• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Endonezya’da dünyanın en eski mağara resmi

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370

Endonezya'da dünyanın bilinen en eski mağara resmi bulundu. 45 bin 500 yıl önce çizildiğine inanılan resimde, bir domuz gerçek boyutlarıyla tasvir ediliyor. Keşfi yapan arkeologlar, ilk mağara sanatı geleneklerinin nerede ve ne zaman ortaya çıktığını anlamak açısından Endonezya'nın önemini vurguladı.​


image.jpeg

Adam Brumm, Adhi Oktaviana, Basran Burhan, Maxime Aubert

DUVAR
- Yakın zamanda Endonezya’nın Sulawesi adasında bulunan ve hayvanları konu edinen son derece eski bir mağara resminin tarihi özelliklerini araştırdık. Bulunan resimde, adaya özgü küçük (40-85 kg) ve kısa bacaklı bir yaban domuzu olan Sulawesi siğil domuzunun (Sus celebensis) görüntüleri tasvir edilmişti.

Günümüzden en az 45.500 yıl öncesine dayanan bu mağara resmi, hayvan dünyasının en eski tasviri ve muhtemelen en eski figüratif sanat (temsil etmek istediği şeye benzeyen bir imge) olabilir, ancak kesin bilgiler henüz ortaya çıkarılmadı.



ENDONEZYA’DA BUZ DEVRİ SANATI​

Sulawesi, varlığı ilk kez 1950’lerde bildirilen çok sayıdaki mağara sanatı örneğine ev sahipliği yapıyor.

Yakın zamana dek, bu sanatın, on binlerce yıldır Sulawesi’de yaşayan avcı-toplayıcılardan çok, yaklaşık 4 bin yıl önce güney Çin’den buraya gelen Neolitik dönem çiftçilerinin eseri olduğu görüşü hakimdi. Artık bunun doğru olmadığını biliyoruz.

2014 yılında, Güney Sulawesi kaya sanatıyla ilgili bulduğumuz ilk tarihleri bildirdik. Resmin üzerinde doğal biçimde oluşan maden birikintilerinin (kalsit) uranyum dizisi analizine dayanarak, bir mağarada bulunan bir insan elinin şablon olarak kullanıldığı çizimin en az 40.000 yıl önce yaratıldığını ortaya çıkardık. Bu bulgu, Avrupa’daki ünlü Buz Devri mağara sanatı ile uyumlu görünüyor.



Daha sonra, 2019 yılında başka bir mağarada, Sulawesi siğil domuzu ve cüce bufaloları (anoas) avlayan insan-hayvan melezi figürleri tasvir eden muhteşem bir tablo keşfettik. Bu av sahnesi en az 43.900 yıllık ve doğaüstü varlıkların ilk tasvirlerini barındırıyor olabilir.



Son çalışmamızda, Sulawesi’deki kaya sanatının tarihini biraz daha geriye taşıyoruz.
 
Üst