• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Chieh-She-Shuai İsyanı

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
Kürşad Ayaklanması, Biz Türklerin İlk Bağımsızlık Hareketlerinden Birisi Olarak Zikredilmektedir.
Kursad ayaklanması
Temsili Karakalem Çizim-Kürşad


Bu Olay Çin Kaynaklarında Chieh-She-Shuai Adlı Birisinin İsyanı Olarak Çok Kısa Bahsedilir. Chieh-She-Shuai, Göktürk Kağanlığı Soyundan Gelmektedir Ve Çin’in Yabancı Generallerinden Birisidir. Göktürk Devleti’nin 630 Yılında Çin Egemenliği Altına Girmesiyle, Birçok Devlet Görevlisi Ve Hanedan Üyesi Zincire Vurulmuştur. 630-680 Yılları Arasındaki Bu Dönem Türklerin 50 Senelik Esareti Olarak İfade Edilir.

Kürşad Ayaklanması Olarak Bahsedilen Olaya Göre Chieh-She-Shuai 639 Yılında, Göktürk Esaretine Son Vermek İçin Topladığı 40 Askeriyle, Çin İmparatoruna Suikast Planı Yapmıştır. Amaç; İmparatoru Öldürerek Çin’i Karıştırmak Ve Esir Göktürk Hanedanı Üyelerini Kaçırarak Ötüken’de Yeniden Göktürk Devleti’ni Kurmaktır.

Fakat İşler Yolunda Gitmez, İmparatorun Öldürüleceği Gece Çok Şiddetli Bir Fırtına Kopar Ve İmparator O Gece Saraydan Dışarı Çıkmaz. Chieh-She-Shuai Planın Açığa Çıkması Ve Türk Esirlerin Öldürülmesi Riskini Göz Önünde Bulundurarak, 40 Askeriyle Birlikte Chiu-Ch’eng Sarayı’na Saldırır.

O Gece Sarayda Adeta Bir Kıyım Başlar. Chieh-She-Shuai Ve Adamları Hiç Kimsenin Tahmin Edemeyeceği Kadar Çin Askerine Karşı Koymayı Başarır. Fakat Dışarıdan Gelen Destekle Birlikte Çin Askerlerinin Sayısı Arttıkça Artar. Çinliler Artık Karşı Koyulamaz Duruma Gelince Chieh-She-Shuai Ve Sağ Kalan Adamları Atlarla Kuzeye Doğru Kaçmaya Çalışırlar. Arkalarından Gelen Çin Askerlerinin Ve Chieh-She-Shuai’ın Fedailerinin Bir Çoğu Vey Nehri’ni Geçmeye Çalışırken Boğulurlar. Nehri Geçenlerde Bir Süre Sonra Yakalanır Ve Katledilirler. Chieh-She-Shuai İsmini Nihal Atsız, Yazdığı Romanında, Okunmasının Kolay Olması İçin Kürşad Olarak Türkçeleştirmiştir.

Kaynak : Türkosfer
 

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
Kürşad Ayaklanması, Biz Türklerin ‘’Ya İstiklal Ya Ölüm’’ İlkesinin Tarih Boyunca Korunduğunun Bir Göstergesidir..….
Anonim
 
Üst