• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gebelikte Öksürük Tedavisi

diShy

Onursal Üye
Üyelik Tarihi
27 Kas 2009
Konular
32,527
Mesajlar
50,860
MFC Puanı
2,580
Gebelikte Öksürük




Öksürük Nedenleri: Genellikle, burun, yutak, gırtlak ya da ağız gibi üst solunum yollarında meydana gelen tahriş ya da iltihaplanma sonucu olabileceği gibi, alt solunum yollarındaki rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Ayrıca, toz ya da polen gibi çeşitli maddelerin solunum yoluna girmesi sonucu vücut öksürerek tepki verebilir.

Öksürük, bazı yollarla yumuşatılarak akciğerlerde biriken balgamın dışarı atılması kolaylaştırılabilir. Özellikle balgam sökücü özelliği olan doğal tedavilerin faydası olabilir. Ballı ılık sütü bu anlamda faydalı bir karışım olarak belirtmek mümkün. Bunun dışında ılık limon ya da elma suyu içerek de öksürüğü hafifletmek söz konusu olabilir. Ayrıca öksürüklerin şiddetli olduğu durumlarda, bebeği olası bir olumsuzluktan korumak için doktorunuz da size bir şurup önerebilir.
 

Loony

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
16 Eyl 2014
Konular
305
Mesajlar
1,352
MFC Puanı
180
Hamilelikte öksürük tedavisinde kullanılabilecek bazı öksürük damlaları vardır. Ancak ev tedavileri birçok vakanın kolayca atlatılmasını sağlar. Hamilelikte öksürük, bebeğinize hiçbir zarar vermez.

Hamilelikte Öksürük Neden Olur?
1) Bağışıklık Sistemindeki Değişimler

Hamile kadının soğuk algınlığı, grip, boğaz iltihabı gibi bazı hastalıklara yakalanma riski bir miktar daha yüksektir. Bunun nedeni bebeğinizi yabancı biri gibi algılamaması gereken bağışıklık sistemi fonksiyonlarınızın, hormonlar sayesinde değişmesi ve hamileliğinize ayak uydurmasıdır.

2) Hamilelik Nezlesi

Hamilelikle birlikte artan östrojen hormonu, burundaki mukoza tabakasının şişmesine yol açabilmektedir. Hamilelik nezlesi adı verilen bu durum burun tıkanıklığına zemin hazırladığı gibi, akıntıya ve hamilelikte öksürüğe de neden olabilmektedir.

3) Mide Yanması (Reflü)

Hamilelikle birlikte artan progesteron hormonu, kasların gevşemesini sağlayarak kadını doğuma hazırlar. Ancak bu durum mide kapağındaki kasların da gevşemesine yol açar. Ayrıca sindirimi yavaşlatır. Tüm bu etkenlere büyüyen bebeğin karın boşluğuna baskı yapması da eklenince hamilelikte reflü ve öksürük kaçınılmaz olabilir.

4) Diğer Nedenler

Hamilelik dışındaki zamanlarda da görülebilen aşağıdaki sorunlar hamilelikte öksürüğe yol açabilir:

Alerji; özellikle kokulu maddelere karşı geliştirilen alerji
Bahar nezlesi
Astım
Bronkospazm (kronik bronşit, alerji veya böcek ısırığı gibi etkenlerle tetiklenebilen, solunum yollarındaki kontrolsüz kasılmalar)
Hamilelikte Öksürük Bebeğe Zarar Verir Mi?
Hamilelikte öksürüğün karın bölgesinde neden olduğu kasılma, bebeğe hiçbir zarar vermez. Bu yüzden öksürük bebeğime zarar verebilir diye endişelenmeyin. Öksürük hiçbir problem yaratmayacaktır. Ama öksürüğün altında yatan bir hastalık varsa, o tedavi edilmelidir.

