• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Bozcaada Hakkında Bilgi

Üyelik Tarihi
30 Kas 2012
Konular
12,578
Mesajlar
16,017
MFC Puanı
2,330
Bozcaada/Tenedos

KUZEYEGE'DE BÜYÜLÜ BİR ADA: BOZCAADA

İstanbul'dan yaklaşık 400km uzaklıktaki Bozcaada'ya ayak bastıktan ve yaklaşık 2000 kişinin yaşadığı merkezi (başka bir yerleşim yeri yoktur) şöyle bir dolaştıktan sonra, (çok detaylı dolaşsanız da 45 dakikanızı alır) olumsuz olan ilk izleniminiz pekişir.

Bozcaada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Çanakkale iline bağlı küçük bir ada. Türkiye’nin üçüncü büyük adası olarak Çanakkale Boğazı’nın hemen girişinde yer alıyor. Yerleşim, adanın kuzeydoğusunda yer alan ilçe merkezinde toplanmış. Bunun dışında herhangi bir köyü bulunmuyor. Yüzölçümü etrafındakiadacıklarla beraber 37.6 km2, çevresi 38 km.


Adanın anakaradaki feribot iskelesine uzaklığı sadece 6 km. Ulaşım büyük bir arabalı vapurla sağlanıyor ve yolculuk ortalama yarım saat sürüyor. Yaz sezonunda karşılıklı yapılan sefer sayısı altıyken, bu sayı kışın üçe iniyor.
500 yıldır Türkler ve Rumların bir arada yaşadıkları Bozcaada’nın nüfusu 2500 civarında. Tarih boyunca göç alan ve göç veren adadaki Rum nüfus artık yalnızca 25-30 kişi. Son yıllarda büyük kentlerden gelip yerleşenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. Yazın gelen turistlerle birlikte ada nüfusu 5000-10.000 arasında değişiyor. Kışın ise nüfus 1000'e kadar inebiliyor. Adada bir ilkokul ve bir lise bulunuyor. Toplam 300 civarı öğrenci eğitim görüyor.
Adanın geçim kaynakları; bağcılık, şarapçılık, balıkçılık ve turizm. Bağcılık ve şarapçılık yüzyıllar öncesinden gelen ada gelenekleri. Adada yaşayıp da bağı olmayan, şarap yapmayı bilmeyen yok gibi. Bozcaada, balık göç yolları üzerinde olduğu için balıkçılık da uzun geçmişi olan bir meslek. Ada etrafında çeşitli türlerde birçok balık yakalanabiliyor. Özellikle temiz denizlerin göstergesi olan kalamar ve ahtapot, bolluğuyla adanın sembolleri haline gelmiş. Son yıllarda yükselişe geçen turizm ise kontrollü olarak ilerliyor. Adada imar izinleri kısıtlı ve doğanın hakimiyeti hep ön sırada tutulmaya çalışılıyor.


Bozcaada’nın tamamı doğal ve tarihi sit alanı. Mitolojik dönemlere kadar uzanan zengin geçmişi henüz ciddi bir arkeolojik kazıyla ortaya çıkarılmamış olmasına rağmen bilmelisiniz ki bu topraklar yüzyıllardır üzerinden geçen çeşitli kültürlerin izlerini saklamaya devam ediyor. Mitolojide adından sık sık bahsedilen Bozcaada eski ismiyle Tenedos, sadece doğasıyla değil, zengin geçmişiyle de dikkat çekiyor.
Nasıl Gelinir

ARABAYLA
İstanbul’dan Bozcaada’ya gelirken Çanakkale Boğazı’nı geçmek için üç seçeneğiniz bulunuyor:

Gelibolu - Lapseki / Arabalı Vapur (TDİ*)
Çandarlı - Lapseki / Özel Motor
Eceabat - Çanakkale / Arabalı Vapur(TDİ)
Kilitbahir - Çanakkale / Özel Motor
*Türkiye Denizcilik İşletmeleri
TDİ ‘nin seferleri saat başı yapılıyor ve yarım saat sürüyor. Özel motorlar ise doldukça hareket ediyor.
Çanakkale’den sonra Geyikli ve Bozcaada tabelalarını takip ederek ortalama 1 saatte Yükyeri Feribot İskelesine ulaşabilirsiniz.

