• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Güncel Geleceğin Teknolojileri Teknoloji Nedir.?

1663067526827.png

Son zamanlarda günlük hayat içinde sıklıkla kullandığımız bir kelime var: teknoloji. Sohbetlerin çoğunda en az bir kez geçen teknolojinin gerçek anlamı sorulduğunda çok az kişi tam bir cevap verebiliyor. Gerçekte teknoloji ne demek, teknolojinin faydaları ve zararları, teknoloji bağımlılığı, teknoloji araçları gibi konularda bilmek istediğiniz birçok konuyu bu yazıda bulabilirsiniz.
andardının iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Teknolojiye yatırım yapan işletmelerde çalışan motivasyonu, refah, yüksek verimlilik ve büyüme oranları artıyor. Teknoloji pandemi gibi olağanüstü durumlarda uzaktan çalışmaya izin veriyor. Dahili ve harici iletişim, proje yönetimi ve üretkenlik teknoloji araçları sayesinde daha kolay bir hal alıyor.


1663067716630.png

Teknoloji Nedir.? :

Teknoloji insanların ihtiyaç ve isteklerini karşılamak üzere hedefe ulaşmak için kullanılan çevreyi geliştiren, değiştiren ve hatta dönüştüren bilgi, beceri, yöntem ve süreçlerinin tamamı olarak tanımlanıyor. İnsanlar teknolojiyi mal veya hizmet üretmek, bilgiye ulaşmak ve kullanmak gibi amaçlarla kullanabiliyor. Teknoloji sayesinde bilimsel araştırmalar yapılabiliyor ve insanlığın yararı için önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Teknoloji Tarihi :

Teknoloji tarihi araçların ve tekniklerin icat edilmesiyle aynı zamanda başlıyor. Teknoloji terimi Yunanca sanat ve zanaat anlamındaki techne kelimesinden geliyor. Önceleri uygulamalı sanatları tanımlarken kullanılan kelime, şimdilerde çevremizdeki ilerlemeyi ve değişiklikleri tanımlamak için kullanılıyor. Günümüzde teknolojinin insan hayatındaki yerine bakılırsa teknoloji tarihi ancak insanlık tarihinin son bulmasıyla sonlanacak gibi görünüyor.

Teknolojinin Faydaları Nelerdir.? :

Teknolojinin saymakla bitmeyecek birçok faydası bulunuyor. Teknoloji öncelikle bilgiye ulaşmada kolaylık sağlıyor. İnsanlara ulaşım, tedavi yöntemleri, bilimsel çalışmalar, ev işleri ve daha birçok alanda zaman kazandırıyor. İletişimi daha kolay hale getirirken uzakları yakınlaştırıyor. Bankacılık gibi birçok sektörde inovasyon imkânı veriyor. Yapay zekâ kullanımıyla insanların yapamayacaklarını yapılabilir ve üstesinden gelinebilir kılıyor.

Teknolojik gelişmeler, çalışma ortamlarının ve işyerindeki insanların yaşam standardının iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Teknolojiye yatırım yapan işletmelerde çalışan motivasyonu, refah, yüksek verimlilik ve büyüme oranları artıyor. Teknoloji pandemi gibi olağanüstü durumlarda uzaktan çalışmaya izin veriyor. Dahili ve harici iletişim, proje yönetimi ve üretkenlik teknoloji araçları sayesinde daha kolay bir hal alıyor.
eknolojinin faydalarından biri olan yapay zekâ kavramı hızla gelişiyor. Yapay zekâ henüz hayata geçirilen bir teknoloji olmasına rağmen özellikle sağlık ve endüstri alanlarındaki faydaları şimdiden saymakla bitmiyor. İnsanlar artık yalnızca hayal ediyor, geliştirmesi ve uygulaması yapay zekâya kalıyor. Modern teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş yükünün hafiflemesinde yapay zekânın rolünün de artacağı düşünülüyor.

Eğitimde teknoloji sınıflara eğlence getiriyor. Öğrencilerin motivasyonunu artırmak için öğretim becerileri geliştirilebiliyor, bilimsel yöntemler entegre edilebiliyor. Öğrencilere eğitimlerinde yardımcı olmak için yazılımlar ve teknolojik aletler bulunuyor. Bunları sınıf ortamına adapte etmek etkili öğrenmeye katkıda bulunuyor. Bunun yanı sıra uzaktan eğitim teknolojisi de teknolojinin en büyük faydalarından biri olarak kabul ediliyor.

