• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Geçmişten Günümüze Ünlü Türk Matematikçileri

DarkWoman

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
27 Kas 2019
Konular
5,318
Mesajlar
11,488
MFC Puanı
66,370
gecmisten-gunumuze-unlu-turk-matematikcileri-t.jpg




Türk bilim tarihine baktığımızda, tarihe damga vurmuş, yaptıkları çalışmalarla kendilerinden sonra gelenlere rehberlik etmiş birçok bilim insanına rastlamak mümkündür. Bu bilim insanlarının bilim dünyasına yaptıkları katkılarla bilim aleminde Türk milletini başarıyla temsil etmişlerdir. Aşağıda sıraladığımız geçmişten günümüze ünlü Türk matematikçileri de bu bilim insanları arasındadır.


Harezmi​

770-840 yılları arasında yaşayan Harezmi, hayatını matematik, astronomi ve coğrafya konularında çalışarak geçirmiştir. Sıfır rakamını keşfederek matematiğe kazandırması ile bilinir. Matematik ile ilgili El-Kitab’ul Muhtasar fi’l Hesab’il Cebri ve’l Mukabele, Kitab al-Muhtasar fil Hisab el-Hind, el-Mesahat adlarında kitapları vardır.

Ahmet Fergani​

9. yüzyılda yaşamış olan Fergani, matematik ve astronomi alanlarındaki çalışmaları ile bilinir.

Ömer Hayyam​

1048-1131 yıllarında arasında yaşamıştır. Tıp, fizik, astronomi, cebir, geometri ve yüksek matematik alanlarında önemli çalışmaları vardır. En büyük eseri Cebir Risalesi’dir. kübik denklemleri incelemiş ve bu denklemleri sınıflandırmıştır. Matematik tarihinde ilk kez bu sınıflandırmayı yapan kişidir.

Uluğ Bey​

1393-1449 yılları arasında yaşayan Uluğ Bey, matematik ve astronomi alanında çalışmalar yapan başarılı bir hükümdardır. Kurduğu rasathane ile bir çok bilim insanının başarılı çalışmalar yapmasına vesile olmuştur.

Ali Kuşçu​

15. yüzyılda yaşayan bu bilim insanı Türk-İslam dünyasının en ünlü matematikçilerindendir. uluğ Bey tarafından kurulan Semerkant rasathanesinin ilk müdürlüğünü yapmıştır. Risale-i Muhammediye adlı eserinde cebir ve hesap konularındaki çalışmaları yer alır.

Matrakçı Nasuh​

Doğum tarihi bilinmeyen ünlü matematikçi 1553 tarihinde vefat ettiği biliniyor. Matrak adlı oyunun mucidi olduğu sanılmaktadır. Uzunluk ölçülerini gösteren cetvellere hazırlayarak kendinden sonra gelenlere önderlik etmiştir. Cemâlü’l-Küttâb ve Kemalü’l- Hisâb ile Umdetü’l-Hisâb’ı adlı kitapları matematikçiler tarafından bir süre matematik el kitabı olarak kullanılmıştır.

Molla Lütfi​

Doğum tarihi bilinmemekle birlikte 1495 yılında öldüğü bilinmektedir. İlk doktoralı matematikçimizdir.

Kerim Erim​

1894-1952 yılları arasında yaşamıştır. 1940-1952 yılları arasında Üniversitesi Fen Fakültesi’ne bağlı Matematik Enstitüsü-‘nün başkanlığını yapmıştır. Mekaniğin matematik esaslara dayandırılmasına da öncülük etmiştir.

Selman Akbulut​

Profesör Doktor olan Selman Akbulut yurt dışında eğitim görmüş ve yurt dışındaki bir çok üniversitede eğitmenlik yapmıştır. Matematik alanında bir çok çalışmaya imza atan Selman Akbulut Türk Matematik Derneği, Amerikan Matematik Derneği ve Doğa – Türk Matematik Dergisi Editörler Kurulu’na üyedir.

Salih Zeki​

1864-1921 yılları arasında yaşamıştır. Türkiye’de bugünkü gerçek üniversitelerin kurucusu olarak bilinir. Matematik, fizik ve fen derslerini batılı yöntemleriyle Türkiye’ye ilk olarak Salih Zeki getirmiştir.

Cahit Arf​

1910 yılında Selanik’te doğmuştur. Fransa’da yüksek öğrenim görmüştür. Doktorasını Almanya’da yapmıştır. Türkiye’de İstanbul Üniversitesi ve ODTÜ’de eğitmenlik yapmıştır. TÜBİTAK’ın kurucu üyelerindendir. 1985-1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığını yapmıştır. Ünlü Arf Halkaları teoremini ortaya atmış ve kanıtlamıştır.

Ali Nesin​

1956 yılında İstanbul’da doğan Ali Nesin, günümüzün en önemli matematikçilerindendir. Yurt dışında bir çok üniversitede görev alan Ali Nesin, 1995’te yurda dönerek Bilgi Üniversite’sinde göre yapmaya ve çalışmalarına devam etti. Ali Nesin’in Matematik ve Korku, Matematik ve Doğa, Matematik ve Sonsuz, Develerle Eşekler, Önermeler Mantığı adlı kitaplarının yanısıra çeşitli dergilerde çıkmış bilimsel makaleleri ve İngilizce bir kitabı bulunmaktadır. Matematiksel araştırma alanı “Morley mertebesi sonlu gruplar”dır. Aynı zamanda, üç ayda bir yayımlanan, Matematik Dünyası adlı bir matematik dergisi çıkarmaktadır.
 
Üst