• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bir GNOME 2 Çatallanması : MATE

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700

Nostaljik ve Hafif Sevenlere Özel ‘MATE Masaüstü Ortamı’​


1640976213230.png

MATE, geleneksel ve nostaljik bir şey arayanlar için harika Linux masaüstü ortamlarından biridir. En popüler Linux masaüstlerinden biri olan GNOME 2’nin capcanlı uzantısıdır ve klasik bir his ve yaklaşıma sahiptir. Bu MATE irdelemesinde, kullanıcı arayüzüne, performansa, bazı önemli özelliklere bakacağız ve MATE masaüstü ortamını kimlerin denemesi gerektiğini ele alacağız.

İlk İzlenimler

MATE’yi kullanmaya başladığınızda, bir klasik olduğunu hissettiriyor. MATE, tüm zamanların en sevilen Linux masaüstlerinden biri olan GNOME 2’nin bir çatalı ve devamı olduğu için böyle hissettirmesi gayet normal. MATE, geleneksel masaüstü modelini takip ediyor ve size harika görünen ve harika bir his veren bir arayüz sunuyor. MATE, kurulumla birlikte harika bir tema ve simge paketi ile geliyor. Çok az kaynak kullanıyor ve hızlı bir arayüzle harika hissettiriyor. MATE iyi çalışıyor ve bu sayede, düşük bütçeli sistemler veya sistem kaynaklarını verimli kullanmak isteyenler için harika bir alternatif olmayı başarıyor.

Kullanıcı Deneyimi

MATE, klasik ve geleneksel bir masaüstünün özel bir karışımı gibi bir tat veriyor. Klasik bir MATE uygulamasında, sol üstte tüm uygulamalarınızın kategorize edilmiş bir listesinin yanı sıra bir arama işleviyle birlikte bir menü bulunur. İhtiyacınız olan her şey bu menüde mevcuttur. Yalnızca uygulama adlarına değil, aynı zamanda uygulama açıklamalarına da bakabakabileceğiniz güçlü bir menüdür.

Sağ üstte bildirimler, ağ iletişimi, ses ve zaman içeren hoş görünümlü bir sistem tepsisi vardır.

Sol altta, masaüstü klasörlerini ve simgelerini kullanmayı sevenler için kullanışlı olan bir “masaüstünü göster” düğmesi, ayrıca sağ altta bir “çöp kutusu simgesi” var.

Caja Dosya Yöneticisi

Caja Dosya Yöneticisi, MATE masaüstündeki temel uygulamalardan biridir. Kendi içinde pek çok işleve sahip harika bir dosya yöneticisidir. Yerler menüsü, ağaç görünümü, dizin geçmişi ve dizin bilgileri dahil olmak üzere birkaç farklı yan bölmeyi destekler.

mate-caja.jpg


Ek olarak, kullanılabilir tüm diskleri, sürücüleri ve kullanılabilir dosya sistemlerini görmek için Bilgisayar menüsü bulunur. Ayrıca masaüstünde Bilgisayar simgesi de mevcuttur.

mate-bilgisayar.jpg


Pluma Metin Düzenleyicisi

Pluma Metin Düzenleyicisi, bazı kullanıcı dostu özellikler sunan mükemmel bir “Gedit” çatalıdır. Kaydetme, yeni dosya açma ve bul veya bul-değiştir seçeneklerinin tümü, bir menüsünün arkasına gizlenmek yerine üst çubuktadır. Bu da onun Pluma’nın kullanımı çok kolaylaştırır.

mate-pluma.jpg


MATE Arama Aracı

MATE Arama Aracı, sisteminizdeki tüm dosyalarınıza bakmanın gerçekten harika bir yoludur. Xfce’deki Catfish’e çok benziyor ancak bazı ek seçenekler de sunuyor: Dosyaları ada, içeriğe, değiştirilme tarihine, sahibine, gruba, boyuta ve adla eşleşen normal ifade modeline göre arayabilme. MATE Arama Aracı sisteminizdeki dosyalarla çalışmanın çok güzel bir yoludur ve dosyalarla çok fazla işiniz oluyorsa kesinlikle tavsiye edilesidir.

mate-arama-araci.jpg


Özelleştirme

MATE, KDE Plazma kadar özelleştirilebilir değildir, ancak yine de biraz değiştirilebilir. Menü simgelerini, panel düzenini, temaları ve görünümü değiştirebilir ve hatta paneller ve ‘dock’lar ekleyip kaldırabilirsiniz. MATE’de özelleştirme ile ilgili en güzel şey, farklı temaların farklı parçalarını seçebilmeniz ve tam olarak istediğiniz görünüm için özel bir tema oluşturmada bunları bir araya getirebilmenizdir. Ek olarak, yeni çalışma alanları ekleyerek MATE’nin iş akışını da özelleştirebilirsiniz. Genel olarak, MATE makul ölçüde özelleştirilebilir, bu nedenle özelleştirme ile çok fazla işi olmayanlar için daha uygun görülebilir.

mate-gorunum-tercihleri.jpg


Performans

MATE, özellikle tam teşekküllü masaüstleri düşünüldüğünde, mükemmel bir performansa sahip.MATE’nin kullanımı, oldukça hızlı bir his veriyor: Uygulamalar hızlı bir şekilde açılıyor, çalışma alanları arasında gecikme olmadan geçiş yapılabiliyor, pencereler kolayca açılabiliyor.

mate-htop.jpg


Geleneksel masaüstü modelini benimsediği düşünüldüğünde, daha retro bir bir havaya sahip bu eski sistemde veya eski eski modelde kendini gerçekten rahat hisseden biri için mükemmel bir ortam olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

MATE’nin Eksileri

MATE kendisini öne çıkarmak için çok fazla çabalıyormuş gibi görünmüyor. MATE’nin sadeliği, stili ve mirası, GNOME 2’yi kullanmak isteyenlere hitap ediyor, ancak yine de MATE kadar verimli olan tam özellikli bir masaüstü isteyenler için Cinnamon daha iyi bir seçenek olabilir.

MATE’yi Nasıl Deneyebilirsiniz?

MATE’yi deneyimlemenizi tavsiye edebileceğim iki yol var. İlki, halihazırda kullandığınız dağıtımın depolarında varsa, aktif olarak kullandığınız masaüstü ortamının yanına kurarak deneyimlemeniz.

Bu tercihiniz değilse, MATE masaüstü ortamıyla gelen bir dağıtım üzerinde denemek ki bu durumda Linux Mint MATE Edition ilk akla gelenlerden biri. Linux Mint, özellikle de yeni kullanıcılar için dostş canlısı olmasıyla ünlüdür ve hayatınızı kolaylaştıracak birçok uygulama sunar. Eğer aradığınız saf haliyle MATE masaüstü ortamı değilse, Linux Mint’in iyi seçim olacağını düşünüyorum. Daha gelişmiş MATE menüsünü kullanırken, paneli varsayılan olarak altta tutuyor ve genellikle MATE için hoş bir deneyim sağlıyor.

MATE’yi Kimler Kullanmalı?

GNOME 2’nin “eski güzel günlerini” arayan herkes MATE kullanmalıdır. GNOME 2’yi kullanmış ve onu halâ özleyen, kullanımından keyif alan deneyimli kullanıcılar için harika bir masaüstü ortamıdır.

Kaynak : Web_Güncesi
 
Son düzenleme:
Üst