Teknolojinin Zararları Nelerdir.? :

Teknolojinin zararları psikolojik ve fizyolojik olarak değerlendirilebiliyor. Psikolojik olumsuz etkilerinden biri izolasyon olarak biliniyor. Sosyal medya gibi teknolojiler insanları bir araya getirmek için tasarlanmasına rağmen bazen tersi etki yapabiliyor. Sosyal medya kullanımı yüksek seviyede olan kişilerin düşük seviyedekilere göre sosyal çevrelerinden üç kat fazla izole olduklarını ortaya koyan araştırmalar mevcut.
Teknolojinin fizyolojik olumsuzluklardan biri de göz yorgunluğu. Ayrıca teknoloji bağımlılığı ileri seviyelerde vücudun baş, boyun ve omuz bölgelerinde ağrıya neden olabiliyor. Uzun vadeli etkilerden olan duruş bozukluğu da zamanla kas-iskelet sisteminde sorunlara yol açabiliyor. Uzmanlar fiziksel olumsuzluklardan daha az etkilenmek için 20-20-20 kuralının (20 dakika ekran-20 saniye ara-20 adım yürüyüş) uygulanmasını öneriyor.

Ayrıca insanlar teknolojiye çok fazla güveniyor ve gerçek hayattaki şeylere olan ihtiyacı ve yardımlaşmayı unutabiliyor. Teknoloji bağımlılığı kimi zaman hastalık halini bile alabiliyor. Çocuklar sosyal medyada çok fazla zaman geçiriyor ve siber zorbalığa maruz kalabiliyor. Bu da zihinsel durumlarını olumsuz yönde etkiliyor ve hayata karşı olan ilgilerini kaybetmelerine neden oluyor.

Teknolojinin Hayatımıza Etkisi Nasıl Olmuştur.? :

Teknoloji, bireylerin iletişim kurma, öğrenme ve düşünme biçimlerini etkiliyor. Topluma yardımcı oluyor ve insanların günlük yaşamda birbirleriyle nasıl etkileştiklerini belirliyor. Teknolojinin toplum hayatında en çok öğrenmeyi etkilediği de söylenebiliyor. Öğrenmeyi daha etkileşimli ve işbirlikçi hale getirerek insanların öğrendikleri ve sorun yaşadıkları malzemelerle daha iyi etkileşim kurmalarına yardımcı oluyor. Kaynaklara erişimi kolaylaştırıyor.

Bir başka etki de iletişim alanında gözleniyor. Teknoloji halihazırda birçok yeni elektronik iletişim yöntemi geliştiriyor ve yaşamlarımıza dahil ediyor. Örneğin e-postalar ve sosyal ağlar sayesinde dünyanın diğer tarafında yaşayan bir insanla iletişim kurulabiliyor. Bu iletişim sayesinde teknoloji daha fazla ve daha hızlı gelişebiliyor.
Teknoloji ve sağlık endüstrisi etkileşimi oldukça önemli. Sağlık endüstrisindeki teknolojik gelişmeler insanların güvenli ve sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. İnsanlar telefon uygulamalarıyla bile sağlık durumunu takip edebiliyor. Tedaviye erişilebilirliğin artması, yaşlılar için sağlık hizmetlerinin zenginleşmesi ve ameliyathanelerde ileri teknoloji kullanan hastane sayısının artması gibi etkiler de teknolojinin insan sağlığına katkıları arasında.

Modern teknoloji, akıllı saat ve telefon gibi işlevsel cihazların yolunu açıyor. Bilgisayarlar her zamankinden daha hızlı, daha taşınabilir ve daha güçlü. Takip edilmesi gereken çok fazla yeni teknoloji olduğu için uyum sağlamak zor görünebiliyor. Ancak bu yeniliklerin hayatı kolaylaştırmak, hızlandırmak, daha iyi ve eğlenceli hale getirmek için yapıldığını unutmamak gerekli.

