Neler yeni
Türkiye'nin En Güncel Forum Sitesi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı yada giriş yapmalısınız. Forum üye olmak tamamen ücretsizdir.

Fark etmeden zayıflayın

DeStina

Her Nasip Vaktine Esirdir
MFC Üyesi
Konum
İzmir
  • Üyelik Tarihi
    9 Haz 2015
  • Mesajlar
    12,429
  • MFC Puanı
    2,960
  • MFC Seviyesi

Fark etmeden zayıflayın



Ayrım Etmeden Diyet yaşamı kolaylaştıran bir yemek yeme sistemidir. Türkiye’nin ve dünyanın neresinde olursanız olun bulabileceğiniz besinlerden hazırlanabilen bu sağlıklı beslenme eğitimi, kilolarınızı koruyabilecek düzene alışmanızı sağlar. Bu sistemde bireylerin fiziksel ve sosyal koşulları değerlendirilir. Fiziki muayeneleri yaptırılır. Şişmanlığa neden olan bütün faktörler değerlendirilir, bilimsel veriler ile desteklenerek kişiye özel beslenme desteği planlanır. Bu sistemde bireylerin diyetleri birbirine asla benzemez.

Fark Etmeden Diyet ile haftada 0.5-1.0 kg kilo kaybetme planlanır. Optimal başarı için süreklilik, devamlılık ve programı iyi anlayabilmek şarttır. Sistemin başarısı için bireyin sevdiği fiziksel aktivite seçilir ki bu yürüyüştür. Düzenli yapması hedeflenir, teşvik edilir.

Besinleri seçerken ayrım Etmeden Diyet’in kuralları çok önemlidir. Bunun dışında sağlıklı beslenmede 10 adım kuralı bulunmaktadır. Bu 10 altın kaide hastalıklardan korunmada da oldukça ehemmiyet kazanırken, kilo fazlalığı olan bireylerin kolay kilo vermesinde, kilo fazlalığı olmayanların kilo korumasında oldukça yol gösterici olmaktadır. Bunlar;
Her gün 4 temel besin grubunu beslenmenizde bulundurun. (Süt grubu, et grubu, sebze-meyve grubu ve ekmek-tahıl grubu) 3 ana öğün yemek yemeğe özen gösterin. Öğünler arası vasat 4-5 saat olsun. Sevdiğiniz fiziksel aktiviteyi düzenli yapın. Sağlıklı yağları seçerek yürek sağlığınızı koruyun. Taze, ucuz, mevsime uygun bol sebze ve meyve tüketin. Kemik sağlığınız için kalsiyumdan zengin beslenin. Kansızlığı önlemek beslenmeniz demir destekli olsun. Rafine tahıl ürünleri yerine kepekli olanlarını yiyin. Daha az tuz, şeker ve kahve tüketin. Sağlıklı hazırlama ve pişirme yöntemlerine uyun

Besin Seçimi
Yağlar: Yağlarda çeşitlilik en sağlıklısı. Salata ve zeytinyağlı yemeklerinize zeytinyağı veya ayçiçeği yağı; pilav, makarna, börek ve keklerinize margarin ekleyerek hazırlayabilirsiniz.

Çorbalar: Mutlaka çorbaları öğün öncesinde 1 kase içmeye özen gösterin. konut yapımı veya hazır çorbaları beslenmenizde güvenle bulundurun. Çorbaları hazırlarken kişi başına 1 tatlı kaşığı yağ ekleyin. Sebze çorbaları tercihiniz olsun.

Tatlılar, şekerler ve çikolata: Sade şeker, şekerli içecekler, hamur tatlıları, bisküvilerden uzak durmak en sağlıklısı. Bunun yerine az yağlı, az şekerli, kuru yemişli kekler veya az yağlı süt ve az şeker ile hazırlanmış pudingler, meyveli tatlılar, çikolata kırıntılı az şeker ve az yağ eklenmiş kurabiye veya meyve tartları haftada 2–3 kere 1 porsiyon olarak yenilirse kilo vermenizin durmasına engellenmiş olur.

Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt ve peynirde tercihiniz mutlaka yüzde 50 yağ içeren, yani az yağlı süt ürünleri olmalıdır. Bunun dışında benim de hastalarıma önerdiğim çok kıymetli bir besin olan kefiri de yoğurt yerine tüketebilirsiniz. Böylece metabolizmanız daha süratli çalışacak düzenli kilo kaybetmenize yardımcı olacaktır.

Sebzeler: Sebzeler beslenmemizin baş tacı olmalıdır. Mevsime uygun, beyaz, koyu yeşil, sarı ve al sebzeler mutlaka yemeklerimizde bulunmalıdır. Lahana, mısır, patates, havuç, ıspanak vb… en güzel örneklerdir. Sebze yemeklerini pişirirken zeytinyağlılara kişi başı 1 yemek kaşığı, etli yemeklere yağ eklemeden pişirmeye özen göstermelisiniz. Mümkün olduğunca az suda ve az pişirerek yemek daha süratli kilo verdirmekte ve kanser yapıcı maddelerin vücuttan süratli bir şekilde atılmasını sağlamaktadır. Tuzlanmış, sirke ile işlem görmüş ve kızarmış sebzelerden uzak durmalısınız.

Meyveler: Meyveleri kabuklu ve parçalamadan yemek en sağlıklısı. Eğer suyunu içmek istiyorsak hemen sıkıp tüketmek gerekmektedir. Dondurulmuş, konserve taze meyve olmadığında tüketilebilir. Domates suyu sınırsız içilebilecek bir meyve suyudur.

Ekmek ve tahıllar: Tam taneli tahıldan yapılan ekmekler en favori ve sağlıklı ekmeklerdir. Cevizli, ay çekirdekli, çavdar, kepekli, yulaflı gibi… bulgur, kepekli makarna, erişte, tarhana, kuskus mutlaka beslenmemizde bulunmalı. Cips, kraker, şekerlendirilmiş tahıllar, kekler, çörekler beslenmemizde nadir tüketmemiz gereken besinlerdir.

Et ve et yerine geçenler: Yağsız al et, tavuk, balık, hindi eti, kuru baklagiller, yumurta, kuru yemişler daha çok tercih edilmeli; salam, sosis, sucuk, kavurma, pastırma gibi işlenmiş etler ya sebzelerle yenmemeli ya da nadir tüketilmelidir.

Fark Etmeden Diyetin Tüyoları
Sağlıklı kilo verme süreci içerisinde beslenmenize, hindi eti ve lahana çeşitlerini koymak tiroid çalışmasını hızlandıracaktır. Eğer tiroidle ilgili herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, haftanın 1 veya 2 günü 4 köfte kadar hindi eti tüketebilirsiniz. Tuzsuz yer fıstığı, ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumları, zaman zaman fasıla öğünlerinizde 1 avuç kadar tüketmeniz sağlıklı yağları bitkisel besinlerden almamızı sağlayacaktır. Sağlıklı bitkisel yağları ve beraberinde bitkisel kimyasalları almak vücutta yağ yakınımın artmasına yardımcı olmaktadır. Salatalara nar tanesi veya nar ekşisi koymak önemlidir. Nar, içerdiği antioksidan aktif maddeler ile bağışıklık sisteminizi koruyarak daha sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur. Sağlıklı kilo vermek için haftanın 2-3 günü kahvaltılarınızı 1 kase az yağlı süt içerisine 1 orta boy armudu doğrayıp 5 yemek kaşığı yulaf ile karıştırarak tüketmeniz etkili bir alternatif olacaktır. Yemek sonrasında fasıla öğün olarak tüketilen kuru meyve alternatifleri, hem içeriğindeki zengin antioksidanlar nedeniyle hem de metabolizmayı sürekli aktif tutması nedeniyle mutlaka kullanılmalıdır.

Selahattin Dönmez’in web sitesinden alınmıştır.
 
Üst Alt