HIZLI FERİBOT: İstanbul’dan arabayla gelirken bir diğer seçeneğiniz İstanbul/Yenikapı - Bandırma arasında yapılan hızlı feribotları kullanmaktır. Seferler her gün yapılıyor ve 210 km.lik yol ortalama 2 saat sürüyor. Bandırma’dan sonra Lapseki üzerinden Geyikli Feribot İskelesine ulaşmak yaklaşık 3 saati buluyor. Bir diğer alternatif ise Biga-Çan-Bayramiç üzerinden gelmektir. 3 saat süren güzergah köy yollarından geçildiği için daha keyifli bir yol ama daha az bakımlı.
İstanbul – Bozcaada 400 km.
Ankara – Bozcaada 710 km.
İzmir – Bozcaada 280 km.. Bursa– Bozcaada 375 km.
OTOBÜSLE
Büyükşehirlerden Bozcaada’ya her gün otobüs seferleri yapılıyor. İstanbul’dan. 4 otobüs şirketinin çalıştığı hatta yolculuk ortalama 7,5 saat sürüyor. Yazın bütün otobüs şirketleri iskeleye kadar ulaştırıyor. Kışın ise Ezine otobüs garı son durak. Buradan minibüsle iskeleye varmanız mümkün.
Geyikli İskelesinde, feribotu beklerken vakit geçirebileceğiniz bir plaj ve çay bahçesi bulunuyor.

UÇAKLAAtlasjet firmasi İstanbul-Çanakkale-Ankara bağlantılı uçak seferleri düzenliyor.
Bilet fiyatlari 65 - 125 YTL arasında değişiyor.
Çanakkale hattında yolcu taşıyan tek uçak şirketi olan Atlasjet'in uçuş tarifesi şu şekilde:
İstanbul - Çanakkale
Hergün 21.50
Sadece Pazar 22.30
Ankara - Çanakkale
Hergün 19.50
Çanakkale - İstanbul / Ankara
Hergün 07.00


ADA İÇİNDE ULAŞIM
Adada ulaşım için araba, motor ve minibüsler kullanılıyor. Ama buraya en çok yakışan ulaşım taşıtları motorsiklet ve bisiklet. Adada bisiklet , motorsikletve çok yaygın olmamakla birlikte arabakiralamak mümkün.
Ada merkezi küçük ve sokaklar dar olduğu için arabanızı merkezde belirtilen park yerlerine koyup yürüyerek dolaşmanız daha rahat olacaktır. Ama merkez dışında mesafeler uzun olduğu için bir yere varmak için yürümek çok pratik olmayacaktır.
Ada turu yapmanın en keyifli yolu kendinize ait bir taşıt kullanmak. Adanın anayolları düzgün ve asfalt ile kaplı. Toprak yolların çoğu da taşıtla girmek için müsait. Kendinize yollara bırakarak, kaybolmaktan korkmadan keşfe çıkmalısınız burada. Sonuçta bir adadasınız ve dönüp dolaşıp aynı yere geleceksiniz.
Adanın tek toplu taşıma aracı olan minibüsler, Ayazma ve Habbele Koylarına giden aynı güzergah boyunca işliyor. Sadece Haziran- Eylül ayları arasında çalışan minibüsler, sabahtan akşam saatine kadar 15 dakikada bir ada merkezinden hareket ediyor.





İklim



Adanın, bulunduğu coğrafyadan farklı, kendine özgü bir iklim yapısı bulunuyor. Akdeniz ikliminin etkisi altında olmakla birlikte boğazın tam çıkışında yer alması nedeniyle kuzey rüzgarlarını fazlaca alıyor. Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak. Nem oranı yüksek olduğu için günlük sıcaklık değerlerinde önemli düşüşler yaşanmıyor. Bu durum bağların yetişmesi için oldukça uygun bir ortam oluşturuyor.


Adada hayatın akışını rüzgar belirliyor sanki. Yılın büyük bölümünde esen rüzgar, yazın kavurucu sıcaklarında serinletici bir etki yaratıyor. Kışın ise anakarayla bağlantıyı kesecek kadar şiddetli olabiliyor. Özellikle son 2-3 senedir kışlar kar yağışı ile birlikte oldukça sert geçiyor. Lodoslu havalar poyraza oranla feribot ulaşımını daha çok aksatıyor.


