• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Egzersiz yaptığınızda vücudunuz 9 yaş gençleşiyor

İlda

Özel Üye
Üyelik Tarihi
17 Kas 2012
Konular
1,235
Mesajlar
5,399
MFC Puanı
1,490
Egzersiz yaptığınızda vücudunuz 9 yaş gençleşiyor




Bilimsel bir ifadeyle anlatmak gerekirse; 9 yıllık biyolojik yaşlanma avantajı elde etmiş oluyorsunuz. Öyle ki, zaman kavramı oluştuğundan beri medeniyetlerin rüyası genç kalmak üzerine olmuştur. Eğer sonsuza dek yaşayamazsak, en azından yaşlanma sürecini yavaşlatabilir miyiz ve mümkün olduğunca hayatlarımızı uzatabilir miyiz? diye…

Şimdi, Brigham Young Üniversitesi’nden araştırmacılar belirli bir fiziksel egzersiz türünün hücrelerimizdeki yaşlanmayı yavaşlattığını bulduklarını söylüyorlar. Sonuç olarak, önemli ölçüde daha genç bir kişinin katettiği yol ile eşleşen daha iyi sağlık ve fiziksel koşullanma anlamına geliyor.

Veriler ve araştırma

Larry Tucker adlı bir egzersiz biliminin profesörü tarafından yönetilen BYU’daki araştırmacılar, Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi adı verilen Hastalık Kontrol ve Önleme Araştırma Projesi’ne katılan 5.823 yetişkin eğitildi. Bu çalışma, katılımcıların günlük fiziksel aktivitelerini takip etmiştir. Özellikle, insanların 30 günlük bir süre boyunca 62 egzersiz türünü uyguladıkları gözlenmiştir.

CDC çalışması ayrıca “telomer uzunluğu değerleri” adlı bir şeyi de ölçmüştür… Telomer nedir diye açıklamak gerekirse; DNA sarmalımızın ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır diyebiliriz.

Onlar bizim biyolojik saatimiz gibidir ve yaşla ilgili bir korelasyona sahiptirler. Bir hücre çoğaldığında, uç başlıkların az bir kısmını kaybederiz. Bu nedenle, yaşlandığımızda, telomerlerimiz kısalıyor.

İşin ilginç yanı BYC’nin Tucker, CDC araştırmasının verilerini inceleyerek, insanların göreceli telomer uzunluğunu çeşitli fiziksel aktivite seviyeleri ile ilişkilendirebildiğini iddia etmesidir. Tucker, insanların fiziksel aktivite düzeylerini, dört kategoride incelemiştir. Yerleşik, düşük, orta ve yüksek şeklinde… İlk üç kategorideki kişilerin telomer uzunluklarının kabaca benzer olduğu bulunmuştur. Fakat son kategori için, yüksek seviyede fiziksel aktivite yapan kişiler, diğer kişilere oranla 140 amino asit daha fazla salgılamışlardır. Tucker’ın Koruyucu Tıbbın Temmuz 2017 baskısında yayınlanan makalesine göre “dokuz yıllık biyolojik yaşlanma avantajı” ortaya çıkıyor.

Bunu yerine getirmek için yüksek düzeyde fiziksel aktivite uygulayın ve hücreleriniz bu sayede genç bir insanın hücrelerine benzeyecektir.

Ne kadar egzersiz yapmanız gerekir?

BYU araştırmacıları, sınırlama yapmak zorunda kaldılar. Bu nedenle çalışma amaçları için; kadınlara 30 dakika, erkeklere 40 dakika koşu yapmaları için yüksek düzeyde fiziksel aktivite tanımladılar ve bunu beş hafta olarak sınırlandırdılar. Bir taahhüt gerektiren düzey budur, muhtemelen daha sağlıklı olma kararı almak isteyen herkesin yeteneklerinin ötesinde değildir. Ve tabii ki, bu artan egzersiz daha iyi sağlık ve daha uzun yaşam arasındaki bağlantıyı bulmaya çalışan herhangi bir yöntemle yapılan ilk çalışma değildir!

Örneğin, son zamanlarda, Mayo Clinic’teki araştırmacılar, çeşitli nedenlerle benzer bir sonuca varmışlardır. Yaşlanmanın önemli yan etkisi: düzenli olarak yüksek yoğunluklu aralıklarla eğitim alan kişilerin yeni proteinler oluşturmada daha verimli olan hücrelere sahip olduklarını keşfettiler.

BYU araştırma projesine gelince, fiziksel egzersizin telomer uzunluğunu nasıl koruduğu sorusu çalışmanın parçası değildi; Tucker, oksidatif strese ya da iltihaba bağlı olabileceğini düşünüyordu… Her iki durumda da, yaşlanma kaçınılmazken, yaşımızı en azından kısmen kontrol edebileceğimiz bir şey olduğuna işaret ediyor. Tucker, “Hepimiz yaşından daha genç görünen insanları tanıyoruz. Fiziksel olarak ne kadar aktif olursak, bedenlerimizde de o kadar az biyolojik yaşlanma olur” diyor

Sosyalmedya
 
Üst