• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Çorum / Leblebi

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Leblebi

Kuruyemislerin hemen hepsi yas sebze veya meyvelerin kurutulması
nokta.png
bazılarının da bir kere kavrulması ile yenebilecek kıvama gelir. Çorum’un meşhur sarı leblebisinde ise durum biraz farklıdır. Leblebi zaten kuru olan nohuttan yapılır. Nohutun leblebiye dönüşmesi bir buçuk aylık bir emeğin ürünüdür.




wol_error.gif
Tüm resmi görmek için tıklayın
lebleb1.jpg


Tarihi dükkanlarda
nokta.png
tek kavrumluk leblebiler çuvallardan tenekelere
nokta.png
oradan legenlere dolduruluyor. Odun atesi ile yeterli sicaklIga ulasan firina aktarılan leblebiler son kavurmadan sonra tekrar çuvallara doldurularak dumanI üstünde satIsa sunulur.


Çorum’da her kösebasInda bir leblebici dükkanı bulmanız mümkün. Öteden beri bu yörede yetişen nohutun iriliği ve ve leblebiye dönüsümü haklı bir üne kavusmus. AltmIslI yıllardan sonra artık bölgede yetistirilen nohut
nokta.png
leblebi üretimine yetmemeye baslamış ve baska bölgelerden nohut getirilmis. Buna rağmen Çorum Leblebisi ününden hiçbir sey kaybetmemistir. Senelerdir liderliginden taviz vermemesinin nedeni de kusaktan kusaga aktarılarak bugüne ulasan kavurma islemlerindeki beceri olsa gerek. Nohuta ayrı bir lezzet ve altın sarısı rengini kazandıran geleneksel leblebi üretimi bir yandan devam ederken
nokta.png
odunun yerini tüp gazInIn aldığı modern yöntemler de kullanılmaya başlanmış.



wol_error.gif
Tüm resmi görmek için tıklayın
lebleb.jpg



Leblebi yapmak için öncelikle ates tuglasI
nokta.png
ker---
nokta.png
tava ve karıştırıcıdan oluşan bir kavurma ocagI gerekiyor. Kullanılacak odunların is yapmayan cinsten olmasI ise önemlidir. Eleme isleminden geçirilen nohutlar önce ayrılır. Birinci kavurma isleminden sonra sIcak olarak çuvallara doldurulup iki gün dinlendiriliyor. Kavurmadan sonra yine iki gün dinlendirilen nohutlar kuru bir yere serilerek 15-20 gün bekletiliyor. Bu kavurma ve dinlendirme islemleri leblebinin kalitesi açIsIndan son derece önemlidir. Nohutlar 3. kavurmadan önce nemlendirilip çuvallarda 1 gün bekletiliyor. 3. kavurmada kabukları ayrılır. Buna “tek kavrum leblebi” denir. Leblebinin acılı
nokta.png
tuzlu veya karanfilli çesitlere dönüsmesi
nokta.png
bu son kavurma asamaşında gerçeklesiyor. “Leblebi Şekeri” ise kIsa bir son kavurmadan sonra elde edilir. Hemen belirtelim ki “Sakız Leblebi” adıyla da bilinen “beyaz leblebi” ayrı bir uzmanlık gerektirmekte olup Çorum’a da baska yörelerden gelmistir.


İmalat sürecinden de anlaşılacağı gibi bu kadar çaba ve zahmet
nokta.png
Çorum leblebisinin ününü yıllar öncesinden bugünlere taşımasının bedeli olsa gerek.

Leblebi Çesitleri : Çorum’a özel iki yeni leblebi ççıtır leblebi ile çıtır fıstık; kolestrolü sıfır olan bu iki yeni ürün soya ununun leblebi ve fıstığakaplanmasI ile imal ediliyor. Zayıflamak ve formda kalmak isteyenler için özel bir çesiti Extra Leblebi
nokta.png
Layt leblebi (seker + soya )
nokta.png
sakızlı Leblebi
nokta.png
Çikolatalı Leblebi
nokta.png
çıtır leblebi(soyalı)
nokta.png
acılı Leblebi
nokta.png
Karanfilli leblebi
nokta.png
Tuzlu Leblebi
nokta.png
Meyveli Leblebi
nokta.png
Sürmeli kırıkLeblebi


 
Üst