Dünya Tarihine Etki Eden Teknolojik Gelişmeler :

Yüzyıllar boyunca insanların yaşam şeklinin o kuşağın karşılaştığı teknolojik ilerleme tarafından belirlendiği veya etkilendiği bir gerçek. Teknolojideki gelişmeler, insanın kişi olarak kendi sınırlarını aşma yeteneğine sahip olduğu anlamına geliyor. Teknolojik ilerlemenin yardımı insanın mevcut yaşam şeklini kolaylaştırmaya yardımcı olurken daha yeni ve daha yenilikçi fikirler geliştirmesi gerekliliğini de ortaya çıkarıyor.

Kâğıdın bulunması günümüz bilgisayar teknolojisinin ilk aşaması. Günümüzde fazla üstünde durulmuyor ancak eğer kâğıt bulunmasaydı, düşünceleri kaydedeceğimiz bir malzeme olmayacaktı. Elektrik de dünya tarihini etkileyen önemli icatlardan biri olarak kabul ediliyor. İnsanlar şimşeği gözleyerek doğadaki gücün nasıl kullanılabileceğini bugün bile görüyor. Elektrik olmasaydı birçok modern gelişmenin gerçekleşemeyeceği, hala mum ışığı altında vakit geçirileceği biliniyor.

Matbaanın icadı da dünya tarihini etkileyen en önemli gelişmelerden biri. Matbaayla birlikte insanların düşüncelerinin yüzyıllarca kalıcı olarak kaydedildiği ve başkalarıyla paylaşıldığı bir yöntemin ortaya çıkması çok önemli bir gelişme. Matbaa insanların ilk kez kitap ve diğer el yazmalarının basılmasına izin verdiği için kişilerin entelektüel olma şeklini modernize ettiği de söylenebilir.


1663067999745.png

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra içten yanmalı motorun keşfi, antibiyotikler, telefon, araba, uçak, yarı-iletkenler, bilgisayar ve optik lenslerin icadı dünya tarihinin mihenk taşlarından. Her bir teknolojik gelişme insanın kişi olarak kendi sınırlarını aşma yeteneğine sahip olduğu, yenilikçi fikirler üretebileceği anlamına geliyor ve dünya tarihinde yeni mihenk taşları için yol açıyor.

Geleceğin Teknolojileri Nelerdir.? :
Geleceğin dünyayı değiştirecek birçok teknolojik gelişmeye gebe olduğu tahmin ediliyor. Tam olarak bilmek mümkün değilse de gelişme gösterecek ve belki de keşfedilecek yeni alanlar olduğu öngörülebiliyor. Bilim insanları hayatımızı daha kolay, sağlıklı ve güvenilir hale getirecek heyecan verici ve etkileyici gelişmeler için çalışmaya devam ediyor. Bizlere ise yeni hayata alışmak kalıyor. Kendini iyileştiren ‘yaşayan beton’, hibrit robotlar, sanal gerçeklik, 760 mph trenler, kalp sağlığını izleyen t-shirt, sesle orman yangınlarına müdahale, kanser tespiti yapabilen mikro iğneler, alkol ölçen otomobiller, hızlı şarj olabilen otomobil bataryaları, akıllı gıda etiketleri, silikon çipler üzerinde akıllı nöronlar, mükemmele yakın yalıtım gibi teknolojik ürünler şimdilik sadece hayalleri süslüyor.

Kaynakça : Vergonen



 

Hasan İskan

Şanlıurfa
Emektar Üye
Üyelik Tarihi
17 Ağu 2022
Konular
348
Mesajlar
2,017
MFC Puanı
26,020
Öncelikle üç boyutlu baskı hakkında biraz teorik bilgiden bahsedelim. Üç boyutlu baskı, sanal ortamda tasarlanmış herhangi şekildeki bir üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemidir. Bu işlem, üç boyutlu yazıcı (3D Printer) ile gerçekleştirilir. Baskılar birçok türde ham maddenin kullanılması ile yapılabilir. Üç boyutlu yazıcılarda en yaygın kullanımı olan ham madde PLA ve ABS adı verilen sert plastiklerdir.

Üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibi bilgisayar ortamında hazırlanmış herhangi bir üç boyutlu bir nesnenin sanal olarak katmanlara bölünmesine ve her bir katmanının eritilen ham madde dökülerek üst üste gelecek şekilde basılmasına dayanır. Üretimin tamamlanması, oldukça kısa sürede gerçekleşir. Bir insanın günlerce uğraşıp yapabileceği ürün, 3D Printer sayesinde birkaç saatte ve hatasız bir şekilde yapılabilir.

Ekran Alıntısı
çalışma prensibi

Üç Boyutlu Yazıcılar ile Neler Yapılabilir?

Bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak tasarlanan her şey 3D Yazıcı ile üretilebilir. Üç boyutlu yazıcıların yaygın kullanım alanlarına göz atalım. Geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan üç boyutlu yazıcılar, birçok sektör tarafından çok kısa sürede benimsendi ve kullanılmaya başlandı. Dental, kuyumculuk, maket tasarımı, prototip, kalıplama işlemleri, medikal, moda. Bunun dışında bilgisayar ortamında boyutlanan akla gelebilecek tüm tasarım fikirleri, üç boyutlu yazıcılar tarafından üretilebilir.

Üç Boyutlu Yazıcıdan Çıkmış Ürünler

Maket Tasarımı

img_2628


Kuyum Ürünlerinin Üretimi

Interlocking-brass-01


Çeşitli Objeler

random-3D-printed-things


Plastik Ürünler

Screenshot_2
Medikal Ürünler

maxresdefault


3D Yazıcı ile Üretilmiş Bir Gitar

1012_c7fcbad095d9460fd4c50ec039a1d878


Kısacası Sanal Ortamda Tasarlanan Her Şey

3D-printing-small-business
 

Hasan İskan

Şanlıurfa
Emektar Üye
Üyelik Tarihi
17 Ağu 2022
Konular
348
Mesajlar
2,017
MFC Puanı
26,020
Geçtiğimiz günlerde Finlandiya kökenli telefon şirketi Nokia, dünya çapında efsaneleşmiş 3310 model telefonunu piyasaya yeni haliyle sürdü.

Yenilenme furyasına uyum sağlayamadığı gerekçesiyle, piyasadan yavaş yavaş çekilen şirket, neden böyle bir inovasyon hamlesi yaptı merak konusu. 3310 modelinin yenilenmeye ihtiyacı var mıydı; yoksa şirket popüler modeli ile dikkatleri üzerine çekmek mi istiyordu?



Şirket, yenilenen modeliyle dünya telefon devlerinin karşısında bir rakip de olamazdı. Ünlü teknoloji yazarlarına göre Şirket, müşterileriyle aralarındaki zedelenen bağı yenilemek, eskiye duyulan özlemi daha modern ama aynı kalıp bir model ile gidermek ve müşterileri tekrar zamanının rakipsiz markasına çekmek istiyordu. Nokia, çağa ayak uyduramamasının sonuçlarını, bir takım hamlelerle düzeltmek istiyordu. Marka, sonraki yıllarda da inovasyon hamlelerine yönelse de istediği başarıyı elde edemedi.

Şimdi Nokia’yı bir kenara bırakarak, teknoloji dünyasında yolculuğa çıkalım ve fotoğraflarla cep telefonlarının gelişim sürecini ele alalım.

1983: Motorola DynaTAC 8000X modelli telefonu piyasaya sürdü. Telefon analog bir yapıya sahipti.

Inventor Martin Cooper holds one of the first mobile phones in this undated handout photo.
Cep telefonunun mucidi Martin Cooper
1992: Nokia, 1011 model numaralı telefonu piyasaya sürdü. Bu ilk seri üretim cep telefonu oldu. 1994 yılına kadar üretimi devam etti.

c9294fab624ff40064ee86afa1bf091a


1994: IBM şirketi dokunmatik ekrana sahip ilk telefonu üretti.

image


1996: Motorola StarTAC ile ilk kapaklı cep telefonu piyasaya sürülmüş oldu. Kapağı ekranı kapatacak şekilde tasarlanmıştı.

