux'un anti virüs olmadığını öğrenmem herhalde üç gün sürmüştür. Bir işletim sistemi deniyor ama işletim sistemi kelimelerinin ne olduğunu bilmiyorum. Birçokları gibi bilgisayarı Windows zan ediyorum...

Aradan bir yıl geçmişti. Bu Linux'u pek sevmiştim. İşim-gücüm Linux olmuştu. Sürekli dağıtımları deniyor ve gözlemliyordum. Sanki aç kurt gibiydim, farklı dağıtımları denemek, gözlemlemek, Linux'un çalışma prensibini anlamak için Distrowatch sitesinde dağıtım bırakmadım. Artık Distrowatch sitesi dışında dağıtım arar olmuştum.
Bu arada kendime baktığımda Linux kullanmaktan ziyade onu yaşadığımın farkına vardım. Artık benim ikinci adım ille de linux olmalıydı.

Lakin anlaşamadığım bir sorunum vardı.
Bigisayarım antikaydı, dağıtım geliştiricileri de zayıf oturumlara destek vermiyordu. Gerçi bu konuda pek şikayetim yoktu, Openbox, JWM, Lxde, Xfce hatta Mate bile iyi çalışıyordu. Ancak özgür yazılım olup da hafif oturumlara destek verilmemesini kabullenemiyordum.
Daha sonra şunu düşündüm, özgür yazılımın amacı herkesin kullanma hakkı ise o hakkı neden ben kullanmayayım?
O halde hafif oturumlu dağıtımı kendim yapmalıydım. Lakin yazılımcı olmadığım gibi bu konu hakkında zerre bilgiye sahip değildim...

Hafif oturumlu dağıtım yapmak aklımın bir köşesini adeta kemirerek 1 yılım daha geçti.
Bu 1 yıl içerisinde dağıtım nasıl yapılır sorusundan öte hiç bir cevap bulamadım. Ama bu arada ufak da olsa yedekler, daha sonra kopyalar çıkarabiliyordum. Tabi bütün bunlar dağıtım için bir şey ifade etmiyordu ya da ben öyle zan ediyordum. Ancak bu basit işlerin ileride dağıtım yapmanın temel eğitimi olacağını anlamamıştım...

Günün birinde Chroot diye bir şey duydum.
Araştırdım ki, meğer olayın düğüm noktası bu chroot denen olayda imiş.
Daha sonraları bu Chroot denen olaya kendimi kaptırdım. Sürekli Debian tabanlı kalıplar çıkarıyorum. Her çıkardığım kalıpta farklı sorunlar çıkıyor. Sorunsuz kalıp çıkarmak tam aralıksız üç yılımı aldı. Lakin iş bununla bitmiyor, onu geliştirmek ve kendine göre özelleştirmek ise en az chroot kadar ayrı bir sorun. İki yılım da onu özelleştirmekle geçti...

7 yıllık emekten sonra sorunsuz bulduğum ve özelleştirilmiş ISO dosyasını 2017-04-21 günü paylaşmayı başarabildim.

Yıllardır birçok arkadaş illedelinux'un hikayesini yazmamı istiyorlardı, hikayenin içeriği daha uzun ama zan edersem bu kadar yeterli.

Şimdi günümüze gelecek olursak burada 10 yıllık emekle meydana gelmiş illedelinux adında bir dağıtım var.
Ben artık yaşlandım ve sağlık sorunlarım var. Bu dağıtımı hak ettiği yerlere götürecek durumda değilim. Bu 10 yıllık emeğin boşa gitmemesi için bu dağıtımı kendine güvenen gençlere bırakmak istiyorum. Zaten dağıtımın temeli hazır, bazı basit yerleri daha özelleştirilebilir. Bu dağıtımı benden devralacak olan Distrowatch sitesine kaydettirecek ve oranın koşullarına uygun ortamı hazırlayacak. Distrowatch sitesinin koşulları şunlardır, sadece dağıtıma ait site ve forum. Bundan sonra Distrowatch dağıtımı bir yıl teste tabi tutar, eksikleri, hataları varsa düzeltilmesini söyler. Ayrıca dağıtım için kendi deposu gerekir, o da GitHub veya GitLab ile olacak işler. Bunları yapacak ve sürekli geliştirecek olan varsa bana her türlü ulaşabilir. Ancak dediğim gibi bu zevkli ama aynı zamanda zorlu bir iştir. Kendine güvenen, bu işlerden zevk alan ve yetenekli olanlar benimle görüşebilir. Hiç kimse çıkmazsa ne yapalım ölene kadar kendim devam edeceğim.

Kaynak :
Kod:
https://www.technopat.net
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
Not:

Yukarıdaki yazıda geçen Chroot Kavramı hakkında şu aşağıdaki iki kaynaktan geniş bilgi alabilirsiniz.

Kod:
https://www.serkancura.com/guvenlik/chroot-nedir.html
Kod:
https://wiki.gentoo.org/wiki/Project:X86/Chroot_Guide
 
Üst