• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gizlenen Atatürk Vasiyetinin "Gizli İçeriği"

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
Atatürk, ölümünden 50 yıl sonra açıklanmak üzere bir vasiyet bırakmıstı. Kenan Evren, 1988'de Atatürk'ün vasiyetini açmıs, ancak "açıklanmasını sakıncalı görüp" tekrar kitlemisti. Atatürk, sözlü olarak Fevzi Çakmak'ın Cumhurbaskanı olmasını ve dıs politikada da Türk-Sovyet dostlugunu vasiyet etmisti.Bu 10 Kasım'da Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün üzerinden 82 yıl geçmis olacak. Büyük önder, ölümünden 50 yıl sonra açıklanmak üzere bir vasiyet bırakmıstı. Vasiyet, Genelkurmay Harp Tarihi Dairesi'nde saklanmıstı. 1988'de dönemin Cumhurbaskanı Kenan Evren, Atatürk'ün vasiyetini açmıs, ancak "açıklanmasını sakıncalı görüp" gizli tutulmak üzere Genelkurmay Harp Dairesi'ne geri göndermisti.

KÜÇÜK AMERİKA İÇİN SAKINCALI

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun vasiyeti, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaskanı tarafından "sakıncalı" bulunmustu. Gerçekten de Atatürk'ün devrimleri ve fikirleri Türkiye'yi Küçük Amerika yapmak isteyenler için sakıncalı olabilirdi. Bu yüzden yıllarca Atatürk'ün fikirleri çarpıtıldı, sansürlendi.Ancak Atatürk'ün devlet yöneticilerine ve yakın arkadaslarına birkaç defa ifade ettigi sözlü vasiyeti çesitli kaynaklara yansıdı. Atatürk, sözlü vasiyetinde, kendisinin Cumhurbaskanı adayını açıklmıs, Türkiye'nin dıs politikasının izleyecegi hattı belirtmisti.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NA FEVZİ ÇAKMAK'I ÖNERDİ

Kaynaklara göre Atatürk, kendisinden sonra Cumhurbaskanı olarak Maresal Fevzi Çakmak'ın seçilmesini istemisti. Bu öneri, Mustafa Kemal tarafından ilk olarak dogrudan Çakmak'a da yapıldı. Hatta Genelkurmay Baskanı Çakmak'ın milletvekili olarak Cumhurbaskanı seçilebilmesi için erken seçim bile tasarlandı, anayasanın degistirilmesi bile düsünüldü. İddialara göre Atatürk, ölürken Fevzi Çakmak'ın Cumhurbaskanı olacagına emindi. Ancak daha sonradan Celal Bayar'ın İnönü'yü desteklemesiyle durum degisti ve İnönü Cumhurbaskanı oldu.

TÜRK-SOVYET DOSTLUĞUNU VASİYET ETTİ

Atatürk, Türkiye'nin dıs politikası konusundaki vasiyetini ise yakın silah arkadaslarına belirtmisti. İsmet İnönü, Atatürk'ün Türk-Sovyet dostlugunu vasiyet ettigini belirtir. Diger taraftan Atatürk, Kılıç Ali'ye ölmeden kısa bir süre önce "Dıs politikamızın temeli Sovyet dostlugudur. Sovyet dostluguna zarar vermemek sartıyla İngiltere ile bir anlasmanın faydası olur" demistir.

Tevfik Rüstü Aras ise, Atatürk'ün son sözlerinden birinin Sovyetler'le iliskilerin 1925 Antlasması çerçevesinde yürütülmesi oldugunu söyler. Türkiye ve SSCB'nin Batılı emperyalist ülkeler tarafından tecrit edildigi ve Musul Sorunu'nun Türkiye aleyhine çözümlendigi dönemde, iki ülke, 17 Aralık 1925 tarihinde Dostluk ve Tarafsızlık Antlasması imzalamıstır. Dönemin Dısisleri Bakını Tevfik Rüstü Aras ve Dısisleri Halk Komiseri Çiçerin'in imzaladıgı bu antlasma, belirli protokoller de eklenerek ve birkaç defa uzatılarak 1945 senesine kadar geçerliligini korumustur.

"SOVYETLER'E KARsI BİR SALDIRI POLİTİKASI GÜTMEYECEKSİNİZ!"

Zekeriya Sertel de Celal Bayar ve Tevfik Rüstü Aras'ı kaynak göstererek, Atatürk'ün ölüm yatagında arkadaslarına su vasiyette bulundugunu aktarır:
"Sovyetler Birligi'ne karsı asla bir saldırı politikası gütmeyeceksiniz. Dogrudan dogruya ya da dolaylı olarak Sovyetler'e yöneltilmis herhangi bir antlasmaya girmeyecek ve böyle bir antlasmaya imza koymayacaksınız."

Atatürk, son günlerinde bu konuyla ilgili önemli bir görüsmeyi de Ali Fuat Cebesoy'la yapar. Atatürk, Cebesoy'a dıs politikayla ilgili su ögütleri verir:

"Fuat Pasa, pek yakında dünya vaziyeti mütareke senelerinden daha çok ciddi olacak ve karısacaktır. İkinci büyük bir harb karsısında kalacagız. Dünyada hakim olan milletleri idare edenlerin arasında maatteessüf birinci derecede devlet adamı çıkmıyor. (Hitler'le Mussolini'yi kastederek) Avrupa'da birkaç maceraperest Almanya ve İtalya'nın basında cebren bulunuyorlar. Karsı karsıya geldikleri zayıf devlet adamlarının aczinden cüret alıyorlar. Bunlar bugün dünyayı kana boyamaktan çekinmeyeceklerdir. Eski dostumuz Rus Sovyet Hükümeti, acizlerle maceraperestlerin yanlıs hareketlerinden istifade etmesini bilecektir. Bunun neticesinde dünyanın vaziyeti ve muvazenesi kamilen degisecektir. İste bu devre esnasında dogru hareket etmesini bilmeyip en küçük bir hata yapmamız halinde basımıza mütareke senelerinden daha çok felaketler gelmesi mümkündür."

ATATÜRK, TÜRK MİLLETİNDEN GİZLENEMEZ!

Mustafa Kemal Atatürk'ü ölüm yıldönümünlerin de en iyi onun hedeflerini ve ögütlerini bilerek anabiliriz. Ama bundan da önemlisi, ülkemizin karsı karsıya oldugu tehditleri ancak Kemalist Devrim rotasına tekrar girip onu tamamlayarak bertaraf edebilecegimiz bugünlerde, Atatürk'ün yazılı vasiyetinin açıklanması çok daha gereklidir. Atatürk, artık daha fazla Türk milletinden gizlenmemelidir ve gizlenemez

Kaynak : Kuvay-i Milliye
 
Üst