• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

GNU L-Ubuntu İşletim Sistemi

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,091
Mesajlar
5,890
MFC Puanı
20,830
c3effc29f12a3e461bb24eb90a444106.png



Lubuntu İşletim Sistemi Nedir?​



Lubuntu işletim sistemi, adından da anlaşılabileceği üzere Ubuntu temelli bir Linux dağıtımıdır. Muhtemelen ismi “Light Ubuntu”dan gelmektedir. Lubuntu minimum güç ve sistem kullanımı ile temel bilgisayar kullanımını karşılamayı amaçlamaktadır.


İlk alfa sürümü 2009 yılında çıkmış, 2011 yılında tam sürümü piyasaya sürülmüştür ve halen daha güncelleme almaya devam etmektedir. Ubuntu Linux ile neredeyse aynıdır, hatta Ubuntunun orijinal uygulama mağazasını Lubuntu’da kullanabilirsiniz. Fakat en büyük farklar Lubuntu’nun minimum güç kullanmayı hedeflemesi ve Ubuntu’da kullanılan Unity ismi verilen masaüstü tasarımını çok sistem kullandığı için terketmiş olmasıdır.

Ayrıca düşük sistem ihtiyacı nedeniyle oradan çıkacak olan muhtemel kitleyi tahmin olacaklar ki Raspberry Pi sistemleri için özel olarak geliştirilmiş bir dağıtımları da vardır. Orijinal sitesinden temin edilebilir ve harici depolama birimlerinden Raspberry Pi’de çalıştırılabilir. Orijinal dağıtımda ise harici depolama birimlerinden canlı sistem şeklinde PC’lerde çalıştırılabilmekte.


Biz kendimiz Lubuntu’yu bir Flaş Bellek üzerinden Canlı Sistem şeklinde “boot ederek” düşük sistem sözünün arkasında duruyor mu diye öğrenmek için test ettik.


Öncelikle açıldığı anda Ubuntu’da olduğu gibi; ofis uygulamaları, Firefox Tarayıcı gibi şeyler de dahil temel şeyler yüklü geliyor ve masaüstünde sabit diske kurmak için bir kurulum sihirbazı var. Bu esnada, yani hiçbirşey açık değilken yalnızca 400MB Ram ve 4GHz – 4 Çekirdek işlemcinin yalnızca %1.5’i civarında bir sistem kullandığı görülüyordu.

2020-02-07-191210_1920x1080_scrot.png



Daha sonra gündelik kullanım üzerine bir sınama yapmak istedik ve üstteki ekran görüntüsünde de görülebileceği üzere Firefox’ta arkaplanda birkaç sekme açıkken ve Lubuntu’nun müzik uygulamasından müzik dinlerken Steam sayfasında bir oyunun tanıtım videosunu izledik. CPU’nun %20-25‘i kullanılırken 1600 MB civarında da RAM kullanılıyordu. Videoyu kapatıp internet sörfüne devam ederken işlemci kullanımı %5 civarında seyrediyordu.

Daha sonra birkaç “io” türündeki tarayıcı oyununu oynamak istediğimizde normal olmayan bir şekilde CPU kullanımı %50-60‘larda idi ve bazı oyunlarda kasma problemleri yaşanıyordu. Aynı oyunları Windows’ta denediğimizde yalnızca Firefox’un %25 civarında CPU kullandığını gözlemledik. Bu problem muhtemelen normal video oyunları içinde aynı olacaktır ama bu Lubuntu’yla alakalı bir problem değildir. Linux sistemlere gerekli oyun ve driver desteği verilmediğinden bütün Linux sistemlerde bu problem görülmekte.

Yani diyeceğimiz o ki oyun oynamıyorsanız ve video üretimi gibi yüksek işlemci gerektiren şeyler yapmıyorsanız, ve Lubuntunun varoluş amacındaki gibi düşük güç ve sistem tüketimi arıyorsanız Lubuntu işinizi görecektir.

Kaynak : LinuxWorld
 
Üst