Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Cümle Çeşitleri İle İlgili Test Soruları

Jade

Kayıtlı Üye
MFC Üyesi
  • Üyelik Tarihi
    30 Kas 2012
  • Mesajlar
    7,557
  • MFC Puanı
    221
  • MFC Seviyesi

CÜMLE ÇEŞİTLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI 1

1. Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre basit, söz dizimine göre devrik bir isim cümlesidir?
a) O da memnun olmuştu kendilerine gösterilen bu ilgiden.
b) Öğlenden sonra mahşeri bir kalabalık belediye binasının önündeydi.
c) Konuşmalarında ve hareketlerinde hiç de ölçülü değildi o.
d) Çaydanlığa su eklemeyi unutmayınız.
e) Biricik arzusu çocuklarının mutluluğunu görmekti o yaşlı adamın.

2.
1. Koşarak geldik sebze bahçesine.
2. Öküzler sabanı sürükleye sürükleye çitin kenarına gelmiş otluyor.
3. Sabanın bıçağını tekrar toprağa sapladık.
4. İnsanın kendine gelmesi, işe sarılması için çok az şeye ihtiyaç duyması şaşırtıcı değil mi?
5. İnsanın bazen güzel bir söz işitmesi her şeye yetiyor.
Bu parçada numaralı cümlelerin hangisinde birden fazla yan cümlecik vardır?
a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, açıklayıcısıyla kullanılmıştır?
a) Şairin olmazsa olmaz dediği şey, biçim ve içerik uyumu, bu şiirde yoktu.
b) Gözünden akan yaş, o içini kanatan damlaları, dindiremiyordu annesi.
c) Bütün gün ev halkını, curcunayı seven o grubu, buraya getirmeye çalıştı.
d) Ahmet’i dünyayı sevdiğine değişmeyen kişiyi, tanıyamıyordu.
e) [COLOR=[URL=http://www.megaforum.com/usertag.php?do=list&action=hash&hash=000066%5D%5BFONT%3DArial%5D%D6%F0retmen]#000066]Öğretmen[/URL] öğrencileri, geleceğin teminatlarını, bağrına basmaya hazırdı.[/COLOR]

4. Aşağıdakilerden hangisi eksiltili bir cümle değildir?
a) Az veren candan, çok veren maldan
b) İnsan ayaktan, at tırnaktan
c) Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan
d) Nerede birlik, orada dirlik
e) Kedinin usluluğu serçe görünceye kadar

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapısı bakımından ötekilerden farklıdır?
a) Onun göze çarpan en önemli özelliği yalın söyleyişidir.
b) Türkiye’yi en iyi yansıtan yerleşim merkezi burasıdır.
c) Yazar, bu romanda kız kaçırma olayını ele almış.
d) İnsanları, gelenekleri ve günlük yaşantılarıyla ortaya koymuştur.
e) Konusunu bir halk efsanesinden alan Boş Beşik çok okunmuştur.

6. Dostum; sıkıntıdan ellerim buz gibi olduğunda, ellerimi tutarak sevgiyle yüreğime dek ısıtabilecek, sıkıntıdan onun elleri buz gibi olduğunda, benim onun ellerini tutarak yüreğine dek ısıtabileceğim kişidir.
Bu parçada kaç yan cümlecik vardır?
a) 2 b) 3 c) 4 d) 5 e) 6

7. Anlamca birbirine bağlı olduğu halde özneleri, tümleçleri, yüklemleri ayrı olan cümlelere bağımsız sıralı cümle denir.
Aşağıdakilerden hangisi bağımsız sıralı cümleye örnektir?
a) Bugün Ayşelere, yarın Alilere gideceğiz.
b) Komşumuz annemi aramış, bulamayınca çaresiz kalmıştı.
c) Kimi şairler kışı sever, şiirlerinde mutlaka işler.
d) Bu kitap çok güzel, bizi oldukça bilgilendiriyor.
e) Kitaplarını toplamalısın, akşama misafir gelebilir.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapısına göre basit, söz dizimine göre kurallı bir fiil cümlesidir?
a) Bu resimlere her birinde bizden bir parçanın olduğunu bilerek bakmalıyız.
b) Bir öyküde üslup, anlatacağınızdan daha önemlidir.
c) Klasik Türk müziğinde ezgilerin makamı ve formu birlikte anılır.
d) Onun tiyatrolarında evrensellik, özgünlük ve içtenlik vardır.
e) On yıl aradan sonra kaleme almıştı ilk eserini.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisi biçimce olumsuz olduğu halde anlamca olumludur?
a) O kadar insanı ağırlayacak yerimiz mi var?
b) Gel de işin içinden çık!
c) O, bildiğinizi gibi becerikli değildir.
d) Ne laftan anlamaz biriymiş.
e) Bu büyük mağazada yok, yok.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yan cümlecik farklı bir görevde kullanılmıştır?
a) Bu oyunda, gençlerin toplumdan neler beklediği anlatılıyor.
b) Bir toplumda öncelikle ahlakın düzelmesi ele alınmalı.
c) Fuarı kaç kişinin ziyaret edeceği belli değil.
d) Sanatla ilgilenmek, insanın hayal gücüğü zenginleştirir.
e) Denizin insan yaşamında önemli bir yeri olduğunu belirtti.




CEVAPLAR: 1.d 2.e 3.a 4.e 5.d 6.e 7.e 8.c 9.e 10.e
 
Üst Alt