• Web sitemizin içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için Web sitemize kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Web sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.
  • Sohbetokey.com ile canlı okey oynamaya ne dersin? Hem sohbet et, hem mobil okey oyna!
  • Soru mu? Sorun mu? ''Bir Sorum Var?'' sistemimiz aktiftir. Paylaşın beraber çözüm üretelim.

Halife Müsterşid – Mahmud İttifakı ve Sultan Sencer

Ragnar

Emektar Üye
Üyelik Tarihi
30 Haz 2015
Konular
1,446
Mesajlar
4,354
MFC Puanı
37,550
Hille ve çevresi hükümdarı Dübeys b. Sadaka (1108–1135), Abbasî halifesi Müsterşid–Billâh (1118–1135) ile anlaşmazlığa düşmüş ve Mahmud’un kardeşi Tuğrul ile birleşerek Irak’ta yeni bir Selçuklu Devleti kurmak istemişti. Bu iki müttefik başarılı olamayınca, Sultan Sencer’e sığınmışlar, fakat ondan umduklarını bulamadıkları gibi, Sencer Dübeys’i tevkif ettirmişti.

Diğer taraftan siyasî haklarını yeniden ele geçirmek isteyen halife Irak Selçuklu Sultanı Mahmud’la münasebetlerini düzeltmiş, hatta bu ikisi bir ittifak meydana getirerek Sultan Sencer’e karşı savaşmayı kararlaştırmışlardı.

Sultan Sencer bu durumu öğrendiği zaman, derhal Mahmud’a bir mektup yazarak halifenin kendilerine bir komplo hazırlamak niyetinde olduğunu belirtip bu ittifaktan ayrılmasını istemişti. Mahmud, uyarıları dikkate alarak ittifakı bozdu. Ardından, halife ile Selçuklu Devleti arasındaki mevcut hukukî durumu yeniden sağlamak için, Sultan Sencer’in teşviki ile, silâhlı mücadeleye girişti. O halifeyi yenmesine rağmen neticede Bağdat’ta halifenin siyasî hâkimiyetini tanımış görünmektedir (1126).

Mahmud’un halife ile yeniden işbirliği içine girdiğine dâir haberler alan Sultan Sencer, Rey’e gelerek Mahmud’u bu şehre davet etti.

Mahmud bu çağrıya derhal uydu. Sultan Sencer yeğeni ile yaptığı Rey görüşmesinden memnun olarak geri döndü (1128). Ancak bu görüşmede onun Mahmud’dan halifenin plânlarını bozmaya yönelik tedbirler almasını istediği anlaşılıyor. Irak Selçuklu sultanı Mahmud, Halife Müsterşid’i azletmek için harekete geçeceği sırada öldü (10 Eylül 1131).
 
Üst