• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Eriğin Faydaları

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
Gülgiller familyasındandır, kabukları ince ve ceviz büyüklüğünde olan erik B vitamini açısından zengin bir meyvedir. Kültürü yapılmakla birlikte yabani olarak da yetişmektedir. Anavatanı Anadolu olarak bilinmektedir. Ancak göçler ve savaşlar nedeni ile de farklı iklim bölgelerine de kendisini adapte ederek yetişmektedir. Bahar aylarında can erik ilerleyen zamanla birlikte olgunlaşarak japon eriği olmaktadır. Erik taze olarak ya da kurutulmuşu tüketilebilmektedir. Eriğin kompostosu da yapılabilmektedir.
A ve C vitamini ile bakır mineralleri, potasyum ve lif kaynağı olan erik fosfor ve demir de içermektedir.

erigin-faydalari.jpg


Eriğin Sağlığa Faydaları
Sinir sistemini güçlendirir, kansızlığı giderir. Böbreklerin çalışmasını destekler. Karaciğerde görülen rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Erik ağacının beyaz çiçekleri de kurutulup bal ile karıştırılarak tüketildiğinde bağırsak solucanlarının düşürülmesinde etkilidir. Erik zengin lif kaynağı olması nedeni ile de bağırsakların çalışmasını düzenler. Bağırsak kurtlarının düşürülmesinde yarar sağlamaktadır. Erik ağacının yapraklarının demlenmesi sureti ile hazırlanan çayla gargara yapılması boğaz iltihabının giderilmesinde ve bademcik rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Östrojen hormonunu dengelediği bilinmekte olup menopoz döneminde ki bayanların sık sık tüketmesi tavsiye edilmektedir. Erik hem tedavi edici hem de hastalıklardan koruyucu özelliği sayesinde tam bir sağlık deposudur.
Eriğin Bağırsaklara Faydası: Eriğin bileşenin de bulunan lifler bağırsakların çalışmalarını düzenler. Bağırsak kurtlarının tedavisinde etkin rol üstlenebilmektedir.
Erik Astıma İyi Gelir: Erik bir çok hastalığın nedenli olan serbest radikaklleri ortadan kaldırdığı için, başta kalp, inme, kalk krizi olmak üzere astım, bronşit gibi hastalıklara yakalanmama ve tedavisinde önemli rol oynayabilir.
Göz Sağlığı İçin Erik: Erik aynı zamanda görme kabiliyetinin korunmasını sağlar. Yaşlılıktan kaynaklanan göz hastaıklarına yakalanma riskini azaltır.
Diyabete İyi Gelir: Erik bol miktrada C vitamini içermektedir. Serbest radikalleri bünyede ortadan kaldırarak kalp damar sağlığını korur. Bunun yanında diyabet ve kolesterol gibi sorunların ortadan kalkmasını sağladığı düşünülür.
Kanser Vakalarını Engeller: Bu konuyla alakalı olarak yapılan bir çok çalışma eriğin göğüs, meme ve solunum yolu kanserlerinin oluşmasına engel olduğu tesbit edilmiştir. Özellikle günümüzde çok sık rastlanan meme kanserine karşı etkilidir.
Erik Kalp Dostudur: Eğer eriğin en çok hangi organa faydası var diye bir soru soracak olsak cevabı mutlaka kalp olur. Çünkü kolesterol, diyabet hastalıklarını engelleme yanında, antioksdian özelliğinden dolayı damarların tıkanmamasını sağlaması, kanı temizlemesi ve bir çok diğer özelliğinden dolayı kalp sağlığına inanılmaz faydaları vardır.
Sindirim Sistemine Eriğin Faydaları: Eriğin anlık olarak cevap verdiği diğer pronlemler ise sindirim sistemi sorunlarıdır. Doğal bir müsil görevi görerek özellikle bağırsakların çalışmasına innaılmaz katkıda bulunabilir.
Mukula Dejenerasyonuna Karşı Erik: Erik ayrıca, makula dejenerasyonu karşı korumaya yardımcı olabilir. Günlük 3 porsiyon Erik yemek yaşa bağlı makula dejenerasyonu gelişme riskini azaltabilir. Sabahları aç karınla tüketilmesi etkisini arttırır.
Eriğin Kan Hücrelerine Faydaları: Eriğin bünyede demiri absorbe etme yeteneği vardır.Bu yeteneği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu demiri karşılayabilir. Bu da kan dolaşımını sağlar ve kansızlığı engeller.
Erik Vücudu Temizler: Erik bünyede bulunan toksinleri temizler, bunun yanınd akabızlığı da önler . Genel anladmda sindiriöm sistemi için çok etkili bir besin kaynağıdır. Bu özelliğinden dolayı eriğin mükemmel bir temizleyici eleman olduğunu söylemek mümkün.
Erik Safra ve Karaciğer Sağlığını Korur: Eriğin içerdiği çözünür lifler özellikle safra ve karaciğer sağlığı için önemlidir. Bu özelliği ile safra ve karaciğerin aşırı şekilde çalışarak yorulmasına engel olur.
Eriğin Diğer Faydaları: Eriğinsağşığa faydaları saymakla bitmez. Kadınlarda menepoz sonrası kemik sağlığını korur. Enfeksiyon hastalıklarına iyi elmektedir. İçerdiği magnezyum sayesinde kas sorunlarını giderebeilir, kasların yorgunluğunu alır ve rahatlama sağlar, kramp vakalarını azaltır, içeridği folat, hamile kadınlarda fetüs gelişimi için çok önemlidir. Kilo vermeye yardımcı olur. Errik suyu özellikle cilt sağlığını koruru, erik aynı zamanda yaygın olarak bakım ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Doku sağlığını korur, güneş ışınlarından kaynaklanan zararları giderebilir, bünyeyi ve savunma sistemini güçlendirir. Hastalı dokuları onarabilmektedir. Eriğin aynı zamanda saç sağlığına da inanılmaz katkıları vardır. Kafa dersine erik suyu uygulandığında kepek sorunlarını da ortadan kaldırabilir. Böbrek üstü bezi yorgunluğu için iyi bir çözüm olabilir.
 

LaiLa

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
20 May 2015
Konular
1,822
Mesajlar
5,290
MFC Puanı
6,400
Ay erik vardı iyi aklıma getirdin :D:D yiyeyim bari :D:D
 

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
bende az önce yedim sulu sulu...
 

vioLeta

Özel Üye
Üyelik Tarihi
29 Tem 2015
Konular
946
Mesajlar
1,610
MFC Puanı
540
Öff canım istedi benimde . Eriğe bayılırım. Yararlarıda güzel. Teşekkürler bilgilendirdiğin için emeğine sağlık
 
Üst