Poyraz ve lodosun fırtına halinde estiği günlerde feribot seferleri iptal olabiliyor. Özellikle kış döneminde yolculuk planınızı yaparken meteorolojik tahminleri göz önüne almanız sizi sürprizlerden koruyacaktır. Denizdeki 2-3 günlük hava durumu bilgilerini Bozcaada’daki Meteoroloji Müdürlüğünden ya da internetteki ilgili sitelerden öğrenebilirsiniz.







Ada Gerçekleri


- Adaya ulaşım sadece bir arabalı vapur ile sağlanıyor.



- Adada sadece Ziraat Bankası bulunuyor. Koçbank'ın mobil subesi sadece yaz döneminde(Temmuz, Ağustos) hizmet veriyor. Burada bulunan ATM'den Vakıfbank, Akbank, Garanti Bankası, Fortis Bank, Yapı Kredi Bankası kartları olanlar 24 saat para çekebilirler.



- Günlük gazeteler sabah en erken feribot seferiyle adaya ulaşıyor. Yaz sezonunda sabahları gazete bayiinin önünde uzun kuyruklar oluşuyor.



- Adada toplu taşıma sadece Ayazma plajına giden minibüslerle sağlanıyor. Adanın her köşesini keşfetmeniz için size ait bir taşıt kullanmanız şart.



- Adada bisiklet, scooter, araba, jeep kiralamak mümkün.



- Adada 1 bayan kuaförü, 3 erkek berberi bulunuyor.



- Bozcaada'da 24 saat esasına göre çalışan, içerisinde diş ünitesi, röntgen cihazı ve laboratuar bulunan bir sağlık ocağı ve bir eczane bulunuyor.


- Ada'da iki terzi bulunuyor.




Tavsiyeler




Yanınızda bir ada şarabıyla günbatımını Batı Burnunda (Rüzgar Gülleri) ya da Göztepe’de geçirin.



Ada şaraplarından doya doya tatmak için Haziran ayında düzenlenen Şarap Tadım Günleri’ni kaçırmayın.



Adanın günlük yaşamını merak ediyorsanız her ay yayınlanan adanın yerel gazetesi Adaposta’yı okuyun.



Ada sularında çok çeşitli deniz canlıları görmeniz mümkün, yanınıza bir şnorkel ve gözlük almayı unutmayın.


Hatırlatmalar


Yaz döneminde feribot iskelesinde uzun araba kuyrukları olabilir, sefer saatinden önce iskelede olmaya çalışın.


Rüzgar güneyden estiğinde adanın kuzey kıyılarındaki koylarında, kuzeyden estiğinde güney kıyılarındaki koylarında denize girildiğini unutmayın.



Feribot seferleri kış döneminde hava durumuna bağlı olarak iptal olabilir. Gelmeden önce meteorolojiden hava tahminlerini öğrenmenizde fayda var.




Feribot Saatleri



GEYİKLİ -BOZCAADA FERİBOT SEFERLERİ


YAZKIŞ


BozcaadaGeyikliBozcaadaGeyikli


07.3008.3007.3010.00


09.3010.3012.0014.00


13.0014.0018.0019.00


16.3018.00


20.0021.00


23.00*24.00*


* Sadece Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri uygulanır.


- Yaz dönemi 1 Haziran – 21 Eylül’dür


- Feribot için bilet sadece adaya geçerken tek yönlü alınmaktadır.Ayrıca her iki iskelede Belediyeler tarafından, araçlardan 3,5 ytl otopark ücreti olarak toplanmaktadır.


Bilet fiyatları:


Yolcu 3,5 ytl.


Motorsiklet+sürücü 6 ytl.


Araba + sürücü 21 ytl.


- Araç yoğunluğuna ve hava şartlarına göre sefer saatlerinde değişiklik olabilmektedir. Gelmeden önce telefon açarak son durum bilgisini almanızda fayda vardır.


Gestaş Geyikli Feribot İskelesi 0286 632 03 83


- Poyraz ve lodosun fırtına halinde estiği günlerde feribot seferleri iptal olabiliyor. Özellikle kış döneminde yolculuk planınızı yaparken meteorolojik tahminleri göz önüne almanız sizi sürprizlerden koruyacaktır. Denizdeki 2-3 günlük hava durumu bilgilerini Bozcaada’daki Meteoroloji Müdürlüğünden ya da internetteki ilgili sitelerden öğrenebilirsiniz.


Bozcaada Meteoroloji 0286 697 80 84


48828829.jpg


25467681.jpg



42671881.jpg
 
Üst