• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Glüten? Glüten Nasıl Oluşur? Çölyak Hastalığı? Glüten nin Vucuda Zararları? Çölyak Hastalığı Tedavis

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
Glütenin ve gliadin adlı iki molekülün birleşmesiyle meydana gelen glüten, dünya üzerinde en çok tüketilen protein çeşitlerinden bir tanesidir. Glüten, insanoğlunun binlerce yıldır tükettiği buğdayın içindeki temel maddelerden biridir. Aynı zamanda arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda da bulunur. Ekmek hamurunun kıvama ulaşmasını ve pizza ustalarının pizza hamuruna havada döndürecek derecede esneklik kazandırmasını sağlayan glütenin ne olduğu ve zararları hala tartışılmaktadır.

Çölyak Hastalığı

Çölyak, kısaca, glüten toleransı olmayan kişilerde görülebilen ve ince bağırsakta meydana gelen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Birçok belirtisi olabilen çölyak hastalığında en sık gözlenen şikayetler şunlardır:

– Kilo azlığı
– Karın bölgesinde gözle görülür şişkinlik
– Kas zayıflığı
– Kansızlık
– Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması
– Kusma
– Bezginlik
– İştahsızlık
– Büyüme geriliği
– Ağız içinde oluşan aftlar
– İştahsızlık, gaz şikayetleri
– Eklem ve kemik ağrıları
– Sinirlilik
– Ciltte kaşıntılı döküntüler


Tanı

Hastaların yaklaşık yüzde 80’inin bu durumdan yıllarca habersiz olarak yaşadığı çölyak hastalığının tanısı her yaşta yapılabilmektedir. Ancak belirtiler başka hastalıklarla benzerlik gösterdiği için uzman hekim tarafından ayrıntılı kan testi ve ardından yapılacak ince bağırsak biyopsisi ile kesin tanı konulabilir.

Şeker hastalığı ile çölyak aynı şey değildir. Şekerin vücuda verdiği zararlar sayısız olmakla birlikte, çölyak ile diyabet arasındaki ilişki tıp dünyası tarafından hala araştırılmaktadır. Bazı bilim insanları çölyak hastalarının tip 1 diyabete yakalanma ihtimalinin normal insanlara göre 15 kat kadar fazla olabileceğini söylese de, bu alanda yeteri kadar çalışma bulunmamaktadır.

Çölyak, kadın ya da erkek her yaşta insanı etkileyebilir. Çölyak hastası olanların ortalama yüzde 10’unun aile üyelerinden birinde de hastalık mevcuttur.

Türkiye’de ortalama 160 insandan 1 tanesinin çölyak hastası olduğu tahmin edilmektedir. Şeker hastalığında bu oran 13’te 1’e kadar düşmektedir. Bu oranlardan yola çıkarak ülkemizde yaklaşık 750 bin insanın çölyak, yaklaşık 5 milyon kişinin de şeker hastası olduğunu söylemek mümkündür. Başka bir ülke ile karşılaştırma yapmak gerekirse, örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde bu oran çölyak hastalığında yaklaşık 130 kişide 1’e düşmektedir.

Tedavi

İlacı henüz bulunamayan çölyak hastalığına günümüzde verilen tek tedavi yüzde 100 glütensiz yiyeceklerden oluşan bir diyettir. Türkiye’de glütensiz yemek hizmeti sağlayan lokanta veya restoran sayısı yok denecek kadar azdır. İstanbul’da bile bu servise sahip 15 civarında işletme bulunmaktadır. Ayrıca, bu hastalığı taşıyan insanların hayatları boyunca buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılları ve bu tahıllarla yapılmış ürünleri aşırı dikkatli tüketmeleri gerekmektedir.

Çölyak hastalığında glütenin zararını gösteren rakamlardan biri de, bu hastalığı taşıyanların günlük alabilecekleri azami glüten miktarıdır. Birçok araştırma bu miktarın 50 miligramdan az olması gerektiğini söylemektedir.
 

Henna

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
1 Tem 2017
Konular
21
Mesajlar
1,062
MFC Puanı
90
Gülten nasıl oluşur, gülten hastalıgı dıye okudum :D böyle bi hastalıkmı varmış diyorum:p
 

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
Çölyak yerine Glüten tedavisi yazılmış düzeltilmiştir.

