• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Güneş Tarlası Nedir?

Pamira

Moderatör
İçerik Üreticisi
Üyelik Tarihi
22 May 2019
Konular
2,801
Mesajlar
9,706
MFC Puanı
60,560
Güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren elektronik düzenekler güneş gözesi olarak adlandırılır. Peki güneş tarlaları nedir?

gunes_tarlasi_makale-site.jpg


Dünya genelinde enerji talebi gün geçtikçe artıyor. Buna bağlı olarak da mevcut enerji kaynakları hızla tükeniyor. Enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan fosil yakıtlar ise küresel ısınma gibi farklı sorunlara yol açıyor. Bu nedenle bilim insanları, artan enerji ihtiyacını karşılayabilecek alternatif yöntemler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu yöntemlerden biri de güneş gözeleri.

Güneş gözeleri, güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren elektronik düzeneklerdir. Güneş hücreleri, güneş pilleri ya da fotovoltaik hücreler olarak da bilinirler. Güneş gözeleri sayesinde, yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi insanların enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.

fotovoltaik_hucreler_gunes_enerjisi-site.jpg


Güneş gözeleri, güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür.

Güneş panelleri, çok sayıda güneş gözesinin bir araya gelmesiyle oluşan cihazlardır. Güneş tarlaları ise aynı anda büyük miktarda güneş enerjisi toplamak için birbirine bağlı güneş panellerinin kullanıldığı büyük ölçekli güneş enerjisi tesisleridir. Güneş çiftlikleri, güneş parkları ya da güneş enerjisi santralleri olarak da bilinirler. Birbirlerine gölge oluşturmayacak ve güneş ışığını günün her saatinde alabilecek şekilde geniş alanlara kurulurlar.

Güneş tarlaları sadece bireysel konutların veya şirketlerin enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılmaz. Ayrıca güneş tarlalarından elde edilen enerji kamuya ait elektrik şebekesine aktarılır ve bireysel olarak güneş panellerine sahip olmayan konutların, kuruluşların ya da şirketlerin elektrik enerjisi ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılanmış olur.

gunes_tarlasi_3_kopya.jpg


Güneş tarlaları sadece arazilere değil su üzerine de kurulabilir. Bu tarz güneş tarlalarına yüzen güneş tarlaları denir.

gunes_tarlasi_2-site.jpg


Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğüne göre (YEGM) ülkemizde her 1 metrekareye yılda ortalama 1.311 kWh güneş enerjisi düşer. Ülkemizin yıllık toplam güneşlenme süresi ise 2.640 saattir. Güneş enerjisinden en iyi yararlanan, Ekvator’un 35° kuzey ve 35° güney enlemleri arasında yer alan bölge yıllık 2.000-3.500 saat güneş alır. Bu veriler, Türkiye’nin güneş enerjisinden verimli bir şekilde yararlanmak için oldukça uygun bir coğrafi konuma sahip olduğunu gösteriyor.

İnvertör: Güneş panellerinin ürettiği doğru akımı, elektrik santrallerinin kullandığı alternatif akıma dönüştürür.

Transformatör: Trafo olarak da bilinir. İki veya daha fazla devre arasındaki elektrik enerjisinin aktarılmasını sağlar.
 
Üst