IM000001.JPG


1996: Nokia, 8110 modeli ile kaydırılarak açılan kapağa sahip telefon yaptı. Şeklinden dolayı bu modele “muz telefon” diyenler oldu. Matrix filminde kullanıldı.

nokia-8110_1138408


1996: Nokia, Nokia 9000 Communicator isimli ilk akıllı telefonu tanıttı. Bir laptopu andıran görüntüsü ve büyük bir Q klavyesi vardı. İçinde Intel 386 işlemcisi bulunuyordu.

nokia-9000-1




1999: Nokia, 7110 modeli ile ilk defa telefona entegre bir WAP tarayıcı ile sunuldu ve bu telefonlara özel internet yayını başladı. Böylece cep telefonları ilk defa internetle tanışmış oldu.

nokia-7110


1999: Nokia, 5210 modeli ile ilk su geçirmeyen telefonu tanıttı. Oldukça tartışma konusu olan bu telefonu kimse suya atıp test etmeye cüret edemedi bile.

maxresdefault


1999: Samsung, SPH-M100 Uproar adında MP3 çalabilen bir cep telefonu üretti.

p187pp6o851tn75pi14sg10trthd3




1999: Nokia 3210 gizli antene sahip olan T9 akıllı metin oluşturma aracına sahip o zamanların en stabil telefonuydu ve 160 milyonun üzerinde sattı. Ülkemizde de en çok satın alınan telefonlardan biri oldu.

s-190ebc87c7e0fc930b58edc01f1af29ef350e724






2000: Bu yıla gelindiğinde sektöre giren firmalar artık gövde gösterisi yapıyorlardı. Bu dönemde telefonlara kamera özelliği eklendi. Sharp J-SH04 modeli ile cep telefonunda kamera dönemini açtı.

231011Sharp J-SH04


2000: Nokia 3310 dünyanın en popüler telefonlarından biri oldu ve 126 milyondan fazla sattı.

maxresdefault




2003: BlackBerry Quark 6210 cep bilgisayarı/telefon entegrasyonunun ilkiydi.



blackberry








2007: iPhone ismiyle çıkış yapan telefonlar, zamanla daha popüler hale geldi. Otomatik rotasyon sensörü, çoklu dokunma sensörü, dokunma hassasiyet sensörü, dokunmatik QWERTY klaye gibi oldukça popülerleşecek olan birçok yeniliği tek seferde getirdi.

iphone.0




Apple, dünya mobil telefon pazarına “inovasyon” kavramını getiren ilk cihazları tasarladı. Dünya cep telefonu piyasasını belirleyen iPhone, zamanla kendisine birçok rakip edindi. İOS işletim sistemine sahip telefonların karşısında, Android işletim sistemi telefonların en güçlüsü, “Samsung” duracaktı. Bu rekabet ortamında Windows işletim sistemini kullanan Nokia, gerekli inovasyonu sağlayamadı ve popülerliğini kaybetti. Mobil telefon piyasasında çok güçlü markalar olsa da Samsung ve iPhone arasında çıkan anlaşmazlıklar iki şirketin de ününe ün kattı.

2007-2015: iPhone evrimi

iPhone 5S parmak izi okuyucusuna sahip ilk telefon oldu.

iphone-evrimi-1024x290


2010-2016 : iPhone telefonların ilk rakibi Samsung S Serisi
samsung-evolution
2017: Yıllar geçtikçe donanım özelliklerinin yanında değişen bir özellik daha vardı. Dünya devi iki markanın telefonlarına baktığımızda dikkat çeken ilk özellik, cep telefonlarının boyutlarıydı.

İki markanın son çıkan modellerine baktığımızda, boyutlarının ve renk skalalarının aynı olduğunu görüyoruz. 1983 yılında başlayan mobil telefonu teknolojisi, yıllar geçtikçe devamlı olarak boyutlarda küçülme eğilimine girse de 2017 yılına geldiğimizde bu akımın geçerliliğini yitirdiğini söyleyebiliriz.

iphone-7-galaxy-s7-karsilastirma-3-1475949223


3310 telefonun yeni halini de koyalım.

Comp-2-phone-3310-v3
 

Hasan İskan

Şanlıurfa
Emektar Üye
Üyelik Tarihi
17 Ağu 2022
Konular
348
Mesajlar
2,017
MFC Puanı
26,020

Dünyada İlk Kaydedilen 100 Domain :​


2018 itibariyle Dünyada kayıtlı domain sayısı 339,8 Milyona ulaştı. Dünyada her yıl kaydedilen domain sayısı ortalama %4-5 artıyor.

