• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gelmiş Geçmiş Türk GNU Linux İşletim Sistemleri

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
turk-isletim-sistemi2.jpg



“Bir ülkenin özgürlüğü işletim sistemiyle başlar” diyor Pardus Topluluk sürümü. Aslında ne kadar kendi ürettiğin yazılımı kullanıyorsan o kadar özgürsün.


Türk işletim sistemleri​


Yazılım dünyasının uçsuz bucaksız bir alan olmasına karşın son yıllara kadar Türkiye’nin pay sahipliği pek azdı. Türkiye’de günlük işler yürütülürken yabancı ülkelerin yazılımları kullanılıyordu. Üstelik devlet dairelerinde bile. Bu kullanım hem güvenliği riske ediyor hem de sonu gelmez maliyetlere sebep oluyordu. Üstelik bireysel kullanıcılar da yabancı yazılım kullandıkları için onlar da risk grubuna giriyordu.


Turkuaz Linux​


İlk işletim sistemimiz İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri H. Turgut Uyar ve F. Kağan Gürkaynak ile Yeditepe Üniversitesi öğrencileri Giray Devlet ve Nurhan Çetin’in bir araya gelmesiye geliştirilen işletim sistemidir. Çekirdek öbek sayısı 10 ve toplam katkı yapan sayısı 100’e çıkmasına rağmen tasarı sürekli olamamıştır. Fakat Türk işletim sistemi tarihinde en önemli noktaya sahip Turkuaz Linux, kendisinden sonra gelen sistemlere ilham kaynağı, öncü olmuştur.


Turkuaz Linux’dan kısaca bahsedecek olursak, Turkuaz Linux, Red Hat Linux 5.0 sürümü dayalı bir sistemdir. Tam 495 paket derlenip Türkçe hale getirilmiştir. İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında 1997 ve 1998 yıllarında kullanılmıştır. Ayrıca bu sistem kişisel bilgisayar dergileri ile bireysel kullanıcılara ulaşılmıştır.


Son sürüm ise 1998 yılının Nisan ayında duyurulmuştur. Turkuaz Linux’un başarısızlık sebepleri olarak yazılım pazarındaki durum ve eksik kalan yasal düzenlemeler gösterilmiştir.

gelecek-linux.jpg

Gelecek Linux


Görkem Çetin isimli bir girişimci Linux dağıtımları üretmek ve satmak amacıyla 1998’de Gelecek Linux A.Ş.’yi kurdu. Gelecek Linux’a sahip olmak için o zamanın parasıyla 39,99YTL ücret gerekiyordu. Üstelik 12 aya kadar taksit imkanı da vardı. Gelecek Linux, Red Hat tabanlı bir işletim sistemiydi.

O dönemde bazı kuruluşlar –bunların arasında üniversiteler de var- kullanmaya başlamıştı. O zamanki hava, bir Türk işletim sistemi doğmuş ve dolaylı rakibi Microsoft’a diş bileyeceğiydi. Fakat Microsoft ve Gelecek Linux A.Ş. mahkemelik oldu. Rekabet kurulu Microsoft hakkında soruşturma başlatmıştı. O dönemde basına yansıyan haberlerde gizli bir elin Gelecek Linux’un büyümesini engellendiği yazıyordu.İlerleyen zamanda Gelecek Linux A.Ş tutunamadı ve kendini tasfiye etti. Türk işletim sistemleri arasında tek ticari amaçla geliştirilmiş olandır.





Truva Linux

2004 yılının Nisan ayında bir grup gönüllü bilgisayar kullanıcı tarafından projesi başlamıştır. Projenin başlamasında başrol LinuxNet forumda atılan bir mesajdır. Projenin amacı olarak Türk GNU/Linux kullanıcılarının ihtiyaçları giderilmesi için hızlı, kolay ve kararlı bir sistem kurmaktır.

Sistem Slackware tabanlıdır. Slackware’nin tercih sebebi olarak ise üzerinde kolay oynanması ve kararlılığı gösterilmiştir. Truva da maalesef pasit bir şekilde Türk işletim sistemleri arasındadır.


turkix.png


Turkix​


Turkix işletim sistemi Türkiye ve Azerbaycan halkını hedefleyen Mandrake tabanlı işletim sistemidir. İlk sürümünü 31 Mayıs 2004’te yayınlamıştır. Bu ilk sürümün adı ise “Bismillah”tır. Canlı çalışabilir CD desteğiyle gelen ilk Türk işletim sistemi olma başarısını yakalamıştır. Türk işletim sistemleri arasında ilk canlı kullanabilir olarak gelen sistemdir.

turkix-1.png


Turkix en son kararlı sürümünü Aralık 2008’de almıştır. Sürümün adı 10.0a’dır. Proje askıdadır ve ne zaman yeni sürüm çıkacak bilinmemektedir.


pardus-logo.png
Pardus


İlk sürümü 27 Mayıs 2005’te yayınlanan ve şuana kadar en kararlı işletim sistemimiz olan Pardus, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen işletim sistemidir. Türk işletim sistemleri arasında devlet tarafından geliştirilen ilk işletim sistemimizdir. Pardus’a dair ilk planlamalar 2003’te başladı. Projenin amacı gelişen yazılım ve bilişim dünyasında Türkiye’nin kendi işletim sistemiyle bulunabilmesiydi. Ayrıca Pardus en uzun ömürlü Türk işletim sistemidir ve halen aktif olarak kullanımdadır. İki tür Pardus sürümü bulunmaktadır. Bunlar Pardus Kurumsal ve Pardus Topluluk Sürümü olarak ayrılır.


Pardus ilk yayınladığı zamanlarda Pisi paket yöneticisine sahip bir işletim sistemiydi. Fakat son yıllarda sistem Debian alt yapısına geçmiştir. Bunun sebebinin Fatih Projesi’yle ilkokul, ortaokul ve liselerde kullanılacak olan akıllı tahtalara tam uyumluluk sağlanması amacıdır.


Pardus şuanda bazı kamu kuruluşları( Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, vb.) ve bireysel kullanıcılar tarafından kullanılmaktadır.

Kaynak :
Kod:
https://www.teknoloskop.net
 
Üst