• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

C Kod Blokları

Üyelik Tarihi
7 Ocak 2015
Konular
4,091
Mesajlar
4,274
MFC Puanı
40
Kod:
PHP- Kodu:
main()
{
/* Bilgilendirme yazisi */
printf ("merhaba dunya");
} 

Ekranda merhaba dünya yazısı çıkacaktır. Peki programı inceleyelim. 1. Satırdı başlamak için gerekli satırımız. Programımıza başladığımızı göstermek için yapılmıştır. 2. ve 4. satırlarımızda bulunan {} işareti /büyük parantez/ program kodlarımızın hangi satırlar içinde oldugunu gösterecektir. 3. Satır tamamen sizin kullanımınıza kalmıştır. Sadece 3. satır deil her satır sonunda /* ile */ arasında yazdıklarınız derleyici tarafından okunmayacaktır. 4.Satırda c de en çok kullanılan 2 komuttan birincisini görüyoruz. Printf Ayrıca 4.satır sonunda bulunan ( ; )
noktalı virgül işareti derleyicinin yazmış olduğumuz 1 satırlık kodun bittiğini bize anlatır ve diğer satırlarda bulunan kodlarımıza ilerlemesini sağlar.

Biraz daha karışık bir program yazmak istersek:


PHP- Kodu:
#include <stdio.h>
int main(****)
{
printf("merhaba dunya"); 
printf(" \n merhaba genelforum");
printf(" nasilsin");
return 0;
} 

Yazmış olduğumuz programın çıktısı su şekilde olacaktır.

Merhaba Dünya

Merhaba GenelForum nasilsin?

Yeni olarak görüdümüz 2 satırda değişme söz konusu. Oysaki öncedende onları biliyorduk. Durum şöyleki bi bazı derleyicilerde printf komutunun sistem tarafından algılanabilmesi için <stdio.h> kütüphanesi gereklidir. Bundan dolayı main penceresinden önce kütüphaneyi çağırmamız gerekmektedir. İkinci satırda ise main() dizinini integer olarak tanımladık. Standart olarak yapılan bir işlem. İnt main(****) int ve **** in ne getirdiği hakkında bilgim yok 

Önceki yazdıklarımıza ek olarak 5.satırda \n diye bir komut kullanmış bulunmaktayız. Derleyiciniz herhangi bir () parantezleri arasında kullandıgınız (slash) \ işaretinde kodu okumayı bırakarak \tan sonra gelen işlemi yapar. Bizim burada kullanmış oldugunuz \n komutu bir aşağı satıra geçmemizi sağlar. 7.Satırda kullandigimiz kod return o; yazmış oldugumuz bir kodda kullanılan satırları programı derledikten sonra tekrar aynı işlemi yapmasına engel olmaktadır.


PHP- Kodu:
main()
{
printf("burada sayida yazilabilir \n");
printf("bugun gunlerden \n 13.03.2006");
} 

Printf komutu içersinde sayıları da yazabileceğimizi gördük; buna ek olarak "bugun gunlerden" yazısından sonra \n kodumuzu kullarak tarihi bir sonraki satıra yazmayı başardık.
 
Üst