Dünyada ilk kaydedilen domain 15 Mart 1985 tarihinde symbolics.com adına alınmıştır. İlk 100 domaini kaydeden firmalar genellikle bilişim firmalarıdır. Bu firmalar arasında Microsoft yoktur. Bununla birlikte ülkemizden 1990 a kadar kaydedilen herhangi bir domain olmamıştır.

Tescil edildikleri tarih sırasına göre dünyada tescil edilen ilk 100 domain aşağıdadır:

Kaydedilen DomainKayıt Tarihi
symbolics.comMart.15.1985
bbn.comNisan.24.1985
think.comMayıs.24.1985
mcc.comTemmuz.11.1985
dec.comEylül.30.1985
northrop.comKasım.7.1985
xerox.comOcak.9.1986
sri.comOcak.17.1986
hp.comMart.3.1986
bellcore.comMart.5.1986
ibm.comMart.19.1986
sun.comMart.19.1986
intel.comMart.25.1986
ti.comMart.25.1986
att.comNisan.25.1986
gmr.comMayıs.8.1986
tek.comMayıs.8.1986
fmc.comTemmuz.10.1986
ub.comTemmuz.10.1986
bell-atl.comAğustos.5.1986
ge.comAğustos.5.1986
grebyn.comAğustos.5.1986
isc.comAğustos.5.1986
nsc.comAğustos.5.1986
stargate.comAğustos.5.1986
boeing.comEylül.2.1986
itcorp.comEylül.18.1986
siemens.comEylül.29.1986
pyramid.comEkim.18.1986
alphacdc.comEkim.27.1986
bdm.comEkim.27.1986
fluke.comEkim.27.1986
inmet.comEkim.27.1986
kesmai.comEkim.27.1986
mentor.comEkim.27.1986
nec.comEkim.27.1986
ray.comEkim.27.1986
rosemount.comEkim.27.1986
vortex.comEkim.27.1986
alcoa.comKasım.5.1986
gte.comKasım.5.1986
adobe.comKasım.17.1986
amd.comKasım.17.1986
das.comKasım.17.1986
data-io.comKasım.17.1986
octopus.comKasım.17.1986
portal.comKasım.17.1986
teltone.comKasım.17.1986
3com.comAralık.11.1986
amdahl.comAralık.11.1986
ccur.comAralık.11.1986
ci.comAralık.11.1986
convergent.comAralık.11.1986
dg.comAralık.11.1986
peregrine.comAralık.11.1986
quad.comAralık.11.1986
sq.comAralık.11.1986
tandy.comAralık.11.1986
tti.comAralık.11.1986
unisys.comAralık.11.1986
cgi.comOcak.19.1987
cts.comOcak.19.1987
spdcc.comOcak.19.1987
apple.comŞubat.19.1987
nma.comMart.4.1987
prime.comMart.4.1987
philips.comNisan.4.1987
datacube.comNisan.23.1987
kai.comNisan.23.1987
tic.comNisan.23.1987
vine.comNisan.23.1987
ncr.comNisan.30.1987
cisco.comMayıs.14.1987
rdl.comMayıs.14.1987
slb.comMayıs.20.1987
parcplace.comMayıs.27.1987
utc.comMayıs.27.1987
ide.comHaziran.26.1987
trw.comTemmuz.9.1987
unipress.comTemmuz.13.1987
dupont.comTemmuz.27.1987
lockheed.comTemmuz.27.1987
rosetta.comTemmuz.28.1987
toad.comAğustos.18.1987
quick.comAğustos.31.1987
allied.comEylül.3.1987
dsc.comEylül.3.1987
sco.comEylül.3.1987
gene.comEylül.22.1987
kccs.comEylül.22.1987
spectra.comEylül.22.1987
wlk.comEylül.22.1987
mentat.comEylül.30.1987
wyse.comEkim.14.1987
cfg.comKasım.2.1987
marble.comKasım.9.1987
cayman.comKasım.16.1987
entity.comKasım.16.1987
ksr.comKasım.24.1987
nynexst.comKasım.30.1987
 
Üst