• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Girişimcilik Kültürü Yaratmanın Sırrı

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Girişimcilik, “üstlenmek” anlamına gelen Fransızca bir kelime olan girişimci olma eylemidir. Girişimciler kaynakları bulur ve yeniliği ekonomik mallara dönüştürmek için yenilik, finans ve iş zekası uygular. Bu, yeni organizasyonlarla sonuçlanabilir veya algılanan bir fırsatı yakalamak için olgun organizasyonları yeniden canlandırabilir. Girişimciliğin en bariz şekli, yeni iş kurmaktır. Bununla birlikte, son yıllarda, eğilim sosyal ve politik girişimcilik faaliyetlerini içermektedir. Girişimcilik, bir firma veya büyük organizasyon içindeki faaliyetleri tanımlarken, buna iç girişimcilik denir ve büyük işletmelerin kuruluşlarını ayırdığı durumlarda kurumsal girişimciliği içerebilir.

Girişimciliğin ekonomiye sağladığı faydalar şu kavramlarla özetlenebilir:

• Yaratıcılık ve yenilikçilik
• Yeni ürünler, yeni hizmetler ve yeni işler
• İstihdam yaratma
• Milli gelirde artış
• Dengeli bölgesel kalkınma
• Daha iyi yaşam standardı
• Ekonomik gücün dağılması
• Sosyal yardım olanaklarının iyileştirilmesi

Girişimciler motive olur ve proaktif olarak sorunlara çözüm bulmak için çalışırlar. Girişimcilik yapısı, bir çalışanın bulunduğu şirket yapısı içinde girişimci gibi davranmasına izin verir. Bir şirkette girişimciliği teşvik etmenin bazı anahtar yolları vardır. Liderlik guruları, yöneticileri her zaman çalışanlarını sorumluluklarının mülkiyetini almalarına, başarılı olmaları için özgürlük ve destek vermeleri konusunda güçlendirmeye teşvik etmektedirler. İşte bu durumu açıklayan bir kelime vardır, bu kelime de girişimciliktir. Bu yazıda bir şirkette girişimcilik kültürü yaratırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır.

Girişimcilik Kültürü
Girişimcilik, bir şirkette çalışanların şirket sınırları dahilinde girişimci olmalarını sağlayan bir sistem olduğu zaman söz konusu olur. Bu bireyler inovasyon arayışında motivedirler, proaktiftirler ve herhangi bir başarısızlığın kendilerini kişisel olarak etkilemediğini bilirler, çünkü her hâlükârda zarar görenin şirketleri olduğunu bilirler. Girişimcilik kültürü bir şirket için önemlidir, çünkü çalışanların becerilerini şirkete ve kendilerine fayda sağlamak için kullanmalarına izin verir. Onlara şirket içinde büyüme ve şirketin kazancı için yenilikçi olma özgürlüğü verir.

Girişimcilik, bir soruna en iyi çözümü ararken bir şirket içinde bağımsızlık ve özerklik ortamını teşvik etmektedir. TransPerfect ticari dil hizmetleri şirketinin kurucu ortağı ve CEO’su olan Phil Shawe göre, girişimcilik, çalışanların şirket içinde girişimci bir ruha sahip olduğu zaman ortaya çıkmaktadır. Bu dönemler çalışan her bir personel sanki kendi işini yürütüyor gibi bir tutum içerisinde olduğu dönemlerdir. Bunu her çalışan kendi başına ya da kendi departmanlarında yapabilir ve her şey yerinde iyi bir sisteme sahip olmakla ilgilidir.
Girişimciler işletmecilerin sahip olduğu aynı ruh ve güce sahiptir, ancak kendi şirketlerini kurmak yerine, problemleri çözmek, yeni pazarlara girmek, çözümü oluşturmak ve çözümü çalıştırmak için kendi inisiyatiflerini işverenleri için kullanırlar. Bununla birlikte ikisi arasındaki en büyük fark, bireyin başarısına bağlı olarak örgütün kazanması veya kaybetmesidir, birey ise kişisel risk almadan girişimcilik deneyimi kazanır.

C & M Group CEO’su Chirag Kulkarni, Inc ile yaptığı röportajda, Girişimciler büyük ve küçük şirketlerde büyümenin kilit faktörleri, olduğunu belirtmiştir. Girişim için kurumsal deneyime sahip bireyler aranılıyorsa, girişimci ruha sahip kişiler işe alınmalıdır çünkü bu yapıda kişiler kurumsal kargaşaları anlarlar, ancak yine de şirketi büyütmeye çalışmak için yönlendirilir ve motive edilirler.

Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Üç tip girişimci vardır: yaratıcılar, yapıcılar ve uygulayıcılar. Şirketler ve ekipler her türden en az bir girişimciye sahip olmaları gerekir ki başarılı bir iş organizasyonu oluşturulabilsin. Girişimciler, yaratıcı, yenilikçi veya tüm fikirleri ortaya çıkaran kişilerdir. Yapıcı, yapılması gereken görevlere odaklanır. Uygulayıcı her şeyin tamamlandığından emin olur. İçerik oluşturucular her zaman bir şeyler yapmanın daha iyi bir yolunu ararlar. Değişim konusunda gelişirler ve genellikle büyük resmi görebilirler. Daha az yapı ile çalışmayı severler ve detaylara odaklanmazlar. Kolayca sıkılma eğilimindedirler ve hızla ilerlemek isterler. Fikirleri hızlı bir şekilde ortaya çıkarıyorlardır, ancak onlarla hiçbir şey yapmak istemiyorlardır.
Bunun yanında uygulayıcılar; fikirleri alır ve onlarla birlikte çalışırlar. Elde edilen göreve odaklanarak sonuç ve sevgi elde etmek istemektedirler. Büyük ölçeğin net bir resmi vardır, ancak ayrıntılara inebilirler. Sorumluluk alırlar ve etkili iletişimcilerdirler ve yapı ve protokol ile kendilerini rahatsız etmezler. Sadece işi bitirmek istemektedirler. Uygulayıcılar planı uygular ve her şeyi gerçekleştirirler ve işlerin nasıl yapılacağını bilmektedir. Hedefe odaklanırlar, büyük müzakerecilerdir ve baskı altında iyi çalışırlar. Onlar önderlik ederler, başkalarını motive ederler ve hiçbir şeyin sonuçlarına ulaşmasını engelleyemezler.

Girişimcilik Nasıl Teşvik Edilir?
Şirket içinde girişimci düşünce tarzını teşvik eden bir şirket kültürü, bunu örnekleyen bir liderle başlamaktadır. Şirket kültüründe girişimciliği teşvik etmek için bazı stratejiler uygulamak gerekir, bu stratejiler her ne kadar şirketten şirkete değişse de temel adımlar aynıdır.
İşte bir işyerinde girişimcilik kültürünü teşvik etmek için temel stratejiler:

Şeffaf Olmak
Çalışanlara önemli şirket bilgileriyle güvenmek ve bunları şirket genelindeki kararlara dahil etmek, bireysel rollerine bakılmaksızın günlük iş süreçlerine daha fazla dahil olduklarını hissetmelerini sağlayabilir. Personel dağıttılan bilgilerle ilgili görüş bildirmesi önerilir.

Proaktif Davranışı Ödüllendirmek
-Liderler ve yöneticiler, çalışanlarının yaptıklarının her ayrıntısını kontrol etmemelidir. Bunun yerine, daha fazla hareket etmeli ve sorumluluğu üstlenen ve satışları, verimliliği veya ürünü kendi başlarına iyileştirmenin yollarını bulan bireyleri ödüllendirmelidirler.
-Sorunları ortaya çıktıkça düzeltmek
-Başlangıç ortamında bir sorun oluştuğunda, girişimciler sorumluluk almalı ve sorunu hemen ele almalıdırlar. Yapmazlarsa bu durum artabilir ve işin başarısız olmasına neden olabilir. Çalışanlara bu aciliyet duygusunu aşılayın ve onlara büyük ya da küçük tüm sorunları ortaya çıktıkça çözmelerini öğretilmelidir.
-Sağlıklı rekabeti teşvik etmek
-Girişimciler gibi, girişimci ruha sahip çalışanlar da yapabildikleri en iyi işi yapmak ve sonuç almak için birbirleriyle sağlıklı bir rekabet anlayışına sahip olmalıdırlar. Ancak bir lider olarak, başarılarının iç içe geçtiğini hatırladıklarından emin olmak işverenin görevidir.
 

Pisadam

CEO
Üyelik Tarihi
2 Nis 2008
Konular
1,150
Mesajlar
12,622
MFC Puanı
20,450
Maalesef ülkemizde bu girişimcilik yok denecek kadar azdır.

Mark Zuckerberg şuanki değeri 632 milyar doları bulan Facebook'u kurarken bir Üniversite girişimcisiydi bunu biliyor muydunuz? :)
 
Üst