Gebelik haftasına bağlı olmak üzere öksürük, belki az miktarda idrar kaçırmaya neden olabilir. Kegel egzersizleri sayesinde bu sorundan kurtulmak kolaylaşır.

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?
Hamilelikte öksürüğe iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:

1) Alınabilecek İlaçlar

Hamilelik öncesinde rahatça kullanabildiğiniz birçok ilaç, hamileliğiniz esnasında size ve bebeğinize zarar verebilir. Bu nedenle herhangi bir ilaç kullanmadan önce eczacınıza danışmalısınız. Sorunsuz bir hamilelik geçiren anne adayları için aşağıdaki ilaçlar genellikle güvenli olmaktadır:

Zencefilli, mentollü veya ballı pastiller
Vicks öksürük şurubu (dekstrometorfan içermemesine dikkat ediniz)
Parasetamol (önerilen dozu aşmayınız)
Tylenol
Reçetesiz satılan birçok farklı öksürük damlası, hamile kadınlar için tehlike arz etmemektedir. Ancak riski sıfıra indirmek için eczacınıza hamile olduğunuzu söylemeyi unutmayınız.

2) Alınamayacak İlaçlar

Doktorunuz aksini söylemediği sürece, hamileliğiniz esnasında aşağıdaki ilaçları kesinlikle kullanmayınız:

Dekonjestanlar (Bazı burun ve boğaz spreyleri)
İbuprofen (Nurofen)
Naproksen vb. iltihap giderici ağrı kesiciler
Aspirin
Kodein
Kafein veya alkol içeren ilaçlar
Eğer öksürüğünüz sırt ağrısına da yol açıyorsa, doktorunuza danışmadan hiçbir ağrı kesici kullanmayınız.

3) Ev Tedavileri

Hamilelik esnasında daha hassas bir takip gerektirdiği için ilaç tedavisinde öncelik verdik. Ancak aşağıdaki ev tedavileri, ilaç tedavilerine ihtiyaç bırakmadan çoğu hamilelikte öksürük vakasının iyileşmesini sağlayacaktır:

Tuzlu Su İle Gargara: Bir çay bardağı suda yarım çay kaşığı tuz çözerek gargara yapın. Boğazınızdaki iltihabı azaltarak mukusu çözecektir. Tuzlu suyu kesinlikle yutmamalısınız.

Buhar: Solunum yollarınızı tahrişten kurtarmak için neme ihtiyacınız var. Bu amaçla odanızda nemlendirici cihazlar çalıştırabilir, ılık bir buhar banyosu yapabilirsiniz. Nemlendirici cihazınıza Vicks VapoRub veya mentol esansları ekleyerek etkisini artırabilirsiniz.

Bol miktarda ılık – sıcak sıvı tüketin. Ballı ılık su iyi bir seçenektir.
C vitamini ile bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için taze sıkma portakal suyu için.
Okaliptüs yağ damlası eklediğiniz bir tencere suyu kaynattıktan sonra, dikkatli şekilde buharını soluyabilirsiniz.
Bazı bitki çayları hamilelikte tehlikeli olabilir, ancak nane veya zencefil (çayını çok fazla olmamak kaydı ile) güvenle yudumlayabilirsiniz.
4) Hamilelikte Öksürükten Korunun

Aşağıdaki önlemler sayesinde hamilelikte öksürüğün çabuk iyileşmesini sağlayabilir, tekrarlanma riskini azaltabilirsiniz:

Soğuk algınlığına veya gribe yakalanmış kişilerle yakın temas kurmayın, şahsi eşyalarını kullanmayın.
Hijyen kurallarına dikkat edin, özellikle ellerinizi sık sık yıkayın.
Yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Susuz kalmayın.
Meyve, sebze, protein ve kaliteli yağların dahil olduğu dengeli bir beslenme programı takip edin.
Hamilelikte öksürük kalıcı ise ihmal edilmemeli ve tıbbi destek alınmalıdır.
 
Üst