• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Camus’nün Gözünden: İntihar Eylemi ve Sisifos Miti

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
image.jpeg


Ölümlülerin en bilgesi olan Sisifos, Zeus’u kızdırması sonucunda kayayı bir dağın tepesine çıkarmakla cezalandırılmış, tam çıkardığı sırada taş tekrar düşmüş; aynı şeyi bir döngü halinde hayatı boyunca sürekli yapmak zorunda kalmıştır.

Mitolojiden beslenen Sisifos Söyleni eserinde Camus, Sisifos’un yaşadığı durumu bir trajedi olarak tanımlamıştır çünkü sürekli olarak başa dönecek ve sonuca ulaşamayacak bir döngü içindedir, her deneyişinde başına geleceği bilmesine rağmen yine de gayret etmektedir. Bu durumu örnek olarak gösteren Camus, insanın yaşama yüklediği anlamı da saçma ve trajik bulur. İnsanın, sonunda öleceğini unutarak; zaman kavramı içinde sürekli olarak benzer şeyleri, gayretle yapmaya çalışması aslında Sisifos’un düştüğü aldatmacanın bir benzeridir.

Camus; yaşamı şekillendirmek konusunda insanın bir yetisi yoktur, dinler insanı yaşamak için bir gayrete ve bağlılığa iten birer afyondur der. İnsanın kendi yetisiyle karar verebileceği tek şey yaşamın yaşamaya değip değmeyeceğidir. Bu noktada intihar eylemi de bir felsefi sorun olarak karşımıza çıkar. Camus, yalnızca “çabalamaya değmez” demektir kendini öldürmek diyerek intiharı Sisifos miti ışığında işte bu şekilde tasvir eder.

Not: Sisifos mitine ve bu mit ışığında Camus’nün ele aldığı bir başka kavram olan ‘uyumsuzluk’ hakkındaki yazıma da buradan ulaşabilirsiniz.
 

Wittgenstein

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
17 Nis 2020
Konular
5
Mesajlar
17
MFC Puanı
210
Bir gün ölecek olmamız, yaşama yüklediğimiz anlamı anlamsız, gereksiz yada saçma kılmaz. Çünkü bunları ölmemek için değil, hayatın içinden bir sonuç almak için yapıyoruz.
 
Üst