• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Diyet Yapmak İçin Altın Kurallar

Peony

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
9 Şub 2015
Konular
12,075
Mesajlar
34,903
MFC Puanı
57,450
Fazla kilolar, hayatımız boyunca uğraştığımız önemli sorunlardandır. Bu sorunlar, bizi kendimizden soğutabilir ve hatta bizlerde psikolojik sorunlar doğurabilir. Bu sorunların cevabı düzenli ve sistematik diyet programlarıdır. Diyet yapmak için ise alışılagelmiş yöntemleri bırakmalıyız. Çünkü diyet yapmak gerçekten ciddi bir iştir ve sabır gerektirir.

Kilolarına alışılmış insanlar için iki seçenek var; şu anda bulunduğu küçük tepenin zirvesinde durmaya devam etmek isteyebilir ya da uzakta ve biraz daha yüksek olan güzel dağın zirvesine ulaşmaya çalışabilir. Yani bu güzel dağın zirvesi diyet yapmak ve kilo vermek konusunda başarılı olanların bulunduğu yerdir. Dağın zirvesine ulaştığı zaman; istediği sporu yapabilecek, istediklerini giyebilecek, daha az doktor ziyaretleri yapacak ve daha güzel bir yaşam tarzına varacaktır. Belki olmak istediği yer orasıdır fakat öyle bir yaşam elde etmek pek de kolay bir iş değildir. Zirveye varmak için yoldaki zorlu bölgelerden geçmek ve çıkılmaz görünen dağın zirvesine tırmanmak gerekir. Fakat bu zorlu yolda aklında hep sorular vardır: İdeal kiloya ulaşmak için bunca zahmete katlanmalı mı yoksa şu an bulunduğu yerde daha mı rahat bir konumdayım?

Diyet yapmak için uğraşan kişilerin aklında hep düşünceler bulunur. Zayıflamak için programlar yapmak, bazı yiyeceklerden uzak durmak, açlık dönemleri geçirmek gibi durumlar kafamızı kurcalayıp durur. Oysa bu durumlarla uğraşmaktansa bulunduğumuz durumda rahat rahat yaşamak daha rahat gelir. Diyet yapmak için yola çıkanlar genelde zoru gördükleri zaman bulundukları küçük tepelerine süratle geri dönerler.

Bazen bir programa başlamak veya diyet yapmak için işe koyulmak istediğimizde motivasyonun önce gelmesi gerektiğini düşünürüz. Fakat çoğu zaman motivasyon yaptıklarımızdan sonra gelmektedir. Küçük bir değişiklik yapmak (günlük 30 dk yürüyüş, yemeklerden önce tokluk sağlaması için kuru yemiş tüketmek) bize motivasyon kazandırır.

Bizim buradaki amacımız, sizlere diyet yapmak ile ilgili rahatsız edici duygulardan uzaklaştıracak araçlar vererek; size o güzel dağın zirvesine en kolay ve acısız bir şekilde ulaştırmaktır.

Genelde diyet yapmak için yola çıktığımızda başarılı olup olamadığımızı verdiğimiz kilolarla ölçmeye çalışırız. Eğer hedeflediğimiz kiloya ulaşırsak başarmış olduğumuzu, ulaşamazsak ise başarısızlığa uğradığımızı düşünürüz. Fakat normalde, uzun bir süre boyunca küçük miktarlarda kilo alıp veririz; hatta kilo vermeye çabaladığımız zaman bile kilo aldığımız olur. Düşük karbonhidratlı yiyeceklerle diyet yapmak hızlı kilo verdirir. Bunun nedeni karbonhidrat yetersizliğinin kaslardaki glikojeni azalttığında doğan bol su miktarıdır. Karbonhidrat geri döndüğü zaman, glikojen de kaslara döner ve suyu çeker. Bunun sonucunda da kilolar hızla geri gelir. Dolayısıyla düşük karbonhidratlı yiyeceklerle diyet yapmak, insana ilk başlarda iki ile beş kilo verdirir. Aslında bu geçici su eksikliğinden kaynaklanan sahte kilo kaybıdır.

Diyet yapmak ve düzenli bir şekilde programa bağlı kalmak istiyorsak daha önceden anlattıklarımızı ve yapmamız gerekenleri kısa başlıklar halinde tekrarlayalım;

Kilo vermek için sıkı çalışmalar yapmak yerine akıllı ve düzenli bir şekilde programlar yaparsak daha çok sonuç alabiliriz.
Yemek için doğru tercihler yapmalı ve vücudumuzu asla yemek konusunda zorlamamalıyız.
Göbek yağı, tüm yağlardan sağlık riski en fazla olanıdır. Genel kilo değil, bel çevresindeki yağları dikkate almamız gerekir.
En önemlisi de kilo vermek için aç değil tok olmamız gerekmektedir.
Diyet yapmak için yola çıktığımızda kendimize ait stratejik programlar edinmemiz gerekmektedir. Örneğin sürekli tok kalmak için gün boyunca yemeliyiz. Çünkü ne kadar az yersek o kadar beynimiz açlığı algılar ve yağ depolamak için beynimize emirler verir. Aynı zamanda öğünlerde çok yememek için yemekten hemen önce kuru yemiş tüketirsek beynimiz midemize tokluk sinyalleri gönderir ve çok fazla yemeyiz. Havuç ve elma gibi yiyecekler de açlığımıza bastırmak için idealdir. Bu yüzden bu yiyecekleri el altında bulundurmamız bizim için yararlı olacaktır.

Diyet yapmak ve programlı bir şekilde zayıflamak isteyenler burada geçen kolay ve herkesin yapabileceği şeylerle yeni bir yola koyulabilirler. Unutmamak gerekir ki motivasyon eylemden sonra gelir. Bu yüzden ilk zamanlarda hayal kırıklığına düşmememiz ve her zaman azimli ve sabırlı bir şekilde yolumuza devam etmemiz gerekir. Hepimizin kendimize ait sağlıklı ve yararlı bir programı olmalıdır.

Umarız aradığınız bilgilere burada ulaşmışsınızdır. Diyet yapmak için yola çıktığınızda sizi hiçbir şey hayal kırıklığına uğratmasın, sabırlı olun. Hepinize sağlıklı günler dileriz.
 
Üst