• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gebelik Sürecinde Büyüme Geriliği Olan Bebek

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Gebelik yaşına göre aşırı küçük doğan bir bebekte genellikle yüzde 10 un altında büyüme geriliği olduğu kabul edilir.
Rahim içi büyüme geriliği, cenin plasenta aracılığıyla anneden yeterli besin alamadığı zaman ortaya çıkar. Büyüme geriliğiyle doğan bir bebek, normal boyutlarda bir yeni doğanın sahip olduğu miktarda vücut yağına sahip değildir. Bu nedenle, bebek normal vücut ısısını ve kan şekeri düzeyini korumakta güçlük çeker. Ayrıca, büyüme geriliği olan birçok bebek, en azından erken çocukluk boyunca yavaş büyür. Ayrıca zeka geriliği de görülebilir.

Birçok durum ve yaşam tarzı özelliği rahim içi büyüme geriliğine yol açabilir. Sigara içen, uyuşturucu kullanan ya da çok miktarda alkol alan bir kadının küçük bir bebeği olması daha büyük olasılıktır. Kötü beslenen ya da yeterli kilo almayan bir anne de, küçük bir bebek doğurma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bazı kronik hastalıklar da risk altında olmanıza yol açabilir.

Hamilelikle ilgili durumlar büyüme geriliğine neden olabilir. Bu durumlar arasında plasenta ve kordon anormallikleri, cenin enfeksiyonları ya da kusurlu gelişim ve birden fazla ceninin olması bulunur.

Doktorunuz rahim içi büyüme geriliğinden kuşkulanıyorsa, muhtemelen bir ultrason çektirmenizi isteyecektir.

Sigara içtiğiniz, alkol aldığınız, uyuşturucu kullandığınız ya da iyi yemediğiniz için cenin uygun bir hızla büyümediği zaman, bazen daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yararlı olabilir.

Ancak sık sık doğumun suni olarak başlatılması ya da bir sezaryen ameliyatının yapılması gerekli olur. Bebeğin zamanının dolmasına daha çok varsa, böyle erken bir doğumun riski, bebeği rahimde bırakıp kötü beslenmeye devam etmesine izin vermenin riskinden daha azdır.


 
Üst