• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çiğdem Nasıl Yetiştirilir?

İlksu

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
18 Tem 2017
Konular
589
Mesajlar
1,269
MFC Puanı
30
90472652706979055703.jpg


İlkbahar ve sonbahar aylarında mavi veya sarı çiçekler açan çiğdem süsengiller familyasına aittir. Genellikle sınır bitkisi olarak yetiştirilir, çok yıllıklı bir bitki türüdür. Çiğdemin çiçekleri kötü havalarda ve akşamları kapanarak kendini korumaya alır. Güzel çiçekleri olması nedeniyle bahçelerde sıkça yetiştirilir.

Ana vatanı Alpler olarak bilinir ve Güney Avrupa ile Akdeniz bölgelerinde de yaygın olarak yetişir. Çiğdemin yapısında pek çok etken madde bulunur bu nedenle alternatif tıpta da yaygın olarak kullanılır.

İklim İsteği

Çiğdemler genellikle 800-2300 metre rakım aralığında orman açıklıklarında ve çayırlarda yetişir. Soğuk koşullarda yetişen çiğdem sıcak ve kuru iklimlere de dayanıklı bir bitkidir. Yarı gölge ve aydınlık yerler ise bitki için oldukça ideal bölgelerdir.

Toprak İsteği

Çiğdem yetiştiriciliğinin en önemli kısmı toprak yapısı ve sıcaklığı konusudur. Toprak sıcaklığı çiğdem bitkisi için önemli bir rol oynar. Organik madde yönünden zengin, drenajı iyi, verimli ve kumlu topraklar bu bitki için ideal topraklardır.

Ekimi

Çiğdem soğanları ekilerek yetişen bir bitkidir. Ekimden önce toprak iyice işlenir ve ekime hazır hale getirilir. Toprak hazır hale geldikten sonra 5-7 santimetre aralıklarla 7-15 santimetre derinliğe kadar soğanlar dikilir. Dikim kümeler halinde yada sıra olarak yapılır. Ekim işlemi yaz sonu kış başlangıcında yapılır. Ekim işlemi yarı gölge ya da aydınlık yerlere yapılırsa daha verimli olarak yetişir.

Bakım

Çiğdem bitkisi özel olarak bakıma ihtiyaç duymaz bu nedenle yetiştirmesi diğer bitkilere göre daha kolaydır. Sulama bitki için önemli değildir. Sulama stresi bitkinin büyümesini ve gelişmesini etkilediği için sulama gereksinimi oldukça düşüktür. Don olaylarında ise bitkinin korunması gerekir. -10 dereceye kadar dayanabilen bitki bu sıcaklığın altında verimli olarak yetişmez.

Hasat

Hasatı el ile yapılabileceği gibi makineler yardımıyla da yapılabilir. Hasat soğanların topraktan sökülmesi yoluyla gerçekleşir. Soğanlar bir sonraki dönemde tekrardan toprak ile buluşur. Sökülmeden toprak altında kalan soğanlar ise gelecek yıl daha verimli olarak ürün verir. Bitki geri kalanı ise kullanım amacına göre işleme sokulur.

 
Üst