• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

GNU-Linux Pardus Ne Yerli Ve Milli Bir İşletim Sistemi?

TRWE_2012

Süper Moderatör
Üyelik Tarihi
2 Haz 2020
Konular
3,087
Mesajlar
5,879
MFC Puanı
20,700
milli-isletim-sistemi.jpg



Günümüzde TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve Milli İşletim Sistemi Pardus olarak isimlendirilen işletim sistemimiz Pardus aslında ne kadar milli? Pardus’un tamamı Türk mühendisler tarafından mı geliştirilirdi?


Proje hedefinde kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan kapalı kaynak ve ücretli işletim sistemi yerine özgün ve ücretsiz bir işletim sistemi oluşturmaktı. Bu sayede hem 500 milyon $ gibi bir ücret tasarruf edilecek hem de önemli bilgiler yerli işletim sistemi üzerinden işlenecekti.


Bu güzel hedeflerle yola çıkan yola çıkan Pardus, belli aralıklarla yayınlanan sürümleriyle kullanılmaya başlandı. İlk olarak kritik kurumlar Pardus’a göç etti. Bu kurumların başında Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı geliyordu. Ardından kuvvet komutanlıklarında da kullanılmaya başlanan Pardus, sağlık kurumları tarafından da kullanılmaya başlandı.


Bazı kurumların milli işletim sistemi Pardus’a göçmelerinin ardından normal kullanıcıların da Pardus kullanabileceği fikri düşünüldü. Böylece, ülke olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş işletim sistemi kullanılabilecek ve ülke çapında büyük tasarruf sağlanacaktı. Böylece Pardus, tekil kullanıcılara da açılmış oldu. Pardus’un yükseldiği günler de tekil kullanıma açılmasından sonra yaşandı. Özellikle üniversitelerde bilgisayar mühendisliği vb. bölümlerde okuyan öğrenciler, bilgisayar üzerinde uzman olan ve olmak isteyenler Pardus’a göç etmeye başladı. İnsanlar öz kaynaklarla duyurulan bir işletim sistemini kullanmanın heyecanını yaşıyordu.


Milli işletim sistemi Pardus​


Yukarıda bahsi geçen işletim sistemimiz Pardus, Linux çekirdeği üzerinde özgün paket yönetimi Pisi ile hazırlanmıştı. Bu noktada Linux hakkında bahsetmek gerekiyor. Çünkü bazı kullanıcılar Pardus’un yerli ve milli olmamasını Linux çekirdeği kullanılmasına bağlıyor.


Linux isimli sistem, kendi üzerinden geliştirilen işletim sistemlerinin bel kemiğidir. Yani tarif edecek olursak, bilgisayar donanımı en altta kabul edelim. Onun üzerinde Linux çekirdeği bulunuyor. Ardından da özgün paket yönetimimiz Pisi ve en sonunda görsel olarak kullandığımız Pardus. Bu sistem 2011 yılına kadar böyleydi ve daha sonradan değişikliğe gidildi. Değişikliğe dair durumu daha aşağıda belirteceğim.


Dünya üzerinde kullanımda olan üç işletim sistemi var diyebiliriz. Bunlar Microsoft tarafından geliştirilen Windows, Apple tarafından geliştirilen MacOS ve açık kaynaklı olarak geliştirilen Linux. Aslında bu üç işletim sistemi temelde tek noktadan esinlenerek geliştirildi. Hatta MacOS ve Linux’un birçok benzer noktası bulunuyor. Öyle ki Linux kullanan birisi MacOS’u kullanmak istese zorluk yaşamaz.

milli-isletim-sistemi-pardus-2.jpg



Durum böyleyken hiçbir devlet kurumu, yazılım geliştirici ve firma sıfırdan işletim sistemi üretme işine girmiyor. Hatta Amerikan yazılımlarına diş bileyen ve git gide yasaklamalara başlayan Rusya bile Linux çekirdeği üzerinden kendi işletim sistemlerini oluşturuyor. -Öyle ki Rusya’da geliştirilmiş ve aktif olan 8 Linux dağıtımı bulunuyor. Muhtemelen bizim bilemediğimiz dağıtımlar da bulunuyor.- Çünkü Linux’un açık kaynaklı olması, dolayısıyla sürekli güncelleme alması onu güvenli hale getiriliyor. Ayrıca kullanımının da ücretsiz olması işleri daha da kolaylaştırıyor. Bu sebeplerden dolayı Dünya’nın önde gelen ülkeleri, kurumları ve bireysel geliştiriciler Linux’u tercih ederek sistemlerini inşa ediyor.


Durum böyle iken Linux çekirdeğini tercih etmeyip, tamamen sıfırdan bir işletim sistemi yazmak gereksiz olarak görülüyor. Çünkü böylece çok zaman kaybı ve maliyet ortaya çıkıyor. Zaten Linux çekirdeği açık kaynaklı olduğu için geliştiriciler işletim sistemlerine istedikleri gibi uyarlıyor. Bu nedenle TÜBİTAK, Linux çekirdeğini tercih ederek işletim sistemi geliştirmeye başladı. Pardus’un Linux çekirdeği kullanması onu yabancı yapmaz, sadece türetilmiş bir özgünlük olur. Zannetmiyorum ki Rusya’da geliştirilen Linux dağıtımları için Ruslar “O milli değil ki” dememiştir. Hatta Ruslar, Microsoft ve Amerikan ürünlerine nefretleri nedeniyle bu sistemleri tercih ediyor.

Kaynak :
Kod:
https://www.teknoloskop.net
 
Üst