• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Gül Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

İlksu

MFC Üyesi
Üyelik Tarihi
18 Tem 2017
Konular
589
Mesajlar
1,269
MFC Puanı
30
77716148018253485690.jpg


Yetiştirmesi özen ve zaman isteyen gül, özellikle fidanları çoğaltılmak istendiğinde ince bir uğraş gerektirir. Kimileri için bir hobi olan gül yetiştiriciliği kimileri için de ticari bir araçtır. Bulunduğu ortama kokusuyla ve görüntüsüyle güzellik katan gül, çeşitli yöntemler kullanılarak çoğaltılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta gül fidanlarını çoğaltırken doğru yöntemleri doğru şekilde uygulamak olacaktır.

Gül Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Çelik Yöntemi İle Gül Fidanı Çoğaltma: Çelikleme yöntemi ile gül çoğaltma en yaygın kullanılan yöntemdir. Gül çelikleme için en uygun mevsim ilkbahar başlangıcıdır. Bu yöntemin uygulanacağı gülün sağlıklı bir gül olmasına dikkat edilmelidir. Gülden alınan bir parça çelik ile yapılan çelikleme yönteminden bir fidan elde edilir. Çelikler 10-15 cm uzunluğunda olmalıdır. Daha sonra havadar bir toprağa dikilir. Her bir çeliğin üzerine pet şişe takılırsa çeliğin kuruması engellenmiş olur. Bu pet şişe yaklaşık bir ay süreyle çeliğin üzerinde kalmalıdır. Bu yöntem çeliği direkt güneş ışığından da koruyacaktır. Çelikler toprağa dikilirken aralarında 10-15 cm’lik mesafe olmalıdır. Çelikleme yöntemi ile dikilen güllerin köklenmesi yaklaşık 90 gün kadar sürecektir.

Tohumlama Yöntemi İle Gül Fidanı Çoğaltma: Tohumlar hastalıksız ve sağlam güllerden temin edilir. Gül tohumunun çimlenebilmesi için en az 5 derece sıcaklığa ihtiyaç vardır. Tohumlar 5-6 ay kadar nemli bir yosun içerisinde bekletilerek çimlenmesi sağlanmalıdır. Tohum çimlendirmek için aynı zamanda dişli-temiz kum ya da perlit de kullanılabilir. Çimlenen tohumlar 10-15 cm aralıklarla toprağa dikilmelidir.

Aşılama Yöntemi İle Gül Fidanı Çoğaltma: En kesin sonucu veren aşılama yöntemi genellikle ticari amaçlı gül yetiştiriciliğinde kullanılır. Aşılama yöntemi ile gül fidanı çoğaltıldığında gül normalde olması gereken kokusunu büyük ölçüde kaybeder. Aşılama yaparken damızlık bir gül fidanı seçilmelidir. Damızlık gül fidanı iyi cins bir gülden seçilir. Daha sonra bir de anaç gül fidanı bulunur. Anaç fidan, üzerine aşı yapılacak olan fidandır. Aşılama yöntemi yapılırken anaç fidan aşı bıçağı ile T şeklinde çizilir. Çiziğin üzerindeki kabuk ayrılır ve damızlık fidandan aşı bıçağı ile göz çıkartılır. Çıkartılan göz yaprağın sapıyla birlikte çıkartılmalıdır. Çıkartılan bu göz anaç fidanın üzerindeki T şeklinde çizilen yere oturtulur. Son olarak aşı yeri damızlık aşı ile bağlanır.​
 
Üst