• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Doğu’nun Venedik’i Suzhou

Yusuf

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
3 Nis 2015
Konular
1,134
Mesajlar
5,405
MFC Puanı
7,440
Doğu’nun Venedik’i Suzhou

Çin’deki rotamızı bahçeleri ve kanallarıyla ünlü Jiangsu eyaletine bağlı Suzhou kentine çeviriyoruz. Suzhou, her yerini saran kanallardan dolayı Doğu’nun Venedik’i diye anılıyor


dogu-nun-venedik-i-suzhou-89136-5.jpg

OKTAY ARSLAN- oktayyarslan@yahoo.com
Suzhou'yu gezmeye başladıktan sonra Çin'in ünlü sözü, “Gökyüzünde cennet varsa yeryüzünde Suzhou ve Hangzhou var” sözüne katılmadan edemiyorsunuz. Şehirde Çin’in en önemli dört klasik bahçesi arasında sayılan Humble Administrator’s Garden, The Garden of the Master of the Nets, The Lingering Garden bulunuyor. Bu bahçeler 1997’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girerek koruma altına alındı.
Bugün şehirde toplam 60 adet bu klasik bahçelerden var. Geçmişteki Qing ve Ming hanedanlıkları döneminde imparatorlar zenginliklerini ve ihtaşamlarını göstermek için bu bahçeleri yaptırmışlar
dogu-nun-venedik-i-suzhou-89139-1.jpg

Kun Operası
İki günlük Suzhou gezimde ben Humble Administrator’s Garden ve The Lingering Garden’ı gezdim. Bahçelere giriş bileti 200 yuan.
Gittiğim gün şansıma güneşli bir hava vardı. Bahçenin her yerini gezmek için en az beş-altı saat gerekiyor. Bahçenin dört ana giriş kapısı var. Bu ana girişlerde klasik bahçelerin haritaları bulunuyor. Gezmeden önce bu haritalara bakıp nerelere gideceksek ona göre karar verip gezmekte fayda var. Bu bahçelerin içinde küçük yapay göllerden tutun da şelaleler, bambu ağacı ormanları gibi birçok gezilecek nokta bulunuyor.

Bunun yanı sıra bu bahçelerde gezinti yaparken yol güzergâhında opera gösterisi de izleyebilirsiniz. Suzhou ayrıca Çin’in her yerinde bir hayli popüler olan Kun Operası'nın da doğduğu şehir.

dogu-nun-venedik-i-suzhou-89141-1.jpg

Kaplan Tepesi
Yine bu bahçelerde gezilecek yerler arasında Kaplan Tepesi geliyor. Ben ziyaret ettiğim sırada burada restorasyon yapılıyordu. Bu tepe, şehirdeki turistik yerlerden en yüksek olanlarından biriymiş. Şekli bizim Galata Kulesi'ni andırıyor.
Rivayete göre bir beyaz kaplan, Kral Helü’nün aşağı kısımda bulunan mezarını korumak için bu tepeye çıkmış. Çinlilerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir Kaplan Tepesi. Ayrıca girişteki tabelada Kaplan Tepesi üzerinde binlerce yıllık kayalara kazılarak yazılmış şiir ve yazıların olduğu ilan ediliyor.

Çılgın tasarım
Suzhou’daki ünlü bahçeleri gezdikten sonra diğer günümü Çin Seddi’nden sonra ülkedeki en büyük mühendislik harikalarından biri olan ‘Büyük Kanal’a ayırdım. Çin’de bulunan Sarı Nehir ve Yangtze Nehri arasında yapılan bu kanalın toplam uzunluğu 1776 kilometre. Şehrin tarihi kısmında bulunan bu kanalın yapımı MÖ 5. yüzyıla kadar dayanıyor. Çılgın bir tasarım olan bu kanal, güneyin (Şanghay, Suzhou) zengin tarım bölgelerinden gelen ürünlerini kuzeydeki (Pekin,Tianjin) gibi şehirlere ulaştırıyor.
Zamanında Çin’deki şehirler arası ticaret yollarının en önemlileri arasındaymış. Kanal üzerinde yapılan tekne gezintileri ziyaretçilerin ilk tercihleri arasında. Bu tekne gezileri Suzhou şehrinden başlayarak Wuxi şehrine kadar devam ediyor. Yarım saatlik bir tekne gezintisi için yaklaşık 100 yuan ücret ödedik. Ayrıca kanal etrafında geleneksel hediyelik eşya satan dükkânlar da mevcut.

‘Para insanı köleleştirir’
Hediyelik eşya satan dükkânlardan birinde Çin tarım devrimini öven posterler vardı. Dikkatimi çeken bir posterde de: ‘İnsan köle değildir, para insanı köleleştirir’ yazıyordu.

İlklerin kenti Suzhou
Türkiye’de seramik ve porselen deyince akla nasıl Kütahya geliyorsa, Çin'de de Suzhou geliyor. Ülkede porselen ve seramik kaplar ilk olarak Suzhou’da yapılmış.

Bölgedeki toprak, seramik ve porselen yapımına uygun olduğundan bu endüstri burada bir hayli gelişmiş. Suzhou’da yapılan seramik ve porselenler dünyanın her yerine gönderiliyor. Şehrin çoğu yerinde ise bu seramik ürünlerini satan çok sayıda dükkân var.
Ekonominin gözbebeği
Suzhou ayrıca sahip olduğu işlek limanı sayesinde Çin’deki ekonomik pastadan en çok yararlanan şehirler arasında. Suzhou demir-çelik, bilişim, tekstil ürünleri dahil olmak üzere büyük bir ekonomi ve ticaret merkezi. Ayrıca Jiangsu eyaletinin ikinci büyük şehri. Bunun yanı sıra şehir, Çin’deki en önemli ipek üretimi merkezlerinden biri olarak da ünlü.

Kadınlar her yerde
Çin’in çoğu şehrinde karşılaştığım gibi Suzhou’da da kadınları hayatın her alanında görmek mümkün. Taksi şoföründen tutun, sokaklarda yerleri süpüren temizlik görevlisine kadar her yerde kadının söz sahibi olduğunu görüyoruz.
Çin’e yolunuz düşerse, Şanghay’a hızlı trenle 25 dakika mesafedeki Suzhou’nun bahçelerini ve kanallarını görmeden gitmeyin derim.



OKTAY ARSLAN- oktayyarslan@yahoo.com
 

Yusuf

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
3 Nis 2015
Konular
1,134
Mesajlar
5,405
MFC Puanı
7,440
Güzel yermiş hayran kaldım bir tekne turu hiç fena olmaz yanıma kimi Sezeni mi EsiLa mı alsam ki...bir düşüneyim...
 

Yusuf

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
3 Nis 2015
Konular
1,134
Mesajlar
5,405
MFC Puanı
7,440
Düşündüm karar verdim geziye iki dostum olan Sezen ve EsiLa ile beraberce gitmeye karar verdim..
Kabul ediyormusunuz...?
 
Üst