• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Güneş ülkesinin vitaminsiz insanlarıyız

Herkül

Admin
Üyelik Tarihi
4 Haz 2013
Konular
8,797
Mesajlar
29,749
MFC Puanı
17,440
Güneş ülkesinin vitaminsiz insanlarıyız
4a9ZQp.jpg

Güneş ülkesi olmamıza rağmen çok sayıda insanda D vitamini eksikliği var. Uzmanlara göre bu durumun en önemli sebeplerinden biri de AVM'lerin ışıltılı cazibesine kapılan insanların hafta sonlarını bile kapalı mekânlarda geçirmesi.

İnsan vücudu için son derece önemli olan D vitamini, yağda eriyen ve bağırsaklardan emilen bir hormon. D vitamininin yüzde 10-20'si gıdalar yoluyla alınıyor. Yüzde 80-90'ı UVB ışınları etkisiyle ciltte sentezleniyor.

D vitamininin sentezlenmesi için güneş ışınlarının direkt teması gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya İnal, “Faktör düzeyi 15 ve üzerindeki güneş koruyucu kremler sürüldüğünde UVB cilde ulaşamaz. Benzer şekilde cam arkasında güneşlenmek de UVB ışınlarının ciltle direkt temasını keseceği için D vitamini sentezi olmaz” diyor.

15 DAKİKA GÜNEŞLENMEK YETER

Güneş ışınlarının dünya yüzeyine ulaştığı açının çok önemli olduğunu aktaran Dr. İnal, “Ülkemizin bulunduğu enlem göz önünde bulundurulduğun da güneşten faydalanmak için en uygun aylar mayıs-kasım aylarıdır. Güneş ışığından faydalanmak için uygun saat aralığı saat 10.00-15.00 arasıdır. Cilt rengi açık kişilerin günde 15 dakika kadar güneş banyosu yapması yeterliyken, aynı miktarda D vitamini sentezi için cilt rengi koyu olanların daha uzun süre güneş banyosu yapması gerekir2 diye konuşuyor.

KAPALI ORTAMLARDAN ÇIKIN

İnsanlar gün içerisinde uzun süre ofis ortamlarında yani kapalı mekânlarda çalışıyorr. Çocuklar ise hafta içi tüm gün okuldalar. Hafta sonunu ise dışarıda ve doğada geçirmek yerine AVM'leri tercih ettiklerini söyleyen Dr. İnal, şöyle devam ediyor:

“Çocuklar da AVM'lerin ışıltılı cazibesine kapılıp hafta sonlarını bu kapalı yerlerde geçirmek istiyorlar. Dolayısıyla güneş ışınlarına maruziyetleri oldukça azalıyor. Bu da yeteri kadar D vitamini alamamak anlamına geliyor. Bunun dışında besinlerle yetersiz D vitamini alanlarda, midenin ameliyatla alınması gibi durumlarda, çölyak ve ince bağırsak hastalıklarında, pankreas yetersizliğinde, yağ emilim bozukluğunda, siroz gibi kronik karaciğer hastalıklarında, böbrek yetmezliklerinde, protein kaybına neden olan böbrek hastalıklarında da D vitamini eksikliği sıklıkla görülür. Ayrıca bazı ilaçlar da D vitamini eksikliğe neden olur.”

OBEZİTE VE KANSERLERLE DE İLİŞKİLİ

“Son yıllarda yapılan çalışmalarda insulin direnci, şeker hastalığı, karaciğerde yağlanma, obezite ve birçok kanserin, D vitamini eksikliği ile ilişkili olduğu görüldü” diyen Dr. İnal, kanser hastalarında da D vitamini eksikliği durumunda, kanserin kötü seyrettiği ile ilgili çalışmaların olduğunu söylüyor.

KAFANIZA GÖRE KULLANMAYIN

D vitamini eksikliği depresyon, kemik ağrısı, sık sık soğuk algınlığına yakalanma ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. D vitamininin gelişigüzel kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. İnal, “D vitamini ölçümü, eksiklik düzeyine göre uygun tedavi ve takibi kesinlikle hekim kontrolünde olmalıdır. Reçete edilmeden eczaneden D vitamini takviyesi almamanızda fayda var” uyarısında bulunuyor.
 
Üst