Dikkatiniz için teşekkürler.
 

Master

You
Yönetici
Üyelik Tarihi
8 Ara 2012
Konular
4,182
Mesajlar
11,468
MFC Puanı
34,670
Bilmeden benimde hatam çıktı :D Gülten kim ya? :D
 

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Çölyak Hastalığı Belirtileri
Genetik yapısına müdahale edilmiş, ‘değiştirilmiş’, “modern” buğdayın yaygınlaşmasıyla insanlığın başına bela yepyeni bir hastalık çıktı: Çölyak hastalığı.

Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik
Yaşa göre kilo azlığı
Kas zayıflığı
Kansızlık
Gaz şikayetleri
Dışkıda anormallik
Kusma
Halsizlik
İştahsızlık
Ağız içinde oluşan aftlar
Eklem ağrıları
Kemik ağrıları
Erken yaşlarda ortaya çıkan kemik erimeleri
Ciltte kaşıntı ve döküntüler
Karaciğer enzimlerinde bozukluklar
Çocuk yaş grubunda büyümede yavaşlama, gelişmede gerilik
Huzursuzluk ve sinirlilik
Tarih boyunca insanlarda benzer tablolar görülse de, bir hastalık olarak çölyak diye bir teşhis konulmamıştı. 1800’lü yılların sonlarına doğru çölyak benzeri, krampla, bağırsak problemleri ve beslenme yetersizliğiyle giden klinik tablolar tanımlanmaya başlandı. Çölyak hastalığı ile buğday arasındaki ilişki ise, ilk olarak 1953 yılında Hollandalı çocuk doktoru Dr. Willem-Karel Dicke tarafından gösterildi. Bu tarihten önce Çölyak Hastalığı tanımlanmamıştı.

Tanımlandığı ilk yıllarda, Çölyak nadir görülen bir hastalıktı. Binlerce kişiden birinde gelişen, doğuştan gelen bir hassasiyet olduğu düşünülürdü. Doğuştan gelen (genetik) bir yatkınlığınız yoksa ileriki yaşlarda çölyak olmayacağınız varsayılırdı.

Bugün gerçeklerin çok daha farklı olduğunu artık biliyoruz. Geldiğimiz noktada çölyak görülme sıklığı katlanarak arttı, neredeyse salgın bir hastalık halini aldı. Bugün Türkiye’de çölyak hastalığının görülme sıklığı %1,15. Çölyak görülme sıklığında korkunç bir artış var.
 

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Çölyak Hastalığı Salgın Hastalık Gibi Artıyor

2009’da Mayo Clinic tarafından yapılmış olan bir çalışma, erişkinlerde çölyak görülme sıklığının son 40 yıl içinde 4 kat arttığını ispatladı. Lütfen dikkat: Erişkinlerde sıklık artmış, doğuştan gelen çölyak değil! Bu çalışmada, 1948-1954 yılları arasında Amerikan askerlerinden alınan kan örnekleri ile 2006 yılında bu askerlerle aynı tarihte doğmuş olan 70 yaş ortalamasındaki erkeklerin kan örnekleri karşılaştırıldı. Gençlik çağında kan örneği alınan grubun çölyak görülme sıklığı %0,2 iken, 40 yıl sonra kan örneği alındığında çölyak görülme sıklığının %0,8 olduğu gösterildi.

Yani, doğuştan gelen bir genetik yatkınlığınız olmasa bile, ilerleyen yaşlarda çölyak hastası olabiliyorsunuz. Örneğin 40 yaşına kadar herhangi bir problemi olmayan bir kişide, 41 yaşında çölyak hastalığı meydana gelebiliyor. Bu çalışma, buğdaya maruziyet süresi ve maruziyet miktarına bağlı olarak çölyak hastalığının yaşamın herhangi bir safhasında ortaya çıkabildiğini gösterdi.

Öte yandan çocuklarda durum çok daha vahim: Amerika’da yapılan bir çalışma, 1998’den 2007’ye kadar çölyak hastalığının çocuklarda 11 kat arttığını gösterdi!
 
Üst