• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Büyük Set Resifi | Jeoloji ve coğrafya

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Büyük Set Resifi

Jeoloji ve coğrafya

Büyük Set Resifi, Avustralya'nın doğu kıylarını güneye doğru sıra dağlar şeklinde Yaklaşık 340.000 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Yani uzaydan bile görülebilir. Günümüzde The Great Barrier Reef Marine adında bir topluluk tarafından korunmaktadır. Küresel ısınma yüzünden tehlike altındadır. Greenpeace dev bir pankartı Eyfel Kulesi'ne asmıştır.

Ekoloji

Büyük Set Resifi, kendine özgü yaşam çeşitliliğine sahiptir. Mink balinası, kambur balina ve mavi balina gibi birçok balina, ve dugong gibi soyu tehlikedeki birçok deniz memelisi, 6 çeşit deniz kaplumbağası ve 1 milyondan fazla balık, mercan, köpekbalığı, vatoz, denizanası... v.s, çeşidi Büyük Set Resifi'nde kendiliğinden yetişmektedir.

Tehditler

Büyük Set Resifi, turizm açısından olduğu kadar, balıkçılık açısından da önemli bir yerdir. İzinsiz baıkçılık doğal yaşamı tehdit etmektedir. Mercanların da toplanması da mercan resifini tehdit eder. Az önce okuduğunuz gibi Küresel ısınmadan kaynaklanan fırtınalar mercan resifini tehdit eden bir diğer unsurdur. Diken tacı denilen bir tür 20 kollu denizyıldızı da mercanları yiyerek resifi tahrip eder. En kötüsü bu hayvanların tek doğal dümanlarının, Triton denilen nesli tehlikedeki bir tür denizminaresi olmasıdır.
 
Üst